Picioarelor noastre le este foarte greu în fiecare zi din pricina grabei și a presiunii vieții moderne, dar și din cauza tipurilor neconfortabile de încălțăminte care ne pot afecta sănătatea. E necesar să avem mare grijă de picioarele noastre (inclusiv de unghiile lor), așa că iată câteva sfaturi utile:
1. Menține-ți picioarele uscate
Principala regulă de îngrijire a picioarelor e să le menții uscate, deoarece umezeala creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor. Alege încălțăminte din materiale naturale, care îți lasă pielea să respire. Evită să porți aceeași pereche de pantofi mai multe zile la rând. Șterge-ți bine picioarele cu un prosop după duș.
2. Taie-ți unghiile corect
Tăierea incorectă poate duce la unghii încarnate, care pot fi destul de dureroase. Taie-ți unghiile drepte, nu rotunji colțurile și nu le lăsa prea scurte. Nu-ți tăia cuticulele.
3. Menține-ți unghiile de la picioare curate
Pentru a trata unghiile încarnate, înmoaie-ți picioarele în apă caldă pentru 15-20 de minute. Adaugă o linguriță de sare la un litru de apă. Curăță marginile unghiilor cu niște ață dentară curată. Tratează zona cu antiseptic și bandajează-ți degetul, ca să nu se infecteze. Repetă procedura zilnic, până ce unghia se vindecă.
4. Înmoaie-ți picioarele în apă caldă
Pentru picioare frumoase și călcâie moi, înmoaie-ți picioarele în apă caldă pentru 15-20 de minute o dată pe săptămână. Adaugă sare, uleiuri esențiale sau plante medicinale și folosește un scrub sau o piatră ponce pentru a îndepărta pielea moartă.
5. Hidratează-ți picioarele
Cel mai bine e să folosești creme care folosesc emolienți, precum vaselina, și ingrediente naturale, precum glicerina sau lecitina. Nu aplica niciodată cremă între degete, pentru că pot să apară ciuperci.
FOLLOW ME
6. Masează-ți picioarele
Masajul e foarte bun pentru a scăpa de oboseală, pentru a-ți îmbunătăți circulația sanguină și pentru a-ți menține picioarele sănătoase. Pune o minge obișnuită de tenis sau orice alt obiect rotund sub picior și rostogolește-l înainte și înapoi de la degete până la călcâie.
Citește și: 11 SFATURI care te vor ajuta să scapi de MIROSUL PICIOARELOR
E foarte important să ai picioare frumoase și sănătoase pentru bunăstarea organismului tău. Trebuie să știi că hiperhidroza, infecțiile cu drojdie și stresul provoacă inflamații, care e foarte benefică pentru bacteriile care cauzează mirosuri neplăcute. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a scăpa de picioarele urât mirositoare pentru totdeauna:
1. Îndepărtează stratul de reproducție pentru bacterii
Cele mai multe bacterii care cauzează mirosuri neplăcute cresc sub unghii și în zonele cu piele tare. Nu uita să-ți cureți călcâiele cu piatră ponce și taie-ți unghiile scurt.
2. Șterge-te între degete după ce te speli
Nu e suficient să îți ștergi picioarele după duș – trebuie să te ștergi și între degete, ca să nu rămână deloc umezeală. Umezeala cauzează infecții fungice.
3. Pregătește niște ceai pentru picioare
Taninurile din frunzele de ceai elimină bacteriile și reduc inflamațiile. Poți face baie în fiecare zi – pregătește 3 lingurițe de ceai într-un litru de apă fierbinte, adaugă 2 litri de apă rece și ține-ți picioarele acolo timp de 15-30 de minute.
4. Oțet de mere
Și cataplasmele de oțet de mere te pot ajuta să scapi de mirosul neplăcut al picioarelor – amestecă 0.5 l de oțet cu 200 ml de apă caldă. Înmoaie niște tifon în aceată soluție și aplic-o pe picioare pentru 20 de minute. Lasă pielea să se usuce în mod natural.
5. Folosește uleiuri de aromaterapie
Uleiul de lavandă e perfect. Nu numai că ascunde mirosul, dar are și efect bactericid. Masează-ți picioarle cu 4 picături de ulei sau fă o baie, folosind 2 picături de ulei și 3-4 l de apă. Înmoaie-ți picioarele în această solușie pentru 10-15 minute.
6. Spală-ți șosetele pe dos
Astfel vor fi curățate mai bine de celule de piele moartă și bacterii. Nu purta șosete sintetice.
7. Acasă, mergi desculță sau nu mai folosi șosetele pe care le porți afară
Atunci când mergi, în șosetele tale se strâng bacterii de pe podea care, odată ajunse într-un mediu umed, încep să se înmulțeaască.
8. Folosește-ți deodorantul și pe picioare
Deodorantele conțin chimicale care ajută la reducerea inflamațiilor. Aplică-le seara, după ce ți-ai făcut duș și ți-ai uscat bine picioarele.
9. Mergi la un consult la medic
Dacă picioarele tale nu numai că miros urât, ci au început și să te mănânce și să se cojească, mergi la medic. Acestea ar putea fi simptome de pecingine, infecție sau micoză – o boală cauzată de ciuperci parazite.
10. Dezinfectează-ți încălțămintea
Nu uita să ai mare grijă de încălțămintea ta. Spală foarte bine exteriorul, înmoaie tălpicile și șireturile într-o soluție (antiseptică) de clorhexidină și șterge și interiorul pantofilor cu un bețișor de urechi înmuiat în clorhexidină.
11. Menține-ți pantofii uscați
Cel mai bine ar fi să ai două perechi de pantofi pentru orice anotimp și să le porți pe rând. Dacă nu ai o a doua pereche de pantofii, iar cea pe care o ai e udă, te poate ajuta o metodă veche și eficientă – pune niște ziar mototolit înăuntru. Acesta va absorbi umezeala peste noapte. O altă variantă e să folosești uscătorul de păr.
Citește și: De ce nu ar trebui să stai cu picioarele încrucișate
Această poziție este foarte comună atunci când stăm jos, iar mulți dintre o adoptăm în mod automat. Este o poziție elegantă și sexy, iar de cele mai multe ori este asociată femeilor. Ne-am obișnuit să ne încrucișăm picioarele fără să ne dăm seama, dar nu știm că această poziție poate avea unele consecințe grave asupra sănătății și corpurilor noastre.
Iată ce ar trebui să știi ca să previ problemele!
Deși femeile care adoptă această poziție pot părea atrăgătoare pentru mulți dintre bărbați, dacă îți menți picioarele încrucișate ore întregi, poți ajunge să suferi de paralizie.
În 2010, mai multe studii au demonstrat că atunci când stai cu picioarele încrucișate o perioadă lungă de timp, presiunea sângelui din corp crește. Chiar dacă nu ai probleme cu tensiunea arterială, evită să stai în această poziție pentru a preveni eventuale tulburări circulatorii. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă asta este faptul că atunci când punem genunchii unul peste altul, trimitem sângele din picioare direct în piep. Fiind pompată spre inimă o cantitate mare de sânge, rezultă o creștere a presiunii sângelui.
O altă explicație posibilă este aceea că tensiunea arterială crește din cauza exercitării unei presiuni la nivelul mușchilor de la picioare (atunci când îți soliciți mușchii, dar aceștia nu își schimbă lungimea). Acesta este motivul pentru care încrucișarea gleznelor nu are aceelași efect ca și încrucișarea picioarelor.
Această poziție mai poate duce și la dezechilibrul plevin. Din cauza faptului că mușchiul piciorului care este așezat deasupra este mai scurt, iar cel al coapsei este mai lung, articulațiile picioarelor sunt în pericol, ba chiar se pot dizloca.
În cele din urma, studiul a constatat că poziția picioarelor încrucișate timp de mai mult de 3 ore pe zi poate afecta și spatele, ducând la o poziție încovoiată, dureri lombare, de gât, de umeri sau chiar de șolduri.
Acum că ai aflat ce ți se poate întâmpla daca stai cu picioarele în această pozitie prea mult timp, poate data viitoare când îți vei da seama că faci asta, îți vei schimba poziția.