„Organele vestigiale” sunt acele organe „suplimentare” sau acele structuri din corpul uman care nu mai sunt funcționale. Sunt considerate o dovadă clară a evoluției, indicând diferențele dintre oamenii moderni și strămpoșii noștri.
Evoluția este un proces lent și îndelungat; a fost nevoie de mult timă ăentru a căpăta unele caracteristici și tot lent ele dispar, pe masura ce evoluăm.
Iata exemple ale unor astfel de „piese” devenite, după cum se pare, inutile pentru organismul uman, în condițiile de azi, și pe care evoluția s-ar putea să le înlăture, încet-încet, din alcătuirea noastră.
1. Mușchiul palmar lung
Pune-ți mâna pe o suprafață plată și apropie-ți degetul mare de cel mic. Se vede prin pielea încheieturii un ligament? Acest mușchi îi ajuta pe strămoșii noștri să se prindă de lucruri când săreau din copac în copac. Astăzi e absolute inutil.
2. Pielea de găină
FOLLOW ME
Ai pielea de găină atunci când ți-e frig sau ești stresat. Când e frig, se reduce pierderea căldurii. Pot fi și un răspuns la frică și mânie – părul zburlit face animalele să pară mai mari. Pielea de găină apare și în cazul sentimentelor puternice, precum admirația sau plăcerea.
3. Epicantusul
Acesta reprezintă pielea îndoită de deasupra pleoapei superioare pe care o au cei mai mulți oameni din diferite părți ale Asiei. Se crede că folosea oamenilor care trăiau în condiții extreme de frig sau căldură.
4. Carunculul
Acesta este o rămășiță a membranei nictitante. Ea există la pești, păsări și reptile și protejează și umezește ochiul.
5. Mușchii urechii
Aceștia îi ajutau pe strămoșii noștri să își miște urechile, pentru a detecta mai bine prădătorii, adversarii, rudele sau prada. Astăzi foarte puțini oameni își pot mișca urechile.
6. Măselele de minte
Ele ne ajutau cândva să mestecăm alimentele foarte tari. Astăzi nu mai au nicio funcție.