#TIPS&TRICKS

7 LUCRURI fascinante pe care nu le-ai DESCOPERIT încă

Scris de Ela la 29 august 2017

Lumea din jurul nostru este diversă și uimitoare. E imposibil să cunoaștem totul, așa că nu ar trebui să ne fie rușine dacă nu știm anumite lucruri. Iată însă câteva informații pe care ar trebui să le știm, pentru cultura noastră generală:

7. Frankenstein este numele unui om de știință, nu al monstrului

Publicitate

Se crede că Frankenstein este numele monstrului care se ridică din morți, dar în romanul „Frankenstein, sau Prometeul Modern” de Mary Shelley, Victor Frankenstein este studentul care a reușit să creeze o ființă vie din materie moartă. Creatura sa nu are niciun nume.


6. Frigul nu este cauza răcelii

Atunci când e frig afară, ne aștepătăm să răcim, dar cauza răcelii este, de fapt, infecția virală. Virusul poate fi transmis de la o persoană bolnavă la una sănătoasă. Există însă și virusuri pentru care vremea rece poate fi benefică.

Publicitate


5. Expresia „Țările Lumii a Treia” nu are nimic de-a face cu sărăcia și lipsa civilizației

Atunci când spunem „țară din lumea a treia” vrem să spunem că e subdezvoltată, dar nu e o formulare prea corectă. După cel de-al Doilea Război Mondial, lumea a fost împărțită în trei blocuri geopolitice majore. „Prima lume” era blocul țărilor democratice din sfera de influență a statelor Unite, „cea de-a doua” – blocul estic al statelor socialiste, iar „lumea a treia” cuprindea statele neincluse în niciun bloc.

4. Cameleonii nu își schimbă culoarea pielii pentru a se camufla

Publicitate

Oamenii cred de obicei că schimbarea culorii apare atunci când cameleonul e în pericol și încearcă să devină invizibil. Adevărul e însă că acest animal își schimbă culoarea pielii în funcție de starea sa emoțională și psihologică. Schimbarea culorii e și un mod de comunicare cu alte animale și de ajustare a temperaturii corpului.


3. Deodorantul și antiperspirantul nu sunt unul și același lucru

Credem de regulă că deodorantul și antiperspirantul sunt sinonime, că acționează în același mod și că au același scop. De fapt, transpirația noastră e inodoră. Mirosul neplăcut pe care îl simțim e cauzat de multiplicarea bacteriilor. Antiperspirantele sunt create să lupte cu umezeala, iar deodorantele sunt eficiente numai împotriva mirosului. Deodorantul este un produs cosmetic, iar antiperspirantele schimbă funcționarea pielii pentru un timp, suprimând secretarea sudorii.

2. Peștii nu ar trebui să fie ținuți într-un acvariu rotund

Credem că un acvariu rotund în care se află un peștișor auriu este o decorație excelentă pentru casă. De multe ori vedem așa ceva în filme și în desenele animate, dar adevărul e că acvariile rotunde sunt dăunătoare pentru pești. În ele nu încap un filtru sau un dispozitiv care să încălzească apa, iar schimbarea zilnică a apei este foarte stresantă pentru peștișor.

 

1. Oglinda retrovizoare are un mod de noapte, astfel încât să nu fii orbit/ă

E îngrozitor de neplăcut să fii orbit/ă de farurile mașinii din spate reflectate în oglindă. Poți rezolva acest lucru dacă folosești modul de noapte al oglinzii, apăsând butonul de sub oglindă și schimbând astfel unghiul reflecției.

Publicitate


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--