Toată lumea are obiceiuri dăunătoare și vicii, iar a scăpa de ele nu e întotdeauna ușor. Iată însă o tehnică creată de Brad Lamm, testată pe câteva sute de oameni care te-ar putea ajuta:
1. Diferența dintre dependență și obicei cea dată de context
De exemplu, contextul creat la un moment dat și împrejurările de atunci te fac să continui să acționezi într-un mod negativ. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar schimba contextual? Dependența nu e numai fiziologică, ci și psihologică. Dacă nu mai poți să te descurci singur/ă cu ea, cel mai bine ar fi să cauți ajutorul unui specialist – un psiholog sau un expert în narcologie. E important să știi însă că tu trebuie să îți dorești să îți revii, tu trebuie să ai voință.
2. Hotărăște singur/ă ce crezi că e un obicei dăunător și care sunt consecințele sale negative
Imaginează-ți cum ar fi viața fără el. Cu cât ai avea mai multe avantaje, cu atât va fi mai bine. Fă o listă a consecințelor negative, astfel încât să vezi totul mult mai clar. Subliniază în culori deschise posibilele schimbări pozitive.
3. Stabilește o dată în care ai vrea să renunți la obicei
FOLLOW ME
Fixează-ți niște termene realiste – între una și trei luni. Nu poți scăpa de obiceiurile dăunătoare într-o zi – înțelegerea acestui lucru te va ajuta să te adaptezi. Poți să împarți scopul principal în stagii – astfel mintea ta se va obișnui cu schimbările treptat, fără să se streseze foarte tare. De exemplu – refuză lucrul la care vrei să renunți seara, apoi și în weekend și apoi tot timpul.
4. Găsește oameni care trec prin același lucru, ale căror povești te inspiră și cărora le poți cere sfaturi
Ei te vor înțelege cu adevărat și nu te vor condamna. Cu cât știu mai mulți oameni despre intențiile tale, cu atât e mai puțin probabil să te dai bătut/ă. La urma urmei, suntem ființe sociale și e important ca ceilalți să aibă o impresie bună despre noi. De asemenea, e în puterea noastră să îi alegem pe oamenii care ne influențează.
5. Uneori vei fi copleșit de gânduri referitoare la obiceiul de care începi să scapi
E important să nu îți fie frică de asta și să nu îți reproșezi că ești slab/ă. Imaginează-ți ce s-ar întâmpla însă dacă ai ceda – cu toate culorile și impresiile necesare.
Cel care a creat această tehnică spune că o treime din pacienții săi au cedat în prima lună, dar fiecare dintre ei s-a întors și a reușit să-și înfrângă obiceiurile dăunătoare.
Lamm crede că ai ajuns la rezultatul dorit atunci când ai reușit să te abții timp de 66 de zile de la atingerea scopului. Atunci poți fi fericit/ă – ai învins.