8 SIMPLTOME ascunse ale DEPRESIEI – Așa începe totul!

Depresia este o boală foarte periculoasă. Poate fi confundată cu o oboseală și se poate ascunde sub munca excesivă. Tristețea, lipsa de inițiativă și pierderea puterii fizice și morale sunt doar câteva trăsături ale acestei boli. Doar un medic poate diagnostica corect depresia, dar poți observa această tulburare emoțională pe cont propriu.

Iată 8 dintre simptomele mai puțin evidente ale depresiei:

1. Gânduri filosofice

Persoanele care suferă de depresie ascunsă încearcă, de obicei, să vorbească despre subiecte filosofice folosind fraze abstracte. „Asemenea lucruri se întâmplă întotdeauna cu mine”, în loc de „nu dorm suficient”. „Nu există niciun sens”, în loc de „Cred că trebuie să folosesc o altă variantă”. Ca o regulă, oamenii deprimați vor să vorbească despre sensul vieții și o fac tot timpul. Și cuvintele lor sunt adesea abstracte și vagi. Psihologii spun că oamenii fericiți cu gânduri cât mai clare și reale.

2. Scuzele

Persoanele deprimate folosesc adesea scuze pentru a-și ascunde dorințele și tristețea. De exemplu găsesc întotdeauna motive ca scuze pentru a nu merge la petrecerile prietenilor sau pentru a nu sta la masa de prânz împreună cu colegii. Scuzelor servesc ca o acoperire pentru a nu deranja pe nimeni cu starea lor emoțională.

FOLLOW ME

3. Lipsa unei reacții adecvate

Persoanele cu depresie pot interpreta o realitate înconjurătoare într-un mod diferit. Ei pot să fie de acord cu toată lumea, să nu-și mai exprime opiniile și dorințele, să nu mai observe insultele sau să nu simtă durerea, chiar dacă este inevitabilă: de exemplu, atunci când pierd o rudă.

4. Bolile psihomatice

Fiind deprimați, oamenii se plâng, de obicei, de dureri de inimă, tensiune la nivelul mâinilor și picioarelor, dificultăți de respirație, dureri de cap, dureri de dinți și alte simptome. De regulă, o examinare arată că sănătatea lor este bună. Diferitele senzații dureroase indică o stare instabilă. La rândul său, durerea cauzează anxietate și tensiune, formând un cerc vicios și făcând o persoană să sufere de durere psihosomatică.

5. Gândurile obsesive

Într-o stare deprimată, oamenii devin obsedați de anumite lucruri. Pare că ar caută răspunsuri, dar nu pot rezolva astfel de gânduri obsesive. Dimpotrivă, ele creează iluzia că încearcă să găsească un răspuns. Este ușor să observi că ruda sau prietenul tău suferă de gânduri obsesive: o persoană este mai degrabă înfricoșătoare, absentă mental, vorbește despre aceeași problemă și nu încearcă să acționeze. Ne putem aminti un exemplu de la Limitless. Eroul lui Bradley Cooper a fost obsedat de gânduri despre scrierea unei cărți și despre un posibil succes. S-a scufundat în apatie și stres, pierzându-și rudele și prietenii unul câte unul.

6. Aspectul neglijent

O stare depresivă afectează aspectul unei persoane. Dacă o persoană se oprește din respectarea regulilor de igienă și nu-și ține locuința curată, ai motive să întrebi dacă totul este OK sau nu. Acest lucru se aplică persoanelor care nu au avut niciodată probleme cu igiena.

7. Lipsa de productivitate

O persoană nu poate face față sarcinilor obișnuite, uită informații, este adesea obosită și simte o lipsă de sens în acțiunile sale. De asemenea, lucrurile pot funcționa opus, atunci când oamenii mai degrabă inactivi devin obsedați de muncă.

8. Fericirea ostentativă

Oamenii încearcă adesea să-și ascundă depresia în spatele unei dispoziții pozitive. Și, de regulă, ei arătă cu adevărat cei mai fericiți și cei mai lipsiți de griji oameni din lume. Evită conversațiile serioase și râd de subiectele dificile. Îi poți înțelege și îi poți ajuta numai în timpul unei discuții lungi și de încredere.

Cum să-i ajuți

Nu folosi expresii precum “înveselește-te, liniștește-te.”

Fii grijuliu și atent la ceea ce vrea persoana respectivă să transmită.

Comunică foarte mult. Dacă va refuza ajutorul tău, dă-i puțin timp.

Sugerează-I vizita la un medic, pentru a primi ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.