6 MINCIUNI ISTORICE pe care le-ai crezut mereu

Trăim în era tehnologiei şi invenţii sau descoperiri ştiinţifice noi schimbă ceea ce credeam sau ştiam despre lume. Iată câteva fapte istorice cunoscute din şcoală, care s-au dovedit a fi false:

1. Napoleon și nasul Sfinxului

Se știe că Marelui Sfinx din Giza îi lipsește nasul. Legenda spune că armata lui Napoleon i l-a distus în timpul unei bătălii cu turcii, în 1798. Totuși, notițele unui călător danez, Frederic Norden, arată că Sfinxul nu avea nas încă din 1737.

2. Van Gogh și urechea sa

Povestea care spune că artistul și-a tăiat urechea și i-a trimis-o iubitei sale e destul de exagerată. De fapt, totul s-a întâmplat după un conflict cu prietenul său, Paul Gauguin, pe care Van Gogh l-a atacat cu o lamă de ras. Într-o criză de remușcare (sau, spun unii cercetători, de nebunie), Vincent și-a tăiat lobul urechii în aceeași seară.

3. Coifurile cu coarne ale vikingilor

FOLLOW ME

Ne-am obișnuit să vedem în filme vikingi purtând coifuri cu coarne, dar arheologii nu sunt încă foarte siguri de formă aveau coifurile lor, de fapt. Coifurile cu coarne erau desenate pe morminte, iar oamenii de știință cred că erau folosite pentru ritualuri, nu în bătălie. În plus, acestea nu sunt specifice vikingilor, existând încă din Epoca de Bronz.

4. Stonehenge

Stonehenge este unul dintre cele mai misterioase locuri din lume și apar tot timpul noi ipoteze despre el. Nu a arătat însă mereu ca astăzi – restaurarea monumentului a fost începută în 1901, de către William Gowland.

5. Decoperirea Americii

În manualele de istorie se spune că America a fost descoperită de Christopher Columb în 1492. Totuși, primii europeni care au călătorit spre Noua Lume au fost vikingi, la sfârșitul secolului 10.

6. Poemele lui Ossian

Poetul scoțian James Mcpherson e renumit pentru traducerile poemelor lui Ossian, un bard celtic din secolul 3. Totuși, când i s-a cerut să prezinte manuscrisele, McPherson s-a eschivat. Acestea nu au fost nici acum găsite.

Citește și: 7 FAPTE ISTORICE care sunt SIMPLE MITURI! Află cu ce ai fost MINȚIT!

„Poveștile bune merită puțină înfrumusețare”, spune bătrânul Gandalf. Deși asta poate că funcționează de minune pentru ficțiune, în istorie nu ar trebui să se întâmple așa ceva, deoarece interpretările incorecte ale evenimentelor și presupunerile pot ajunge, cu timpul, în manuale.

Iată câteva „fapte” pe care nu ar trebui să le considerăm adevărate:

1. Shakespeare n-a scris nicio piesă. Autorul e altcineva
Shakespeare s-a născut și a crescut într-o magazie de oi, unde nu ar fi putut obține suficiente cunoștințe pentru niște piese așa elaborate. În plus, nu există o semnătură unică a scriitorului – apar Shakespeare, Shake-speare sau chiar Shak-spear.

2. Marie-Antoinette nu le-a spus țăranilor să mănânce prăjitură
Se spune că regina franțuzoaică le-ar fi spus supușilor ei săraci: „Dacă nu au pâine, să mănânce cozonaci!” Pe când spune Jean-Jacques Rousseau că se întâmpla asta, Marie-Antoinette avea 9 ani și trăia încă în Austria.

3. Piramidele nu au fost construite de sclavi
În anii 90, arheologii au descoperit morminte ale constructorilor piramidelor. Au fost îngropați cu onoruri și erau foarte apropiați de faraoni. Investigarea scheletelor arată că oamenii erau bine hrăniți.

4. Centura de castitate e o minciună
Se spune că atunci când un om pleca într-o cruciadă, punea soției sale o centură de metal, ca ea să nu-l poată înșela cât e plecat. Totuși, nicio femeie nu o putea purta mai mult de câteva zile fără să moară de septicemie.

5. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul cu mult înainte ca Napoleon să fi ajuns în Egipt
Se crede că în timpul campaniei din Egipt (1798-1801), Napoleon i-a pus pe soldați să exerseze trăgând în Sfinx. De fapt, Sfinxul rămăsese fără nas cu mult înainte de venirea lui Napoleon – o dovedesc niște gravuri făcute de un călător cu câteva decenii mai devreme.

6. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă cu mult înainte de faimosul incendiu
Se presupune că pergamente prețioase au fost distruse în timpul atacului lui Cezar asupra Alexandriei. De fapt, biblioteca a fost abandonată după ce cheltuielile pentru întrețnere au fost reduse și bursele desființate.

7. Calul troian nu a existat
Unii cercecetători cred că a existat doar un berbece care arăta ca un cal, iar alții spun că e posibil ca un cutremur să fi distrus zidurile Troiei.

sursa: brightside.me

Citește și: 10 DESCOPERIRI umitoare pe care nimeni nu și le poate explica

Istoria lumii e plină de mistere surprinzătoare. Nimeni nu va trăi suficient încât să le vadă pe toate rezolvate.

Iată 10 dintre cele mai controversate descoperiri ale momentului:

1. Păsările Moa

Păsările Moa erau păsări inapte pentru zbor ce trăiau în Noua Zeelandă și au dispărut în jurul anului 1500. Au fost ucise, conform unei teorii, de către poporul Maori. În secolul XX au fost descoperite rămășițe bine conservate.

2. Complexul Templului Saksaywaman, Peru

Zidăria perfectă a acestui templu vechi, terminată fără a se folosi vreo picătură de mortar e cu adevărat uimitoare. Nimeni nu știe cum a fost construit.

3. Poarta Soarelui, Bolivia

Aceasta se găsește în Tiwanaku, un oraș antic și misterios din Bolivia. Nmeni nu știe semnificația sculpturilor de pe Poartă. E posibil să aibă vreo legătură cu astrologia sau astronomia.

4. Peșterile Longyou, China

Acestea au fost scobite din gresie de mâini omenești. Deși pentru o muncă așa dificilă era nevoie de participarea a mii de oameni, în istorie nu există nicio informație despre aceste peșteri și construcția lor.

5. Obeliscul neterminat, Egipt

Obeliscul începuse să fie cioplit direct în piatră, dar se pare că apăruseră crăpături, așa că a fost lăsat în această stare neterminată.

6. Orașul subacvatic Yonaguni, Japan

A fost descoperit din întâmplare de instructorul subacvatic Kihachiro Aratake. Piatra din care este construit a fost scufundată în urmă cu vreo 10.000 de ani, cu mult înainte ca piramidele Egiptene să fie ridicate, pe când oamenii locuiau încă în peșteri și mâncau rădăcini comestibile.

7. Mohenjo-daro (Muntele Mortului), Pakistan

Nimeni nu știe cum de a fost distrus acest mare oraș și ce s-a întâmplat cu locuitorii săi.

8. L’Anse aux Meadows, Canada

Acest sit arheologic a fost o așezare fondată de vikingi acum o mie de ani. Existența lui indică faptul că marinarii scandinavi au ajuns în America de Nord cu mult înainte de nașterea lui Christopher Columbus.

9. Tunelurile din Vârsta de Piatră

Descoperirea unei rețele extinse de tuneluri subterane, care se întind pe toate Europa din Scoția în Turcia, arată că comunitățile de piatră de vârstă nu au fost pur și simplu vânători-culegători. Dar scopurile reale ale tunelelor sunt încă un mister. Unii cercetători cred că au fost folosite ca protecție împotriva animalelor de pradă, în timp ce alții cred că au oferit o modalitate de a călători în siguranță.

10. Sferele gigantice de piatră din Costa Rica

Acestea sunt intrigante nu numai datorită formei lor sferice perfecte, dar și datorită originii și scopului lor necunoscute. Au fost descoperite în 1930, iar legendele locale spuneau că ar conține aur ascuns, dar s-au dovedit a fi goale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.