7 lucruri pe care trebuie să le știm despre efectele poluării asupra copiilor

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre cât de poluat este aerul din interiorul casei și cât de mult îi afectează pe copii, astăzi vreau să aprofundăm acest subiect.

Am stat de vorbă cu Doamna Dr. Polliana Leru, punând accentul pe bolile la care suntem expuși din cauza poluării aerului, dar și la măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja.

1. Aerul pe care îl respirăm este din ce în ce mai nociv. Care sunt bolile asociate aerului poluat?

Poluarea aerului produce multe boli respiratorii, localizate la nivelul plămânilor sau al căilor respiratorii. Bolile respiratorii asociate poluării sunt infecții acute- bronșite și pneumonii, bronșita cronică obstructivă, cancerul pulmonar, alergiile respiratorii – rinite, rino-sinuzite, astm.

2. Cum se manifestă aceste boli în cazul copiilor și când ar trebui să ne prezentăm la medic cu cei mici?

Copiii care respira aer poluat pot avea simptome respiratorii chiar în primele luni după naștere, cum sunt de exemplu cei expuși fumatului ambiental. Aceștia fac mai frecvent viroze respiratorii, pneumonii, bronșite, iar la cei atopici poate debuta astmul alergic. Părinții trebuie să se prezinte la medic atunci când copilul nu se dezvolta bine, când tușește frecvent sau face crize de sufocare.

3. Ce se întâmplă dacă aceste boli nu sunt identificate la timp și, astfel, rămân netratate?

Întârzierea diagnosticului unei afecțiuni respiratorii duce la cronicizarea, agravarea acesteia sau la apariția unor complicații. Cunoașterea factorilor de risc, cum sunt fumatul, prezența unor aeroalergene sau predispoziția genetica, permite diagnosticul precoce și instituirea unui tratament corespunzător.

4. Ce tipuri de tratament pot fi prescrise, astfel încât cei mici să poată duce o viață normală.

Tratamentul este indicat în funcție de diagnostic, se poate adresa unui episod acut sau unei boli cu evoluție cronică, cum este astmul alergic. Copiii îngrijiți corect pot duce o viață normală. În cazul astmului confirmat, tratamentul trebuie adaptat gradului de severitate și constă în general în terapie antiinflamatoare administrată inhalator sau oral și bronhodilatatoare, în funcție de simptome.

5. De ce ar trebui să țină cont un părinte care are un copil cu astm?

Părinții unui copil cu astm trebuie să fie atenți în primul rând la locurile în care acesta trăiește, învață și se joacă, respectiv la prezența unor substanțe posibil alergizante, cum sunt acarienii din praful de casa, mucegaiuri, animale de companie, polenul unor plante. După identificarea acestor aeroalergene și după evaluarea alergologica a copilului,  trebuie luate măsuri pentru a reduce la minimum contactul cu substanțele alergizante, dar și cu alte substanțe cu efect iritativ, cum este fumul de țigară.

6. Cele mai mari probleme se înregistrează în marile aglomerări urbane. Ce putem face pentru a ne proteja de aerul toxic?

Și dacă suntem sănătoși trebuie să evităm, în măsura posibilului, locurile aglomerate și aerul poluat. Dacă avem unele probleme respiratorii sau un diagnostic confirmat de boala respiratorie, atunci aerul poluat este principalul inamic și trebuie evitat. Informarea corectă privind noxele respiratorii din zona, ca și consultul efectuat de medicul specialist și utilizarea unor metode medicale de prevenire sunt principalele metode care trebuie aplicate.

7. Și aerul din interior poate fi de câteva ori mai contaminat decât cel de afară. Cum îi putem proteja pe cei mici de aerul poluat?

Aerul din interior poate fi și el încărcat cu substanțe chimice sau biologice. Din prima categorie fac parte în special fumul de țigară, CO2, substanțe volatile, iar în a doua categorie intră alergenele, cum sunt acarienii din praful de casă, mucegaiuri și polen. Putem reduce contactul cu aceste substanțe controlând sursele și folosind diferite metode de protecție, cum sunt aparate de purificare a aerului, aspiratoare performante, huse antiacarieni, spălarea frecventă a obiectelor casnice și a jucăriilor, aerisire, etc.

Pentru mine, acest subiect rămâne în continuare destul de sensibil și mi se pare că reprezintă o problemă foarte mare atât pentru copii, cât și pentru noi, adulții. Așa cum a menționat și doamna Dr  Polliana Leru, căreia îi mulțumesc pentru lucrurile pe care le-a împărtășit, trebuie să luăm măsuri imediat ce am sesizat problemele și chiar și mai important de atât, să luăm măsuri de prevenire.

Un rând de mulțumiri merge și către Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică, care împreună cu Societatea Română de Pneumologie și Philips doresc să atragă atenția asupra calității aerului din România, dar și asupra consecințelor pe care le poate avea asupra sănătății prin campania Respiră Sănătos.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.