Ce nu știm despre cearcăne


Cearcănele – doar semne inestetice sau martorii unor afecțiuni?

Oana_SpanuSe spune ca ochii sunt „oglinda sufletului”, că ei dețin răspunsuri pe care cuvintele nu au puterea să le rostească… Dar ce facem atunci când ochii noștri sunt umbriți de cearcăne, de pungi sau sunt umflați? Mulți dintre noi ne confruntăm cu aceste  probleme, iar cauzele diferă de la om la om: fie că nu ne odihnim suficient, fie nu ne hidtratăm atît cît ar trebui, fie le-am moștenit. Întrebarea este dacă există un antidot care să înlăture aceste inestetice semne de pe fața noastră. Așa că i-am făcut săptămâna aceasta,  o vizită doamnei dr. Oana Spânu, de la clinica Sclinic și am aflat cam tot ce aveam nevoie să știu despre cearcăne, o problemă, care ne poate preocupa la orice vârstă.

Ce sunt cearcănele?

Privirea este un factor foarte important în interacțiunile noastre zilnice. Este primul indicator al vârstei , dar și al stării de sănătate. Zona din jurul ochilor are o structură delicată și prezintă primele semne ale îmbătrânirii, ne atenționează doamna dr. Oana Spânu. Apariția prematură a ridurilor pe un tegument subțire și transparent, închiderea la culoare a pielii din jurul ochilor, șanturile formate sub ochi, sprâncenele coborâte, toate dau treptat senzația unui chip obosit, ne modifică stările emoționale și adaugă ani pe fața noastră.
Cearcănele sunt reprezentate de culoarea închisă a pielii și de apariția unor șanțuri inestetice care vor genera umbre.

Există o diferență între cearcăne și pungi

Pungile sunt acele umflături de sub ochi ce apar ca rezultat al pierderii tonusului muscular si evidentierii țesutului adipos (grăsimea) de sub pleoapa inferioară, dar pot fi determinate și de reținerea de apă (edeme), fiind mai greu de corectat.

Cauzele apariției cearcănelor

Regiunea perioculară suferă cu trecerea anilor o serie de transformări ale pielii și ale structurilor din profunzime. Țesutul gras, musculatura și țesutul osos se atrofiază, își pierd volumul, orbita devine tot mai largă, apărând cearcănele și ochii înfundați în orbite.


Care sunt persoanele predispuse să aibă cearcăne?

Oboseala cronică(lipsa somnului), lipsa de fier sau vitamine din organism, deshidratarea, anumite boli, expunerea excesivă la soare, culoarea închisă dată de prezența vaselor de sânge sau de pigmentația pielii sunt factori care se adaugă și ne transformă chipul într-unul obosit, trist și lipsit de vitalitate.

Cearcănele: boală sau simplu defect?

Cearcănele nu reprezintă propriu-zis o boală, însă pot fi consecința unor afecțiuni chiar serioase, așadar pot reprezenta un semnal de alarmă pentru a căuta cauza lor, dar și constituționale, adică o trăsătură moștenită, de obicei determinată de o pigmentație mai intensă în zona perioculară. Alergiile sezoniere, dermatita atopică, sinuzitele cronice, virozele respiratorii, afecțiuni tiroidiene, dar și anumite ‘’obiceiuri’’ pot să determine sau să agraveze cearcănele, atrage atenția doamna doctor. Dintre ‘’obiceiuri’’, aș menționa consumul frecvent de alcool, fumatul, consumul de sare, demachierea cu produse neadecvate zonei ochilor, gomajul frecvent al pielii delicate perioculare, expunerea exagerată la soare.
Cearcănele, însă, pot apărea și în contextul insuficienței hepatice, renale, unor afecțiuni tiroidiene.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Cum prevenim apariția cearcanelor

Pentru prevenție, dar și pentru atenuarea lor, ar trebui considerate următoarele aspecte :

– evitarea consumul de sare
– prelungirea perioadei de somn( minim 6 ore pe noapte)
– dacă dormiți pe burtă, schimbați acest obicei (gravitația accentuează retenția lichidelor, presiunea pe față poate adânci cearcănele și crea riduri)
– dacă suferiți de alergii, dermatită atopică tratați afecțiunile și hidratați pielea cu creme hipoalergenice
– demachiați fața în fiecare seară, evitați însă gomajul frecvent
– dacă pielea din jurul ochilor este închisă la culoare datorită pigmentului, puteți aplica, la recomandarea medicului, tretinoin, care va depigmenta, însă trebuie evitată expunerea la soare pe termen lung (folosiți creme cu factor de protecție SPF 30, 50+ UVA)
– pentru estomparea culorii, folosiți un produs anticearcăn hipoalergenic
– consultați medicul pentru a identifica și trata afecțiunea subiacentă, posibil cauzatoare a cearcănelor

Tratamente anti-cearcăne

Primul pas ar fi prezentarea la medicul specialist care va face o analiză amănunțită a zonei din jurul ochilor, dar și o evaluare completă a stării de sănătate și a modului de viață al pacientului.

Una dintre noile tehnici o reprezintă corecția cearcănelor cu acid hialuronic de ultimă generație. Este o substanță special creată pentru aria sensibilă din jurul ochilor și care se injectează printr-o tehnică aparte. Pentru a evita cazurile în care se pot forma pungi greu de corectat ulterior, s-au creat substanțe care să imite cât mai bine caracteristicile naturale locale, să nu rețină apa și să nu prezinte reacții adverse. Gelul introdus în țestut este foarte fluid, îmbogățit cu aminoacizi, antioxidanți, minerale și vitamine pentru o revitalizare suplimentară a zonei, spune dr. Oana Spânu. Procedura este complet nedureroasă, iar efectele sunt imediate( estomparea culorii și a șanțurilor de sub ochi) și persistă între 9 și 12 luni.

Dacă avem cearcăne închise la culoare din pricina pigmentului, se poate urma un tratament pe termen lung folosind creme cu agenti depigmentanți (tretinoin, hidrochinonă).

Vasele fine din zona de sub ochi, care pot deveni vizibile odată cu trecerea timpului, se pot șterge cu o nouă tehnologie laser, care oferă rezultate imediate.

La metoda chirurgicală de corecție (blefaroplastia) se apelează în cazurile severe, în care există exces de tegument (pliu cutanat) și când există pungi severe asociate, de obicei la vârste foarte înaintate.

Tratament pentru fiecare

În concluzie, semnele de îmbătrânire din jurul ochilor se pot îndepărta sau atenua semnificativ, după o analiză amănunțită a particularităților fiecărui pacient. Metodele moderne sunt nedureroase și redau chipului trăsăturile frumoase, luminozitatea și naturalețea pe termen lung.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.