7 lucruri foarte importante pe care trebuie să le știi înainte să te conectezi la INTERENET în public

În cafenele, parcuri, mijloacele de transport în comun – ne-am obișnuit de mult să folosim Wi-Fi în locurile publice și nu ne-am mai putea imagina viața fără el. Puțini dintre noi se gândesc însă cât de periculoase pot fi rețelele gratuite de Wi-Fi. Iată mai multe informații și ce poți face ca să nu ai probleme:

1. Atacuri mediate

Una dintre cele mai pericuuloase lucruri când vine vorba de securitatea Wi-Fi este cee ace se cheamă atacuri mediate. Prin intermediul acestei tehnologii, atacatorii interceptează informația ta și o pot înlocui cu altceva sau o pot transfera altcuiva, fără ca tu să bănuiești măcar ce se întâmplă.

2. Atacurile clonelor

Un alt truc obișnuit este redirecționarea spre un site clonă. Tu nu observi înlocuirea și le oferi răufăcătorilor informațiile tale – numele de utilizator și parola.

3. Hoții de parole

FOLLOW ME

Mulți dintre noi suntem obișnuiți să folosim aceeași adresă de e-mail atunci când ne înregistrăm pe diferite site-uri și rareori inventăm o parole nouă. Acest lucru e convenabil nu numai pentru noi, ci și pentru hacker. Dacă ei folosesc aceeași rețea de Wi-Fi ca noi, ne pot afla ușor parolele de pe site-urile pe care le vizităm.

4. Antivirus

Să presupunem că te contectezi la Wi-Fi într-o cafenea unde nu există antivirus. Dacă apare un virus pe un dispozitiv se va instala o adevărată epidemie. Virușii se transmit ușor, dar să scapi de ei nu e atât de simplu. De asemenea, hackerii ar putea să descarce pornografie infantilă pe telefonul tău – vina va cădea pe seama ta și să știi că asta e o infracțiune serioasă.

5. Rețelele  periculoase

Ai încredere în rețelele de Wi-Fi disponibile în cafenele, aeroporturi și diverse locuri de agreement? Ar trebui să ai grijă – sub deghizarea unor rețele oficiale (care poartă chiar numele instituției în care te afli) s-ar putea să se ascundă niște hacker care vor să te prindă pe picior greșit și să îți fure datele.

6. Nesiguranța

Unii răufăcători nu se deranjează să inventeze pograme ca să îți fure datele. Ei doar stau lângă tine și se uită în telefonul sau laptop-ul tău. În timp ce milioane de oameni se gândesc cum să se apere de atacurile cibernetice, hoții îți fură parolele și codurile Pin de la cardurile bancare.

7. Aplicații nesigure

 

Multe instituți le oferă clienților aplicații speciale pentru a obține o reducere. Dacă rețeaua e nesigură, poți să descarci și viruși.

Cum te poți proteja?

În spațile publice, folossește un VPN – Virtual Private Network

Nu uita să-ți reînnoiești programul antivirus.

Închide Wi-Fi atunci când nu îl folosești.

Nu avea încredere în rețelele cu nume suspicioase, precum FreeInternet sau FreeWi-Fi

Ai grijă ca Wi-Fi-ul să nu se conecteze automat, numa manual.

Nu face cumpărături pe Internet sau transferuri bancare când ești într-un loc public.

Nu transmite informații confidențiale pe rețelele publice.

Nu intra pe linkurile primite într-un mail în care nu ai încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.