5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să începi diversificarea

Mămici de pititci care se pregătesc de diversificare, știu că sunteți destul de stresate pentru că începe o nouă etapă în viața bebelușului vostru. Așa că m-am gândit să vă vin în ajutor cu o listă de trucuri și obiecte de care aveți musai nevoie pentru ca diversificarea să fie o etapă plăcută și deloc dificilă.

Diversificarea la bebeluși – cum să faci acest proces mai ușor pentru tine și copilul tău

 

  1. Diversificarea va merge foarte ușor dacă ceea ce va mânca copilul vostru va fi pe gustul lui  

 

Înainte de a-i da orice copilului vostru, testați pe voi. Gândiți-vă și la voi: atunci când vă place ceva, mâncați de drag și cu poftă. Dacă vouă nu vă place piureul de spanac pe care i l-ați pregătit copilului, e foarte probabil ca nici lui să nu îi placă. Gustul pe care îl au preparatele e foarte important, mai ales că el este la vârsta la care abia le descoperă. 

 

  1. Ajutați-vă de ustensile dedicate preparatelor pentru diversificare

 

Când am început diversificarea cu Nicholas, fina mea mi-a dat un aparat de la Philips să îl testez, dar am refuzat categoric. I-am spus că mie nu îmi trebuie niciun aparat care „gătește singur”, pentru că eu am deja rețetele mele și știu cum să le pregătesc în mod clasic.

La insistențele ei, dar și pentru că încerc să fiu o persoană deschisă, nu reticentă, am încercat aparatul. Nu mi-a venit să cred ce gafă uriașă aș fi făcut dacă mă încăpățânam să nu îl folosesc. Mai întâi gătește preparatele la abur, apoi le pasează și le păstrează foarte bine savoare. Deși Nicholas nu mai e la vârsta la care să aibă nevoie de mâncare pasată, încă păstrez aparatul de la Philips pentru că le mai fac copiilor piure (eu îl ador pe cel de mazăre) sau supe creme. E foarte ușor de folosit: setez aparatul și când sunt fierte, doar le mixez. 

 

O să vă ajute foarte mult un astfel de aparat pentru că veți câștiga gust delicios și timp prețios. Cei de la EMAG  au în derulare campania Totul pentru copii, așa că astăzi (3.04.2021), puteți să îl luați și cu o reducere de 15% dacă folosiți codul ELA15 (se aplică și  pentru categoriile scutece bebeluși, hrană bebeluși cu vârsta peste 1 an, igienă și îngrijire, maternitate, camera copilului, cărucioare și articole transport).

Dacă nu aveți la îndemână un asemenea aparat, vă sfătuiesc să faceți o supă cât mai aproape de gustul supei noastre, bineînțeles fără a pune sare. Fierbeți legumele (ceapă morcov, pătrunjel, păstârnac, dovlecel) și pasați-le pe rând, în funcție de etapa diversificării la care sunteți. Dacă în prima zi decideți să îi dați morcov, nu fierbeți doar morcov, fierbeți toate legumele pe care le-ați pune în supa voastră și pasați la sfârșit doar morcovul cu câteva linguri din supa obținută prin fierberea tuturor legumelor, ca să îi faceți piureul mai gustos. Țineți minte prima regulă: dacă nu o să fie bun, copilul nu o să vrea să mănânce. 

 

  1. Ajutați-vă de cărți de rețete când rămâneți fără inspirație

 

Un alt lucru care nu ar trebui sa va lipsească din casă sunt cărțile de diversificare, mai ales după 8 luni, când s-ar putea să vă pierdeți din inspirație. Două cărți care mi-au atras mie atenția sunt: Diversificarea Naturala cel mai bine Pastrat Secret al Parintilor Relaxati – Gill Rapley, Tracey Murkett și Yummy! 300 de retete pentru bebelusi si copii – Laura Adamache

Vi le recomand combinate strict pentru rețete, după ce ați trecut de primele luni. Ar fi bine ca dacă alegeți o anumită schemă de diversificare, fie că este din cărți sau de la pediatru să o țineți pe aceea până la capăt.  Nu le combinați foarte tare și nu vă stresați cu toate informațiile pe care le citiți pe internet. Eu am ales să merg pe schema pediatrului meu și, chiar dacă pe ghidul OMS erau anumite lucruri schimbate, am preferat să merg pe varianta clasică. 

Aveți aici și un articol cu rețetele preferate ale lui Nicholas: https://elacraciun.ro/5-retete-rapide-si-delicioase-pentru-bebelusi/

 

  1. Integrați-l pe cel mic la masa familiei

 

De multe ori am fost întrebată cum de Nicholas e atât de pofticios. Răspunsul este foarte simplu: puterea exemplului. L-am pus cu noi la masă (în scăunelul lui, bineînțeles) înainte de a începe diversificarea și văzându-i pe frații lui că mănâncă, își dorea și el să facă același lucru. 

 

Între un scaun mic care se atașează pe scaunul pe care îl aveți deja în bucătărie sau în sufragerie și un scaun mare, robust, în care bebe să se simtă ca pe tron este o diferență de la cer la pamant. Noi la Sinaia am ales varianta unui scaun care se atașa pe scaunul nostru, însă acasă, unde a stat în cea mai mare parte timp, avem un scaun ca cel din imaginea de mai jos, în care Nicholas să se simtă cât se poate de comod. I-a plăcut acest tip de scaun pentru că are stabilitate, stătea foarte bine pe el, avea o măsuță spațioasă pe care puteam să ne jucăm cu legumele sau cu jucarioare. Un astfel de scaun îl ajută să aibă spațiul lui, dar să se simtă în același timp integrat în familie.

 

Și acest scaun intră azi în oferta celor de la EMAG, așa că dacă erați în căutarea unui scaun de masă pentru bebelușul vostru, este o alegere foarte bună.

 

  1. Nu uitați să vă aprovizionați cu bavețele

 

Pentru unele mămici, diversificarea poate fi o adevărată aventură tocmai din cauza faptului că bebelușilor le place să se joace cu mâncarea și să murdărească tot în jurul lor. Când vine vorba de bavețele, eu le recomand pe cele de unică folosință sau de cauciuc, pentru că cele din bumbac se vor păta și va fi greu să le tot spălați de fiecare dată. Eu mă bucur foarte tare că Nicholas a fost (și este în continuare) genul de copil căruia nu îi plăcea să se murdărească. Nu suporta să fie murdar pe mânuțe sau pe față, așa că la el nu ar fi funcționat sub nicio formă autodiversificarea.

Găsiți pe blogul meu și alte materiale referitoare la diversificare, și nu numai, în categoria Jurnal de Bebe.

Sper să vă fie de folos acest material și să vă bucurați de diversificare #fărăgriji

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.