5 PROFESORI celebri împărtășesc secretele pentru a crește un copil FERICIT


Nu este ușor să înțelegi exact cum să îți educi copiii dacă toată lumea oferă sfaturi. Chiar și opiniile marilor profesori și psihologi diferă una de cealaltă. Dar totuși toate școlile alternative cred că dacă îi dai copilului libertate și îi prețuiești personalitatea , el va crește încrezător și fericit.

Nu este nevoie să respecți pe deplin această abordare educațională. Iată ce spun profesorii și oamenii de știință care au avut rezultate în educația copiilor.

1. Sistemul Montessori, creat de Maria Montessori

Montessori este prima femeie din Italia care a absolvit institutul medical. Ea a lucrat mai mult cu copiii bolnavi. Montessori a fost nominalizată de mai multe ori la Premiul Nobel, iar abordarea sa în domeniul educației este populară în multe țări.


Păreri ale Mariei Montessori:

Un copil merită respect, cererile politicoase sunt mai bune decât un ton de comandă.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Nu privi copilul de sus în jos – încearcă să îți ții ochii la același nivel.

Construiește mediul potrivit pentru vârsta și forța lui- scaun și masă, cârlige pentru haine, pe care el își atârnă jacheta. Într-un astfel de mediu, el va fi fericit.

Nu face pentru copil ce poate face el însuși.

Dacă îți sprijini copilul și nu-i interziceți să-și exprime sentimentele, el va crește încrezător în sine.

Nu-i interzice copilului să te ajute în treburile casnice.

Este mai bine să cumperi jucării nu din plastic, ci din materiale naturale – cuburi, modele de mobilier, ustensile.

2. Reggio-pedagogie, fondatorul – Loris Malaguzzi

Psihologul italian a venit cu o metaforă frumoasă: un copil de la naștere vorbește „în 100 de limbi” . Adică, copilul vorbește cu lumea și se exprimă în diferite moduri – prin desene, cântând, jucând. Dar adulții încearcă adesea să înece 99 de limbi. Părinții ar trebui să asculte copilul și să-l învețe cum să folosească aceste „limbi” în viața de zi cu zi.

Ideile principale ale lui Malaguzzi:

Nu există un răspuns greșit – există puncte de vedere diferite. Nu-i spune unui copil că se greșește într-o chestiune. Întreabă-l de ce crede asta și discută cu el.

Înainte de a-i explica ceva, întreabă copilul dacă deja știe despre ce e vorba. Dacă îi spui lucruri deja cunoscute, copilul își va pierde interesul și nu va asculta.

Adresează-i mai multe întrebări care necesită un răspuns detaliat. Astfel, copilul va învăța să reflecteze și să-și exprime gândurile.

Cât de des posibil, lasă-ți copilul să aleagă. De exemplu, ceea ce vrea să poarte sau în ce culoare vrea să cumpere un rucsac.

3. Pedagogia Walldorf, fondatorul – Rudolf Steiner

Scopul școlilor Waldorf este de a dezvolta încrederea de sine într-o persoană, de a insufla o iubire pentru muncă și de a deschide abilități creative în copil. Acolo nu fac evaluări și nu efectuează teste de control, dar la examenele de stat acești copii se descurcă de obicei mai bine ca cei din școlile obișnuite.

Ideile lui Rudolf Steiner:

Nu există o carte care să învețe părinții să trateze copii. Fiecare copil este unic, deci trebuie să vezi și să accepți caracteristicile fiecăruia.

Poveștile interesante și fascinante vor învăța un copil mult mai bine decât paragrafele plictisitoare ale manualelor.

Copiii ar trebui să petreacă mai mult timp în natură: să învețe să observe, să vadă frumusețea și să trăiască în armonie cu lumea.

Jucării simple, de exemplu cuburi din lemn, să își dezvolte mai bine imaginația.

4. Școala Summerhill, creatorul – Alexander Nil

Britanicii numesc această școală „controversată”. Față de cursuri familiare, Summerhill poate învăța elevii cum să lucreze în Photoshop, să cultive plante și să dobândească alte abilități utile.

Opiniile lui Alexander Nill privind educația copiilor:

Când îi sui copilului „nu”, copilul începe să spună „nu” în viață..

Un copil dificil este un copil nefericit, care este în contradicție cu lumea și cu el însuși. Este mai corect să nu vorbim de copii dificili, ci de o umanitate dificilă.

Dacă simți că ai un „copil dificil” ar trebui să răspunzi sincer la aceste întrebări: „Am sprijinit copilul?”, „Am avut încredere în el?”.

Sarcina copilului este de a-și trăi propria viață, nu viața pe care părinții și profesorii i-au propus-o.

Nu copilul ar trebui să fie potrivit pentru școală, ci școala pentru copil.

Oamenii au nevoie de libertate. Dar libertatea și permisivitatea nu sunt același lucru.

Părinții încearcă adesea să sperie copiii cu consecințele teribile ale „abaterilor” lor. Dar este mai corect să înveți copilul să nu se teamă de nimic.

5. Pedagogia instrumentală, fondatorul – John Dewey

În SUA, Dewey este numit „tatăl educației progresiste”. El a crezut că sarcina școlii este să-i învețe pe copil să găsească o cale de ieșire din orice situație, să se adapteze mediului. De aceea, copiii ar trebui să fie învățați să îndeplinească sarcini specifice , și nu să le umple cu cunoștințe abstracte din manuale.

Opiniile lui Dewey despre educație:

Nu rușina copilul pentru eșecurile sale. Eșecurile ne ajută să devenim mai buni.

Toate realizările științifice au avut loc pentru că cuiva nu i-a fost teamă să-și folosească imaginația.


Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.