7 imagini care arată diferențele dintre COPILĂRIA ta și a lor

„Noi nu aveam așa ceva când eram mici!” Auzim de multe ori această expresie din partea celor care au copilărit în anii 90 sau mai înainte. Și e adevărat! Dacă te uiți la cum trăiesc copiii din ziua de azi, poți găsi multe diferențe. Iată câteva imagini care ilustrează diferențele dintre atunci și acum – sigur vei deveni și tu puțin nostalgic/ă privindu-le:

1. Jocurile

1-1-491x600-7742924

2. Pedeapsa

2-492x600-2881652

3. Adolescentele

3-1-492x600-5539216

4. Coșmarul copilăriei tale

4-1-600x360-9274022

FOLLOW ME

5. Telefonul

5-1-491x600-8209284

6. „Mamă, încă cinci minute, te rog!”

6-494x600-8258972

7. „Dragă, am găsit o fotografie cu bunicul tău.”

7-600x417-5679809

Dacă vrei să ai niște copii fericiți, iată ce poți face:

1. Fii tu fericită

Probabil ai auzit de o mie de ori că, dacă părinții sunt fericiți, și copiii sunt fericiți. „Dacă mama nu este fericită, nimeni nu este fericit.” Pune-ți mai întâi ție masca de oxigen. În plus, copiii fac ce faci tu, nu ce spui, așa că arată-le cum să se îngrijească și cum să se iubească.

2. Lasă-i să fie nefericiți

Nicio persoană normală la cap nu este fericită tot timpul și e perfect normal să ai zile proaste. Furia, tristețea și durerea sunt părți esențiale ale experienței umane. Cu cât copiii tăi gestionează mai bine aceste emoții negative, cu atât se vor putea bucura mai mult de cele pozitive.

3. Învață-i să fie recunoscători

A spune mulțumesc nu ține numai de bunele maniere. Cercetările arată că oamenii care sunt recunoscători sunt cu 25% mai fericiți decât ceilalți. E drăguț să fii conștient de tot ce e bun în viața ta. Poți să îi înveți pe copii să scrie lucrurile care îi bucură într-un jurnal sau să le spună la cină.

Citește și: Ce spune ORDINE în care s-au născut COPIII despre PERSONALITATEA lor

Poate că ai mai auzit că cel mai mare copil din familie tinde să fie foarte responsabil, pe când copiii care nu au frați sau surori sunt, foarte posibil, mai egoiști și provocatori. Sunt acestea simple stereotipuri sau chiar e adevărat că ordinea nașterii noastre ne poate influența personalitatea?

Iată niște posibile răspunsuri:

Teoria ordinii nașterii a început la sfârșitul anilor 20 ai secolului trecut, cu Alfred Adler, colegul și prietenul lui Sigmund Freud. Adler credea că ordinea în care vii pe lume într-o familie îți afectează personalitatea:

Primul născut (cel mai mare copil)

După cum spunea Adler, cel mai mare copil tinde să fie conservator, orientat spre putere și predispus la a fi lider. Deoarece își asumă adesea responsabilitatea pentru rudele lor mai tinere, primii născuți sunt afectuoși, mai dispuși să devină părinți și e mult mai probabil să ia inițiativa.

Cel de-al doilea copil (copilul mijlociu)

Deoarece fratele sau sora sunt niște „modele” pentru al doilea copil, acesta se luptă adesea să-i depășească. Ritmul dezvoltării este mai înalt. Copiii mijlocii dintr-o familie tind să fie ambițioși, dar sunt rareori egoiști. E foarte probabil ca ei să-și seteze scopuri nerezonabil de înalte. Asta crește numărul de eșecuri , dar ceea ce îi face să fie puternici e capacitatea de a trece cu bine prin
dificultățile vieții.

Ultimul născut (cel mai tânăr copil)

De obicei, cel mai mic copil are parte de multă îngrijire și atenție din partea părinților și chiar a fraților mai mari. De aceea pot simți că au mai puțină experiență și că nu sunt foarte independenți. Totuși, ultimii născuți sunt foarte motivați să-și depășească frații sau surorile mai mari. De cele mai multe ori au mult succes și ajung să fie cunoscuți în domeniul pe care și-l aleg. Devin cei mai rapizi atleți, cei mai buni muzicieni sau cei mai talentați artiști. Cel mai tânăr copil dintr-o familie tinde să fie foarte sociabil, dar și mai iresponsabil și mai frivol decât ceilalți copii.

Copilul singur la părinți

Dacă nu are frați sau surori cu care să concureze, copilul singur la părinți concurează adesea cu tatăl. Fiind foarte răsfățați de părinți, copilul singur la părinți se așteaptă să fie îngrijit și protejat și de către toți ceilalți. Stilul lor de viață este unul dependent și centrat pe sine. Copilul singur la părinți are adesea probleme de interacționare cu ceilalți și tinde să de vină perfecționist – și reușește să-și atingă scopurile, cu orice preț.

Are ordinea nașterii vreo importanță pentru IQ?

Teoria spune că ordinea în care te naști are un impact asupra personalității și IQ-ului. Nu toți cercetătorii sunt de acord. Unii resping teoria cu totul, iar alții sunt convinși că aceasta joacă un rol crucial. Cercetătorii de la Universitatea Leipzig și cei de la Universitatea din Mainz au studiat peste 20.000 de adulți din Statele Unite, Regatul Unit și Germania. Conform acestui studiu, copiii mai mari au avut rezultate mai bune la testele de inteligență. Ordinea nașterii nu are însă importanță pentru stabilitatea emoțională și pentru imaginație.

În ceea ce privește personalitatea, primii născuți tind să fie onești și dominatori, dar mai puțin sociabili și mai puțin rezistenți la stres. Copiii mijlocii sunt conștiincioși, cei mai mici sunt deschiși și sociabili, iar copii singuri la părinți sunt adesea neliniștiți, dar sociabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.