Cel mai frumos lucru într-o familie cu mulți frați este că ajung cumva să se crească unul pe celălalt și să transmită fiecare mai departe ceea ce au învățat. Mă bucur când îi văd pe Bibi și Alesia având grijă de Nicholas sau pe Bibi cum o primește pe Alesia în lumea lui la Sinaia. Crește inima în mine când îi văd apropiați și simt că în ciuda tuturor ciondănelilor lor (pe care le consider cât se poate de firești) se iubesc, își sunt alături, fac fapte bune unul pentru altul, pentru noi sau bunici, se distrează și fac o echipă pe cinste.
Cu siguranță fiecare părinte își dorește ca puiuțul său să aibă parte de cea mai bună educație, de unde să își poate forma o personalitate „corectă” . Fiind responsabili de dezvoltarea lor, este important să fim atenți la felul în care ne comportăm și vorbim, întrucât lucrurile învățate acasă au un mare impact pe viitor.
Așadar, iată câteva valori pe care copilul le învață în familie și pe care nu trebuie să le neglijăm:
Ce valori ar trebui să învețe un copil de la părinții lui
Prietenia
Fiecare dintre noi are nevoie de validarea exterioară, a oamenilor de jur, însă pentru cei mici, lucrurile se pot resimți mult mai intens.
Avem o familie mare și suntem înconjurați de mulți prieteni care ne vizitează deseori. Îi încurajez pe copii să vină și ei cu prietenii lor în vizită, le dau voie să meargă peste noapte la alți copii. Îi ascult cu răbdare atunci când îmi povestesc despre prietenii lor, tocmai ca ei să fie deschiși cu mine pe tema asta. Atâta timp cât știu unde și cu cine sunt, mă simt mult mai liniștită.
Prieteniile din această perioadă pot să fie destul de puternice, iar sentimentele copiilor destul de fragile. Atunci când Alesia se supără cu prietenii ei nu îi spun „ți-am zis eu că nu e de încredere”, prefer să o ajut să-și înfrunte sentimentele. Ea decide dacă mai vrea să fie sau nu în continuare cu persoana respectivă după o neînțelegere. Eu nu sunt acolo nici să iau decizii pentru ea, nici să suplinesc rolul unui prieten. Nu uitați că rolul nostru este de părinți, rolul de cel mai bun prieten trebuie să-l cedăm cu grație altora.
Tocmai de aceea, trebuie să îi învățăm pe copiii noștri să îi ajute pe cei din jur, să își susțină prietenii și, cel mai important, să păstreze relații sănătoase cu aceștia.
Cooperarea & lucrul în echipă
Încă de la o vârstă fragedă, este important să ne încurajăm copiii să se implice în diverse activități extracurriculare, unde pot învăța despre importanța cooperării și a lucrului în echipă. Pentru a avea succes este nevoie și de ajutorul celor din jur, întrucât depindem unii de alții, așa că aceste valori pot fi de mare ajutor pe viitor.
Dacă trebuie să facem ordine, fiecare primește câte o sarcină (chiar și Nicho). Dacă trebuie să punem masa, la fel. Nu neapărat că ar fi nevoie de 6 mâini, cât pentru a le învăța pe cele 6 mâini să lucreze împreună. Vă spuneam într-un alt articol și că jocurile de societate pe echipe pot contribui la dezvoltarea acestor abilități.
Respectul
Mulți copii sunt învățați că respectul trebuie manifestat numai față de cei în vârstă, însă asta nu chiar adevărat. Toate persoanele, indiferent de vârstă sau poziție socială merită să fie respectate. Respectul este o valoare morală esențială pe care copilul trebuie să o cunoască la o vârstă fragedă, pentru că joacă un rol important în comportamentul său în jurul străinilor și în colectivitate.
Fiecare copil are camera lui, așa că primul lucru pe care noi, ceilalți, îl respectăm este intimitatea celuilalt. La fel se întâmplă și cu jucăriile. Dacă Nicho vede o jucărie a Alesiei, înainte ca Alesia să facă pasul de a fi generoasă cu Nicholas și a-l lăsa să se joace cu ceva al ei, e important ca Nicho să înțeleagă că acel obiect este al altei persoane și că trebuie să respectăm acest lucru. Dacă e în parc și vrea ceva ce are alt copil, nu trebuie să i-o ia din mână sau să țipe că o vrea, ci să știe că acea jucărie nu e a lui. Dacă o vrea, trebuie să o ceară. Dacă nu îi este oferită, trebuie să accepte și să respecte decizia celuilalt copil
Rezolvarea problemelor
Atunci când greșim, avem tendința de a ne supăra sau învinovăți când, de fapt, dificultățile prin care trecem sunt doar niște lecții din care avem doar de învățat. Învață-l pe cel mic că fiecare problemă are o rezolvare și că nimic nu este imposibil, oricât de dificil ar părea. Acest lucru îl va face să fie un viitor adult descurcăreț, ambițios și de succes.
Eu sunt o persoană foarte axată pe soluții. Încerc să nu mă las pradă nervilor atunci când ceva nu merge, ci să caut o modalitate prin care să rezolv lucrurile și așa vreau să-i învăț și pe ei să procedeze. Dacă ceva nu le iese sau iau o notă mai mică decât cea la care sperau le spun tot timpul că nu trebuie să stăm supărați pentru ceva ce s-a întâmplat, ci să ne gândim cum am putea să îmbunătățim lucrurile data viitoare.
Totodată, îi las întotdeauna pe ei să încerce să-și rezolve mai întâi singuri orice problemă ar avea. Chiar și atunci când se ceartă, nu intervin de la început, îi las să învețe să-și gestioneze conflictele. Le demonstrez în felul acesta și că am încredere că vor lua deciziile corecte și îi motivez să aibă curajul să vină cu soluții și să își spună punctul de vedere.
Cum putem să-i ajutăm pe cei din jur
Bunătatea se învață în familie. Așa cum spuneam mai devreme, fie că vrem sau nu, depindem unii de alții. De aceea, este important să ne învățăm copiii să fie buni și prietenoși cu cei din jurul său, oferindu-le ajutor atunci când au posibilitatea, fără a aștepta însă ceva în schimb.
Donăm jucăriile și hăinuțele care nu le mai sunt bune copiilor încă de când erau mici și i-am rugat mereu să fie parte din proces. Au stat cu mine când făceam selecția, alegeau ce voiam să donăm, îi iau la cumpărături atunci când cumpăram cadouri pentru copiii nevoiași cărora le donăm în fiecare an, îi rog să aleagă și ei jucării sau dulciuri, să-mi spună ce cred că ar fi pe placul altor copii și folosesc cuvinte care să-i ajute să fie empatici: crezi că o să-i placă? tu ce ai vrea să primești dacă nu ai avea nicio jucărie? crezi că o fetiță s-ar bucura mai mult să primească asta sau asta?
Le spun mereu că e foarte important să fii recunoscător pentru ceea ce ai și că nimic nu se compară cu bucuria pe care o simți când poți oferi și altora.
Cei mici pot înțelege de la vârste fragede că nu trebuie să fii supererou ca să faci fapte bune pentru cei din jurul tău și că poate fi de multe ori foarte amuzant, mai ales cand ai frați/prieteni alături de tine în aceste mici aventuri.
M-am bucurat să aflu că aceasta este și ideea noului serial de la Disney Junior, Păienjenelul Marvel și prietenii lui uimitori, care are premiera pe 16 octombrie, la ora 11. În serial, Păienjenel (Peter), alături de prietenii săi, Fantoma- Păianjen (Gwen) și Spin (Miles), formează Echipa Păienjenel. Împreună ei protejează cartierul de răufăcători și rezolvă toate problemele. Ei învață că lucrând în echipă, orice misiune este mai ușoară și mai amuzantă.
Mi-ar plăcea să-mi spuneți în comentarii sau pe facebook cu ce bagaj de lecții credeți că e important să-i pregătim pe cei mici pentru viață și cum reușiți voi să faceți acest lucru.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI