Igiena personală se referă la curățarea și îngrijirea corpului. Igiena personal adecvată presupune baia, spălatul pe mâini, periatul dinților și purtarea hainelor curate, dar și luarea unor decizii sănătoase când vine vorba de interacțiunea cu ceilalți.
Menținerea unui corp curat e vital pentru combaterea și prevenirea bolilor, atât pentru tine cât și pentru cei din jur. Spălatul pe mâini poate preveni împrăștierea germenilor de la o persoană la alta sau de la o parte a corpului la alta. Utilizarea aței dentare și periatul dinților pot reduce riscul aparițiilor problemelor orale.
Îngrijirea regulată a corpului poate reduce mirosurile urâte și poate îmbunătăți felul în care te prezinți și, prin urmare, poate îmbunătăți și impresia altora despre tine. Asta e foarte important la muncă sau la școală. În plus, o igienă personală bună te ajută și să ai o imagine de sine bună.
Din păcate, nu suntem întotdeauna atât de atenți la igienă pe cât ar trebui. Femeile poartă de obicei un singur sutien de cinci-șase ori până să-și facă timp să-l spele. Adevărul e că uneori poate fi o adevărată provocare să spele aceste mici articole vestimentare. Totuși, e foarte important să faci asta deoarece, dacă nu îți speli sutienele în mod regulat, te expui unor probleme care pot avea niște consecințe extreme de serioase.
1. Hainele tale vor fi pline de miros de transpirație și vor părea murdare
Chiar dacă pe tine nu te deranjează, cu siguranță vei pune la încercare răbdarea celor din jurul tău. Chiar e dezgustător. Nu ești de aceeași părere?
FOLLOW ME
2. Îți vor apărea iritații pe piele
Oricât de mult rău îți face ție, e și foarte stânjenitor atunci când iritația e atât de puternică încât nu-ți rămâne altă opțiune decât să te scarpini la sâni. În plus, aceasta ar putea ajunge și la alte părți ale corpului.
3. Îți apar coșuri pe spate, piept și față
Germenii de pe sutienele murdare vor fi transferați direct pe pielea ta, iar rezultatul va fi coșuri pe diferite părți ale corpului. E mult mai bine să îți speli sutienele decât să suferi și să regreți pe urmă.
4. Sfârcurile devine iritate, roșii sau friabile
Lucrurile se pot înrăutăți și mai mult. Fiind în contact direct cu principala sursă de bacterii și germeni, sfârcurile tale ar putea deveni atât de iritate încât îți va veni să le smulgi.
5. Mâncărime sau arsruri la subraț
Dacă porți un sutien murdar fără să-l speli câteva zile la rând, zonele sensibile, precum subrațul, ar putea fi afectate. Vei avea, prin urmare, o senzație de arsură, iar pielea va fi iritată. Dacă vrei să eviți toate astea, trebuie să-ți speli sutienele în mod regulat, după ce le-ai purtat de maxim patru ori. Spală-le bne cu detergent și mult săpun.
Amintește-ți că igiena personală este foarte importantă. Trebuie să ai mare grijă, ca să nu te confrunți apoi cu niște consecințe serioase. Dacă vrei să fii sănătoasă, trebuie să te străduiești să ai o igienă bună.
Citește și: 8 GREȘELI pe care le faci când îți cumperi LENJERIE INTIMĂ
S-ar spune că nu e așa dificil să alegi lenjeria intimă din moment ce e un obiect vestimentar pe care l-ai purtat toată viața. Ei bine, s-ar putea să fii surprinsă să afli că poți da greș la acest capitol, căci s-ar putea să facm totuși anumite lucruri în mod greșit, fără să ne dăm seama.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când alegem lenjeria intimă:
1. Purtăm o mărime prea mică
Majoritatea femeilor tind să cumpere lenjeri prea mică. Nu îți fie frică de măsurile mai mari, pentru ca materialul să nu creeze o siluetă neplăcută pe sub haine.
2. Nu potrivim lenjeria la ținută
Porți o rochie strâmtă și ai alege niște chiloți tanga în mod normal? Ține cont și de textură, material și culoare când alegi stilul care ți se potrivește cel mai bine, fiindcă uneori și niște chiloți care te acoperă complet te pot face mai zveltă.
3. Cumpărăm lenjerie ce are cusături proeminente
Alege lenjerie cu niște cusături fine, care să nu îți lase urme pe piele și să nu se observe prin haine.
4. Purtăm lenjerie plasă pe timpul verii
Poate părea ca plasa lasă aerul să circule, dar tot e făcută din materiale sintetice precum poliesterul care pot capta căldura, transpirația și umezeala. Poartă ceva din fibre naturale precum bumbacul.
5. Purtăm lenjerie albă cu haine albe
Albul creează contrast cu pielea. Ar trebui să porți lenjerie care are o culoare asemănătoare cu pielea ta atunci când porți haine albe.
6. Purtăm lenjerie de culoare deschisă pe sub hainele închise la culoare
Culorile deschise se pot vedea pe sub material, mai ale în fotografiile cu blitz. Alege culori închise pe sub hainele închise și deschise pe sub hainele deschise.
7. Ne băgăm lenjeria în mașina de spălat
Apa fierbinte, învârtirea și detergentul afectează elasticitatea și materialul lenjeriei. Ar trebui să speli lenjeria de mână, cu un săpun delicat.
8. Nu investim prea mult pe lenjerie
Lenjeria mai ieftină e făcută de obicei din materiale proaste care nu vor dura prea mult. Alege calitatea, confortul și viabilitatea.
Citește și: 7 motive DEZGUSTĂTOARE pentru care nu trebuie să porți PIJAMALELE 4 zile la rând
Iată la ce pericole te poți expune:
1. Infecții cu stafilococ
Stafilococul e o bacterie foarte obișnuită, care se găsește pe pielea noastră, în nas sau în gură, de obicei fără consecințe. Dacă porți aceleași pijamale se vor înmulți, iar coloniile vor pătrunde în pielea ta prin tăieturi, păr încarnat sau alte „spărturi” în sistemul defensiv natural al corpului.
2. Coșuri și chisturi
Când nu-ți schimbi pijamalele, în material se acumulează tot felul de bacterii, ulei și celule de piele moartă. Toate acestea sunt presate pe pielea ta, infectându-ți porii și cauzând urâtele coșuri dureroase.
3. Acarieni
Acarienii sunt creature microscopice care trăiesc în fiecare casă. Nu poți scăpa de ei complet, dar trebuie să faci tot ce poți pentru a-i ține departe de pat. Aceștia sunt atrași de celulele de piele moartă din pat și pijamalele murdare. Din cauza acarienilor poți avea probleme respiratorii, mai ales atunci când dormi.
4. Mirosuri neplăcute
Cu toții știm că dacă nu îți cureți corpul nu vei mirosi prea plăcut. Pentru a scăpa de mirosurile urâte, asigură-te că ai și pijamale curate, fiindcă acestea absorb transpirația din timpul nopții, bacteriile înflorind în umezeală. Dacă porți pijamae murdare, degeaba faci duș seara.
5. Nu te simți bine
Dimineața s-ar putea să simți că ești murdar/ă, iar a te schimba în hainele de muncă poate fi un sentiment neplăcut. Dacă pijamalele tale sunt murdare, așa te vei simți și tu.
6. Nopți nedormite
Pjamalele curate te fac să te simți confortabil și gata să adormi. Cele murdare te pot ține treaz/ă, din cauza mâncărimilor sau uleiului, de pildă. Acarienii atrași te pot face să sforăi.
7. Mai multe bacterii
Când porți pijamale murdare îi ceri sistemului imunitar să se lupte cu stafilococi și germeni și uleiuri ce cauzează coșuri. Toți acești factori îți slăbesc apărarea naturală a corpului și te vei îmbolnăvi mai des.