5 lucruri pe care orice PĂRINTE trebuie să le spună unui COPIL

Copilul tău este tachinat de ceilalți și ești chemat la școală. Probabil că te temi că dacă ai interveni în mod direct, ai strica și mai mult situația. Iată câteva sfaturi pe care poți să i le dai copilului tău pentru a se descurca singur.

1. Să spună „nu”

Problema: Colegul de clasă îi cere să îi dea câteva informații în timpul unui test în clasă, iar copilul tău este de acord. Profesorul îi aude și îi pedepsește pe amândoi la fel.

Soluție: Explică-i copilului că, în acest fel, se depreciează pe sine și eforturile sale, pentru că el a învățat și s-a pregătit pentru test și cineva îi folosește pur și simplu cunoștințele. Pentru a învăța copilul să refuze, sfătuiește-l să răspundă astfel: „Nu am găsit răspunsul încă. Când fac totul, te ajut, nu mă distrage „.

2. Învață-l că schimbarea pornește de la el

Problema: Colegii de clasă îl batjocoresc – îl poreclesc și îl tachinează. Copilul nu vrea să meargă la școală, pentru că acolo este un adevărat chin moral.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Soluția: Într-o astfel de situație, nu ar trebui să te implici direct în conflict, deoarece acest lucru poate doar să agraveze situația copilului în sala de clasă. Explică-i copilului că nu el este problema, ci instigatorul, pentru că prin insultarea altora încearcă să se dovedească mai cool decât ceilalți.

Cea mai eficientă modalitate de a rezolva problema este să-i arate agresorului că cuvintele lui nu îl rănesc. Dacă copilul râde ca răspuns la insulte și arată că vede totul ca pe o copilărie, cei ce îl jignesc vor înceta să o facă.

3. Notele nu sunt cele mai importante

Problema: de fiecare dată când copilul este notat slab, el se simte prost și chiar plânge că nu s-a descurcat mai bine. Îi este frică apoi să îți rate carnetul cu note, de teamă că va fi certat.

Soluția: Mulți părinți în eforturile lor de a oferi copilului maximum de cunoștințe și cea mai bună educație au pus o teamă în mintea copilului când vine vorba de o notă proastă.

Bineînțeles, realizarea academică este importantă, dar copilul nu trebuie să se teamă să se întoarcă acasă cu o evaluare slabă în carnet. Nu-l certa. Arată-i copilului că dragostea pentru el nu depinde de performanța lui academică și că notele nu reflectă totdeauna realitatea.

4. Să ajute și să protejeze și pe cineva mai slab

Problema: Copilul vorbește despre modul în care coleg de clasă a căzut victima bătăușului școlii și aceasta situație este neplăcută, dar se teme să îi apere pe cei slabi.

Soluția: Majoritatea copiilor se tem să-i ajute pe cei slabi, deoarece se tem să nu ajungă ei în locul victimei. Aceeași teamă ne bântuie și atunci când suntem adulți, putem vedea modul în care oamenii insultă, de exemplu, pe cei care sunt sub ei pe scara socială.

Prin urmare, este important să se transmită copilului ideea că puterea se află în compasiune și capacitatea de a ajuta.

5. Sportul face parte din viața sa

Problemă: Copilul este închis și foarte retras. El preferă să stea acasă în camera lui și să nu comunice cu nimeni.

Soluție: Înscrie copilul la niște activități sportive, mai ales în cele de echipă. Un grup de colegi de echipă, cu care va avea nevoie să comunice în contextul interesului comun, îți va elibera copilul de anxietatea socială.

El va avea noi prieteni și hobby-uri, pe lângă faptul că sportul dezvoltă încrederea în sine și în corpul său. Trebuie însă să facă un sport care să îi placă, pentru că altfel rezultatul va fi exact opus.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.