8 mituri despre animale pe care toată lumea le crede

Credem că ştim totul despre animale. Totuşi, anumite informaţii pe care le credem adevărate doar ne induc în eroare. Iată câteva dintre cele mai obişnuite mituri despre animale şi adevărul din spatele lor:

1. Mitul: câinii nu văd în decât în alb și negru.

Adevărul: câinii văd culorile la fel de bine ca și oamenii, doar că nu atât de multe ca noi. Vederea lor e similară cu cea a oamenilor care nu fac diferența între verde și roșu. De asemenea, ei nu văd prea bine la distanță. Înainte de a-i compătimi, însă, amintește-ți că ei văd

 

1-53-600x588-5632242

2. Mitul: taurii reacționează agresiv când văd culoarea roșie.

Adevăul: ei au instinctul de a ataca din cauza mișcărilor din fața sa, indiferent de culoare. Într-o luptă cu taurii matadorii reușesc să întărâte taurii prin mișcarea pelerinii în față acestuia. Din acest motiv, matadorii flutură încontinuu pelerina în arenă. Mitul a pornit tocmai din obiceiul matadorilor din Spania, de a purta pelerine roșii în lupta cu taurii. Această culoare a fost aleasă special pentru a impresiona spectatorii și nu animalele. Culoarea roșu dintotdeauna a avut un efect ciudat asupra oamenilor, cauzând o ridicare a presiunii sângelui, un puls ridicat și o anxietate sporită. Poate din cauza că e aceeași culoare cu a sângelui, nu se știe exact.

2-43-600x471-5309172

FOLLOW ME

3. Mitul: struții își îngroapă capul în nisip când sunt speriați.

Adevărul: dacă sunt speriați în această situație ei pur și simplu fug. Când se simte încolţit, un struţ se întinde pe jos, nemişcat, şi îşi ridică capul pentru a observa ce se întâmplă în jurul lui. Dar când pericolul se apropie, un struţ face ce face orice alt animal, fuge. Struţul este una dintre păsările ce nu pot zbura, dar aleargă cu o viteză uimitoare.

3-42-600x588-3610073

4. Mitul: poți să faci negi dacă atingi o broască râioasă.

Adevărul: atingerea broaștelor râioase cauzează negi. Superstițiile spun că, pentru a scăpa de negii provocați trebuie să omori deasupra lor o broasă vie. În Franța, negii trebuie frecați cu o broască râioasă vie.

 

4-44-600x588-7139398

5. Mitul: cameleonii își schimbă culoarea pentru a se camufla în mediul înconjurător.

Adevărul: cameleonii își schimbă culoarea pentru a transmite informații despre emoțiile lor. Cameleonii sunt niște șopârle uimitoare nu numai din pricina faptului că își schimbă culoarea – ei au picioare ca de papagal, ochi care pot privi în două direcții diferite în același timp și cozi și limbi lungi. Ei nu au nevoie să își schimbe culoarea pentru a se ascunde de prădători. Sunt foarte rapizi, putând să alerge chiar și cu 21 de mile pe oră. Ei își schimbă culoarea pentru a transmite semnale sociale altor cameleoni. Culorile închise sugerează furia, iar cele mai deschise sunt folosite pentru a atrage parteneri.

 

5-39-600x524-5221662

6. 9. Mitul: șoarecii adoră brânza

Adevărul: Brânza nu este mâncarea preferată a șoarecilor. Șoarecii iubesc brânza la fel ca pe orice alt aliment. Acest mit a apărut în Evul Mediu pentru că brânza era alimentul pe care oamenii îl lăsau la îndemâna micilor necuvântătoare.

 

7. Mitul: o balenă albastră poate să înghită o mașină întreagă.

Adevărul: cel mai mare lucru pe care îl poate înghiți o balenă este un grapefruit.

8. Mitul: cârtițele sunt oarbe. Adevărul: cârtițele pot să vadă, dar nu foarte bine.

8-35-600x467-6916954

9. Mitul: Dintr-o rama rupta pe jumatate se formeaza doua rame.

Adevărul: De fapt, supravietuieste numai partea ramei care este lipta de cap si careia ii creste o coada noua.

10. Mitul: iarna, animalele hibernează din cauza frigului.

Adevărul: animalele hibernează deoarece nu au prea multă hrană la dispoziție, iar hibernarea le asigură supraviețuirea. În această perioadă de inactivitate au loc schimbări dramatice în corpul lor: ritmul cardic și al respirație încetinesc, iar temperatura corpului scade. În funcție de specie, pot să treacă zile sau chiar săptămâni până ce animalul are nevoia de a bea, de a mânca sau de a se ușura.

12-14-600x502-6356261

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.