75 de activități distractive pentru fiecare zi de vacanță

La finalul fiecărui an școlar îmi dau seama cât de repede cresc copiii și cât de important este să petrecem timp cu ei. Vacanța de vară abia a început, dar zilele trec foarte repede. Deja am început să fac calendarul activităților de vară, ca să le găsesc cât mai multe lucruri de făcut interesante pentru vârsta lor. 

Alex a plecat deja într-o tabără și nu cred că vom sta foarte mult împreună vara aceasta. Sper că va petrece cel puțin o săptămână alături de noi în Grecia. În rest, el este decis să își petreacă tot timpul la bunici, îngrijind animăluțele lui preferate. Este foarte greu să îl conving să își mai petreacă vacanțele alături cu noi.  Noroc cu Nicholas, care încă vrea să-și petreacă prima lui vacanță (pentru că abia ce a terminat „primul an” de grădiniță) cu noi. 

Mă bucur că a vrut să meargă în tabără, dar și că am căzut de acord să petrecem o săptămână împreună la mare. Alesia începe să îți facă și ea vacanțele independent de noi. Anul acesta va petrece o săptămână într-o tabără, alături de învățătoarea și colegele ei de clasă. Pentru restul zilelor de vacanța ale celor mici, am găsit 75 de activități amuzante și educative, care să îi țină ocupați în fiecare zi de vacanță.

Fie că urmezi metoda mea sau alegi câteva activități în funcție de moment, nu-i lăsa pe cei mici să se distreze singuri. Secretul este să te relaxezi și tu alături de ei, să uiți de griji și să te bucuri de momentele petrecute împreună. Am pregătit o listă de activități distractive şi relaxante, pe care le puteți face aproape de casă şi al căror cost este redus.

1. Faceți o capsulă a timpului

Puneți în cutii de metal sau în borcane fotografii, jucării mai vechi, desene, felicitări, figurine din plastic. Rugați-i pe cei mici să decoreze frumos containerul, cu acuarele, cu banda adezivă colorată, hârtie creponată sau colorată lipită, nasturi și sclipici. Îngropați capsulele în grădină, într-un loc ferit de ploaie, sau  depozitati-le într-un garaj sau în pod.  Peste câțiva ani le vor deschide cu multă emoție și nostalgie.

2. Hrăniți păsările care vă vizitează

Micii vizitatori trebuie hrăniți ca să vină mai des. Amenajează locuri speciale unde să pui semințe speciale.

3. Plantați semințe în containere reciclate

Pentru această activitate, nu ai nevoie de o grădină sau de unelte speciale de grădinărit. Important este să vă folosiți creativitatea. Cutiile de plastic, cojile de ouă, paharele de iaurt sau borcanele se pot transforma în mica voastră grădină. Încurajează copiii să păstreze semințele fructelor și legumelor pe care le mănâncă și să le planteze. De asemenea, puteți planta împreună, la începutul verii flori și ierburi aromatice.

4. Mergeți la cules de flori și plante sălbatice

Vara găsim o mulțime de plante și flori sălbatice, chiar și în oraș. Culegeți plante pe care să le uscați și să le folosiți în diverse activități de lipit sau să le puneți într-o vază.

5. Ce spun stelele? 

Într-o seară o seară senină, așezați-vă păturile afară și urmăriți stelele. Învață-i pe copii noțiuni simple, dar interesante de astronomie și astrologie. 

6. Urmărește fazele lunii

Priviți luna în fiecare seară și documentați mișcarea acestui astru cu fotografii, explicații și desene.

7. Vizitați o fermă sau o herghelie

Această activitate este binevenită în special pentru copiii care trăiesc în oraș. Apropierea de animale le stimulează toate simțurile și îi învață cum reguli importante de comportament. 

8. Mergeți pe bicicletă

Vara este anotimpul potrivit să învățați sau să exersați mersul pe bicicletă în familie. 

9. Înălțați un zmeu

Ridicarea zmeului este o activitate care poate să distreze și să scoată din casă o întreagă familie în zilele cu vânt potrivit.

10. Faceți înghețată! 

Să faci înghețată acasă este distractiv! Folosește fructe înghețate pentru a furniza vitaminele necesare unei creșteri sănătoase. 

11. Faceți cât mai multă mișcare

Învăță împreună cu copiii câteva exerciții de yoga, mișcări de dans sau exerciții de fitness. Distrați-vă împreună învățând să înotați sau să patinați. Noi vom merge la piscină cu fiecare ocazie, pentru că suntem iubitori de apă. De asemenea, plănuim să plecăm mai multe weekenduri la mare, unde copiii pot înota.

12. Aveți grijă de animale!

Fie că îi înveți pe cei mici să hrănească animalele fără stăpân din cartier sau mergeți la un adăpost, această activitate este o lecție importantă și utilă, care îi ajută să își dezvolte latura empatică. 

13. Implicați-vă  în activități de voluntariat

Copiii mai mari au șansa să ajute, să învețe lucruri noi și să își descopere pasiuni prin activități de voluntariat. Activitățile pot cuprinde sesiuni de meditații pentru copiii mai mici, îngrijirea mediului, strângere de donaţii sau chiar mersul la piață pentru vârstnicii care au nevoie de ajutor.

14. Strângeți și donați obiectele care nu vă mai folosesc

Strânge împreună cu copiii hăinuțe vechi, jucării sau rechizite în stare bună și donați-le celor mai puțini norocoși. Pe lângă o faptă bună, faceți și curat.

15. Coaceți o prăjitură

Creează momente amuzante și utile pentru copii pregătind o prăjitură simplă. Vă las aici o rețetă care nouă ne place foarte mult. 

16. Organizați o mini-petreceri 

Ce părere aveți de o „petrecere” la care cei mici să bea ceai sau limonadă alături de prieteni? 

17. Pictați pietre și scoici

Distracția este dublă! Cei mici vor fi încântați atât să adune, cât și să transforme pietrele și scoicile. Le puteți decora cu acuarele, sclipici și diferite aplicații lipite. 

18. Vizitează atracțiile locale!

În orice localitate există locuri interesante de văzut. Mergeți împreună la un concert, muzeu, grădină botanică/zoologică sau piesă de teatru. Eu vreau să îi duc pe copii în această vară la Muzeul Național de Geologie, Muzeul Jucăriilor din incinta Muzeului de Istorie și la  Muzeul Aviației Române. 

19. „Frigărui” reci

Taie fructele, brânzeturi și legumele în bucăți mici și servește-le copilului asortate, pe bețișoare de frigărui. I se va părea interesant să te ajute și le va mânca cu mai multă plăcere decât atunci când, pur și simplu, i le pui în farfurie.

20. Descoperiți gusturi noi

Mergeți la un restaurant cu specific exotic sau asiatic, unde să mâncați preparate pe care nu le-ați mai încercat niciodată. Aștept să îmi scrieți ce bucătărie v-a fascinat pe voi. 

21. Transformați prânzul în artă!

Învățați împreună să tăiați fructele şi legumele în forme amuzante: posibilitățile sunt nelimitate.

22. Preparați diverse smoothie-uri delicioase

Învățați împreună o rețetă de smoothie delicios și aromat cu care să vă hidrateze în zilele calde de vară. 

23. Fiți turiști în propriul oraș!

Plănuim să mergem și într-o „excursie” prin București cu autobuzul turistic. Sunt convinsă că mai avem lucruri de descoperit în propriul nostru oraș. 

24. Mergeți la un târg 

Poate fi o ocazie bună să vă plimbați, dar și să cumpărați produse și obiecte pe care în mod normal nu le găsiți în orice magazin.

25. Organizați un cerc literar

Dedicați o oră sau două pe săptămână lecturii. Puteți să citiți cu voce tare povești pentru ceilalți membri din familie sau să inventați propriile povești.

26. Deschideți propriul „muzeu”!

Creaţi un colț artistic, unde să expuneți artă modernă, desene, picturi, sculpturi, construcții LEGO, figurine din plastilină făcute de voi.

27. Învățați origami

Origami este un joc complex care solicită îndemânarea și inteligența. Aveți nevoie doar de o foaie de hârtie și câteva instrucțiuni pentru a vă distra ore întregi.

28. Organizați o ședința foto

Nu aveți nevoie de un aparat profesional sau de o ședință foto profesională ca să imortalizezi momentele importante din această vară. Puțină bună dispoziție și disponibilitatea întregii familii de a sta în fața camerei telefonului mobil se transformă în amintiri perfecte pentru pus în ramă. 

29. Învățați o limbă străină

Învățați împreună o limbă străină, adăugând în fiecare zi câte 3-4 cuvinte pe care să le integrați în conversațiile uzuale.

30. Descoperiți cursuri gratuite în zona voastră

Vară se organizează o mulțime de activități gratuite pentru copiii, cum ar fi cursuri de dans, teatru sau desen. Le poți găsi la un click distanță.

31.Încercați câteva experimente științifice

Experimentele științifice sunt distractive și educative. Există kit-uri care pot fi cumpărate, dar și activităţi care pot fi făcute cu ce ai prin casă: ulei, cerneală, apă, sare, oțet şi bicarbonat de sodiu.

32. Învățați un truc de magie

Copii se vor distra pe cinste să vadă cum dispar monedele sau cum apare o floare dintr-o pălărie. Totodată, fiecare membru al familiei poate să învețe propriul truc și să îl prezinte în fața celorlalți. 

33. Organizați o petrecere surpriză pentru un prieten

Se apropie aniversarea unui prieten? Implică-i pe cei mici în realizarea unei petreceri surprize. Așa vor învăța să colaboreze și să fie responsabili.

34. Ședințe de machiaj și coafură

Dă-le copiilor ocazia să își dezvolte latura creativă în domeniul înfrumusețării. Fie că este vorba despre coafatul păpușilor sau a fraților, o să vedeți cine este cel mai talentat.

35. Aflați amănunte din istoria familiei

Copiii mai mari vor fi încântați să realizeze „interviuri” cu membrii familie, să documenteze istoria familiei și să facă arborele genealogic. Colectarea acestor date este interesantă și importantă pentru că datele se pierd cu trecerea timpului. 

36. Amprentarea mânuțelor care vor crește

Imprimați amprentele mâinilor copiilor cu acuarele. Făcând acest lucru an de an, veți avea un jurnal al creșterii lor. 

37. Cine rezistă mai mult fără telefon?

Creează provocarea fără ecrane timp de 24 de ore pentru toți membrii familiei. Cine crezi că va trișa primul?

38. Karaoke în familie

Organizați o seară de karaoke în familie şi acordați note și premii celor mai talentați.

39. Cursa cu obstacole

Construiește un traseu cu obstacole. Așează perne pe podea în casă, desene pe asfalt sau bandă adezivă și vezi cine poate să danseze fără să atingă limitele.

40. Momentul de îngrijire

Organizați o seară în care să bucurați de tratamente SPA, cu măști faciale sau pentru păr și masaj.

41. Învățați împreună o abilitate nouă

Ce-ar fi să dedicați câteva ore seară sau în zilele ploioase pentru a învăța împreună cu cei mici să coși, să tricotezi sau să brodezi?

42. Creați jucării din materiale reciclate

Descoperă tehnici de realizare a jucătorilor din materiale reciclabile: păpuși din șosete, ciucuri din ață, mașinuțe din cutii de carton, mini-căsuțe.

43. Redecorați o cameră sau un spațiu nefolosit 

Copiii te pot ajuta să transformi un colț al camerei. Nu trebuie neapărat să îl schimbați radical, puteți face ceva la fel de simplu că adăugarea unui tablou colorat, scoaterea lucrurilor vechi, așezarea unui vaze cu flori, schimbarea covorului.

44.  Faceți bombe de baie

Creați mici bombe de baie efervescente, făcute din ingrediente naturale, în culorile şi aromele care vă plac. Aceasta este rețeta mea:

 • 1 cană de bicarbonat de sodiu
 • jumătate de cană de sare de lămâie 
 • jumătate de cană de sare de baie Epsom
 • jumătate de cană de amidon de porumb
 • 2 linguri de ulei de cocos
 • ulei esențial
 • 4 linguri de apă
 • colorant 

Amestecă ingredientele uscate separat și cele umede separat. Combină cele două părți, amestecând încet, până obții consistența nisipului umed. Pune compoziția în forme, formează bombițele, apoi scoate-le și lasă-le să se usuce timp de cel puțin 24 de ore înainte de baie. 

45. Creeați accesorii pentru păr

Decorează clamele şi agrafele clasice alături de fetițe, cu bucăți de material textil, plastic, lipici şi sclipici. 

46. Învățați cum se aranjează tacâmurile la masă

Chiar și dacă obișnuiți să luați masă acasă, este important să știți pentru ce tip de băuturi sunt paharele, unde trebuie așezate sau ce tip de tacâm se folosește pentru fiecare preparat. 

47. Transformați ceva vechi în ceva nou

O haină veche se poate transforma ușor într-un accesoriu pentru animalul de companie sau o păpușă. 

48. Vânătoarea baloanelor de săpun

Acesta este o activitate pe care o puteți face atât în interior, cât și în exterior. Jocul este simplu. Cineva suflă în dispozitiv și ține scorul, iar celălalt încearcă să le prindă. La final, comparam cine a prins mai multe balonaşe.

49. Ce punem în bagaj?

Fie că plănuiți să plecați în vacanță sau doar faceți un joc de imaginație, este amuzant să auziți ce ar pune cei mici într-un bagaj, în funcție de destinație. 

50. Organizați o excursie 

Este bine să le dați copiilor ocazia să petreacă timp alături de rudele îndepărtate, dar și cu locuri noi și un stil de viață diferit de cel de acasă.Vacanța de vară este prilejul perfect. 

51. Micul pictor

Ieșiți în parc cu acuarelele și încercați să pictați peisajul și oamenii. Organizează un concurs de pictat cu copii și prietenii lor.

52. Mergeți un curs de olărit 

Învățați împreună de la un meșter să faceți vase de lut, pe care să le folosiți acasă.

53. Jucați-vă împreună!

Învățați jocuri de societate: șah, Monopoly, Nu te supăra frate, Activity.

54. Mergeți cu trenul până într-un oraș apropiat

Pentru copiii, mersul cu trenul este o experiență fascinată, de care trebuie să se bucure măcar o dată pe an.

55. Brățara prieteniei

Creați două brățări, una pe care să o păstreze și una pe care să o dăruiască unui prieten.

56. Colecționați obiecte

Învață-i pe cei mici să colecționeze monezi din călătorii, pietricele sau frunze.

57. Învățați să vă orientați cu harta

Explorați o zonă puțin cunoscuta din zona casei cu ajutorul unei hărți.

58. Imitați un personaj sau o celebritate

Încurajează-i pe copiii să imite personajele sau personalitățile preferate. Dacă găsești si un costum potrivit, trebuie să filmezi neapărat momentul.

59. Puzzle

Lipiți o fotografie pe un carton, apoi decupează și asamblează-o ca pe un puzzle

60. Complimentați-vă reciproc

Spuneți care considerați că sunt calitățile voastre sau ce gesturi v-au plăcut în ziua respectivă.

61. Desenați caricaturi ale membrilor familiei

Vrei să afli cum te văd copiii? Încurajează-i să îți exagereze trăsăturile

62. Vizitați un parc de aventură

Dă-le voie să se cațăre, să sară și să exploreze traseele speciale, într-un cadru amenajat și în deplină siguranță.

63. Întâlniți-vă cu vedeta preferată

Copilul tău are o vedetă preferată? Mergeți să o întâlniți la un concert sau la un eveniment.

64. Pictați-vă pe față

Pentru o petrecere sau pentru amuzamentul propriu, achiziționați un kit de pictură pe față și distrați-vă.

65. Tabăra de acasă

Improvizați un cort din cearceafuri și „mergeți” în tabără în curte sau în sufragerie.

66. Lăsați-i pe copii să își culeagă singuri fructele 

Ajută-l să urce într-un copac, ca să culeagă fructe proaspete. Astfel, va mânca cu mai multă poftă și plăcere.

67. Lansați avioane de hârtie

Învață-l să confecționați avioane de hârtie și lansează-le de la geam. 

68. Puneți un mesaj într-o sticlă

Încurajează-l să scrie o scrisoare unui prieten imaginar: puneți-o într-o sticlă pe care să o lansați pe mare sau pe un râu.

69. Explorați iarba 

Dă-i o lupă ca să analizeze firele de iarbă și micile insecte.

70. X si O 

Jucați-vă X si O afară cu pietre de dimensiuni egale, însemnate cu carioca (X sau O) 

71. Gustați alimente legați la ochi

Taie fructele și legumele în bucăți mici și încercați să le ghiciți pe rând, legați la ochi.

72. Pictați un borcan si transformați-l în pușculiță

Încurajează-l să economisească în fiecare zi câte un bănuț și să îl pună într-o pușculiță desenată chiar de el

73. Învățați o noua tehnică de împletit părul

Exersați un nou stil de împletit părul, pentru petreceri și ocazii festive

74. Artă cu lapte magic

Laptele magic este un lapte amestecat cu detergent și coloranți. Pune un strat subțire de lapte pe o farfurie de carton, pune câteva picături de coloranți de diferiți pigmenți. Picură câțiva stropi de detergent. Urmăriți ce forme se creează. Puteți să le modificați au ajutorul unui bețișor 

75. Nu încercați să  alungați toate momentele de plictiseală!  

Lasă-ți copilul să se și plictisească din când în când. Așa va avea timp să inventeze propriile jocuri. 

Nu uitați de temele de vacanță!

Înainte să vă urez distracție plăcută, trebuie să vă spun cât este de important să decideți unde mergeți împreună, pentru ca ei să le facă cu plăcere și să nu se simtă obligați. Cu atâta distracție de pus la cale, sunt sigură că veți avea o vară plină și frumoasă. Folosiți cremă de protecție solară și supravegheați copiii pentru a evita accidentele. 

Aștept să îmi spuneți ce faceți vara acesta, ce activități le-a plăcut copiii voștri ce recomandări aveți pentru noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de Facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

Un comentariu pe “75 de activități distractive pentru fiecare zi de vacanță

 1. Asaftei Simona says:

  Mulțumim pentru idei draga mea ! La mine chiar in seara asta a plecat fetita mai mare în vacanță la bunici și eu am ramas doar cu asta mică ,dar parcă este casa pustie ,vreo câteva zile până ce mă obisnuiesc cu lipsa ei mi se pare foarte urât .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.