6 secrete pe care trebuie să le știi despre CARDURI înainte să le folosești

Mulți oameni folosesc cardurile bancare zilnic – scot bani de la bancomat, plătesc pentru diverse cumpărături și facturi, fac tranzacții financiare etc. Iată câteva secrete legate de cardurile bancare la care nu te-ai fi gândit până acum.

1. Decodează-ți numărul de card

Cele mai multe carduri au un număr din 16 cifre pe ele (mai rar 13 sa 19). Prima cifră identifică sistemul de plată (4-VISA, 5-MasterCard). Următoarele 5 cifre identifică banca ce a emis cardul. Următoarele 9 cifre sunt utile numai pentru bancă, deoarece ajută la identifficarea proprietarului cardului.

2. Numărul și magia cifrelor

Ultimele 9 cifre sunt obținute în urma unui algoritm special. Numărul posibilelor variații ale combinației de 7 cifre este mai mare decât numărul locuitorilor de pe planetă. Ultima cifră este calculată matematic în funcție de algoritmul Moon. Acesta împiedică greșelile care pot să apară în cadrul unui calcul manual.

3. Cardul sub lumina ultraviolet

Puțini oameni știu că banii obișnuiți și cardurile bancare sunt protejate în același fel. De exemplu, le poți verifica autenticitatea așezându-le sub lumină ultravioletă. Pe cardurile MasterCard ar trebui să apară literele M și C, pe cardurile Visa litera V, iar pe cardurile American Express – imaginea unui vultur.

4. Credit sau debit

Cardul poate fi de credit sau de debit. Principala diferență ține de ai cui sunt banii, ai clientului sau ai băncii. Cardurile de credit sunt de obicei emise pe lângă cardurile de debit. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ții minte e faptul că băncile nu pot emite un card de credit pe numele tău fără ca tu să știi. Cardurile de tip overdraft reprezintă un compromis între cardurile de credit și cardurile de debit. Limita pentru cardurile overdraft este mai mică decât pentru cardurile de credit.

5. Descoperirea de card

Există un concept numit descoperire de card atunci când cardul a depășind limita disponibilă. Poți rămâne cu datorii atunci când plătești într-o altă monedă în țări străine sau în eventualitatea în care contul este umplut din nou cu bani de la un card de la o altă bancă și apoi este golit imediat. Nu e însă nevoie să îți fie frică de; descoperirea este oprită automat după ce acoperi suma lipsă și nu se percep costuri.

6. Cealaltă parte a cardului

Pe spatele cardului există un alt lucru care garantează siguranța banilor tăi – CVV (de la VISA) sau CVC (de la MasterCard). În ambele cazuri, CV vine de la Card Verification. Dacă pe cardul tău există aceste litere, înseamnă că e autentic. CVV îți permite să efectuezi plăți fără să oferi un card și e obligatoriu, de exemplu, pentru cumpărăturile online. Cu ajutorul acestui simbol poți cumpăra ceva dacă știi câteva alte detalii ale cardului. La fel ca în cazul codului PIN, e mai bine să nu îl arăți nimănui și să nu spui nimănui despre el, mai ales dacă observi că insistă să îi oferi această informație.

 

Citește și: 5 lucruri la care trebuie să fii ATENT când plătești cu CARDUL

Mulți oameni devin victimele celor care le scanează informațiile de pe card folosind dispozitive speciale și le fură banii. Dacă nu vrei să te numeri printre ei, există câteva trucuri care te pot abertiza cu privire la siguranța pe care o prezintă un cicitor de carduri.

Iată un ghid pentru a identifica neregulile:

 

  1. Un terminal în neregulă e semnificativ mai mare decât unul normal

Aceasta este una dintre principalele trăsături care te ajută să recunoști dispozitivele escrocilor.

 

2. Butoanele nu sunt laminate

Un cititor care a fost introdus prea repede poate bloca butonul de iluminare a terminalului.

 

3. Lumina verde este blocată

Un cititor atașabil blochează lumina verde care ar trebui să fie pornită atunci când terminalul scanează un card.

 

4. Greșeli de operare frecvente

 

Cititoarele frauduloase blochează uneori banda magnetică atunc când scanează date. Asta cauzează numeroase erori și o funcționare mai lentă decât de obicei.

 

5. Nu există un ac imprimator

 

Toate terminalele ar trebui să aibă atașat un ac imprimatur cu care clienții să se poată semna după ce le-a fost scanat cardul. Un cititor fraudulos nu permite atașarea unui astfel de ac în iSC250.

 

 

Cum să-ți protejezi banii

 

  • cel mai eficient ar fi să ai un card de debit separate care să conțină numai suma care îți trebuie pentru a cumpăra ceva.
  • conectează-te la serviciul de banking prin SMS pentru a raporta neregulile imediat.
  • setează limite pentru sumele care pot fi retrase.
  • dacă ți-ai pierdut cardul și crezi că cineva îi cunoaște detaliile, sună imediat la bancă și blochează-l.
  • informează-te depre programele speciale de protecție a clienților.
  • când plătești cu cardul într-un magazin / restaurant, nu-i lăsa pe angajați să plece cu cardul. Totul trebuie să fie făcut în prezența ta.
  • citete cu atenție bonul – câmpul cu suma plătită nu ar trebui să fie gol.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.