„Mergi acasă să mănânci cu familia”, îmi spune și acum mama. E de necrezut cum după ce ani la rândul m-a învățat cu subiect și predicat sau mi-a insuflat și inspirat nevoia de a cina cu toții, acum vrea să se asigure, subconștient sau nu, că duc tradiția mai departe.
Copil fiind, m-a crescut independentă și mi-a spus mereu că regulile sunt făcute să fie încălcate. Mai puțin una. Mesele de peste zi și cina. Dacă micul dejun și prânzul erau negociabile dacă povestea mea era destul de solidă sau originală, reușeam să scap. Uneori. Cina nu era însă supusă dezbaterii. Decât dacă îmi puneam în cap să o supăr. Ba chiar să o jignesc. Nu era niciun afront mai personal ca refuzul sau întârzierea apariției la cină.
Ca o punere în scenă repetată iar și iar, o reprezentație care e tot mai savuroasă cu anii, o piesă de teatru perfectă dacă fiecare își respectă rolul, și cina era un moment unic.
Am învățat mai târziu că mesele în familie sunt un secret al familiei românești. E în ADN-ul nostru. Ești pedepsit, te-ai certat, nu îți e neapărat foame la ora merei? Mânânci în familie. De ce? Că așa e bine! E un medicament care funcționează la fel de bine după ani și ani. Nici chinezii nu știau să explice în termeni atât de pretențioși acupuntura acum 2000 de ani. Știau că face bine.
Stăteam de curând de vorbă cu un psiholog. Nu era o ședință terapeutică, în condițiile în care poți considera că un profesionist desăvârșit reușește să își lase complet halatul de doctor în cabinet. Am luat masa împreună, îi povesteam că nu am avut cea mai bună zi. Mă întrerupe și îmi spune. „Mergi acasă să mănânci cu familia”. Sună cunoscut, nu? Ce știa mama și știe și prietenul meu psiholog. Îmi spune că de multe ori le recomandă pacienților care au ședințe târzii să meargă acasă și, în măsura în care pot, să cineze cu familia. Pentru că terapie mai bună pentru corp, minte și spirit nu există.
Știu că scriu și vorbesc mult despre alimentația sănătoasă. Dar cina asta purificatoare nu e despre mâncarea gătită 3 ore la perfecție, despre cât ulei pui sau dacă are chia și quinoa.
E despre apropiere, despre familie, despre timpul petrecut împreună, despre a stabili rolul fiecăruia în grupul nostru ad-hoc. Despre frumusețea și profunzimea zâmbetului bunicului care spune pentru a 5-a oară povestea frumoasă a anilor de după război. Sau mama, devenită acum bunică și amintirea momentului în care am răsturnat platoul cu puiul gătit perfect la cuptor de Paște – ea chiar petrecea 3 ore să îl facă. M-a mai lăsat apoi să aduc la masă cel mai important fel? Evident! Am învățat să fiu mai responsabilă? Voi ce credeți? Și eu am grijă să fac același lucru pentru copiii mei.
Acesta e momentul în care te refugiezi și simplitate, te ascunzi de epoca vitezei, timpul stă în loc și te învață lucrurile care contează cu adevărat. La masa în familie înveți să râzi cu poftă, să povestești și nu în ultimul rând, să realizezi ce bine e să fii tu. Și nu cel pe care îl vor sau de care au nevoie alții. Știați că mai toate studiile arată că un copil mic învață mai multe cuvinte noi la o cină în familie în familie decât la școală?
Un studiu făcut de Delikat, arată că 67% dintre români mai reușesc să ia mesele în familie, în fiecare zi. Dacă ar fi să răspunzi sincer la o întrebare, de câte ori reușești să strângi întreaga familie în jurul mesei?
Pe lângă mesele de sărbători, noi încercăm să fim cu toții la masa de seară. Așadar, ne încadrăm și noi în cei 80% dintre români care iau cina în familie în timpul săptămânii ca o ceremonie, o taină a lor, un medicament.
Deși e foarte greu să ne organizăm, pentru că sunt zile în care eu ajung târziu, altele în care soțul meu nu ajunge la timp, pe cât posibil suntem împreună la cină și povestim cum a decurs ziua. Alesia e extrem de fericită că are o audiență căreia să-i recite poeziile sau poveștile pe care tocmai ce le-a descoperit, în timp ce Alex ne spune ce animale de companie și-ar mai dori.
La noi în casă se aplică regula „la masă SE vorbește”, tocmai pentru că este prilejul ideal de a fi împreună și de a povesti. Singura regulă este că nu ne ridicăm de la masă până nu termină toată lumea. E mai greu să-i convingem pe copii, dar lucrăm la asta.
Mesele de weekend însă, sunt rezervate familiei, chiar și acum, când copiii sunt la bunici – în weekend suntem alături de ei. Dacă în timpul săptămânii programul diferit nu ne permite să fim împreună la micul dejun și la prânz, în weekend mâncăm împreună.
Același studiu realizat de Delikat arată că 4 din 10 români iau mesele în familie mai rar decât și-ar dori. Dacă ar fi după mine, eu aș prefera să fim împreună la toate mesele, deci sigur mă încadrez și eu printre ei. Motivele pentru care ajungem să facem asta sunt de multe ori independente de voința noastră. Printre principalele impedimente pe care le-au invocat românii: 55% cred că este greu ca fapt general să aduni membrii familiei la masă, în timp ce 39% au spus franc că timpul nu le permite.
E mare păcat că lăsăm viața să ne trăiască și că nu reușim să ne mai bucurăm de ceea ce contează mai mult. Oamenii care au răspuns studiului Delikat au recunoscut că atunci când iau mesele singuri se simt grăbiți (59%), neliniștiți (32%), stresați (28%), tensionați (26%). Nu-i așa că v-ați trezit și voi de multe ori mâncând ceva pe fugă, în timp ce vă uitați pe telefon sau ronțăind mâncare nesănătoasă la volan?
Mesele în familie au gustul bucuriei de a fi împreună, gustul de acasă.
Dacă vă doriți să vă bucurați cât mai des de momentele în care sunteți împreună la masă, iată câteva trucuri care vă pot ajuta:
Vă invit să redescoperiți și voi bucuria meselor în familie și aștept să-mi spuneți cum reușiți să vă organizați!
Studiul a fost desfășurat cu sprijinul agenției ISense Solutions în două etape: cantitativă și calitativă. Componenta cantitativă a cuprins un eșantion de 640 respondenți cu reprezentativitate națională (urban 67% & rural 33%), cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani (50% bărbați/50% femei). Numărul mediu al membrilor din familie a fost de 3 persoane, iar numărul mediu al copiilor din familie este 1. În cadrul componentei calitative a fost realizat un jurnal pentru a documenta online timp de 7 zile, mesele a 6 familii (3 familii din mediul urban și 3 familii din mediul rural), utilizând o aplicație mobilă – Indeemo – pentru a explora și înțelege prin imagini și clipuri video cum se desfășoară mesele lor în familie.