9 ORGANE ale corpului uman al căror ROL nu îl știi

Chiar și acum, în secolul XXI, există anumite în corpul uman ale căror funcții nu sunt complet înțelese de oamenii de știință. Iată câteva informații despre acele părți ale corpului de care am auzit majoritatea dintre noi, dar pe care nu prea le-am înțeles.

1. Epifiza

Aceasta produce, numai când e întuneric, hormonul numit melatonină, care reglează ritmurile circadiene ale corpului. Unele specii de pești, amfibieni și reptile au un al treilea ochi în loc de epifiză. E posibil ca cei care se ocupă de chestiuni ezoterice să se gândescă la această glandă când vorbesc de un al treilea ochi.

2. Coccisul

Mulți știu că acesta este urma unei cozi, dar el ajută la fixarea unor mușchi și a unor ligamente necesare pentru funcționarea intestinelor și a sistemului urogenital.

3. Apendicele

FOLLOW ME

Apendicele riscă mereu să se inflameze, caz în care ar trebui să fie îndepărtat de urgență. Mult timp se cerea ca nou-născuții să fie operați de apendicită în SUA, dar s-a dovedit că, după aceea, copii erau mai predispuși la o devoltare mentală și fizică ma lentă și se îmbolnăvau mai des. Apendicele este un fel de fermă unică de bacterii benefice care trăiesc în intestinele noastre.

4. Amigdalele

Ele ne protejează de bacteriile și virușii pe care îi respirăm zilnic în cantități mari. Dacă rămân inflamate pentru mai mult timp, pot deveni ele însele o sursă de infecții și atunci e recomandat să fie îndepărtate.

5. Sfârcurile la bărbați

Acestea există fiindcă, imediat după concepție, cromozomul Y este inactiv, așa că toți embrionii încep să se dezvolte la fel. Gena se activează mai târziu.

6. Splina

Mult timp aceasta a reprezentat un mister. Astăzi știm că produce limfocite și anticorpi, că scapă de celulele roșii de sânge vechi, trimițând rămășițele la ficat și că este un fel de depozit de sânge.

7. Sinusurile paranazale

Conform mai multor teorii, acestea:
– reduce greutatea relativă a oaselor craniului
– produc vocea unei persoane, acționând ca o placă de siguranță
– atenuează traumele, absorbând șocul
– încălzesc și umezesc aerul pe care îl respirăm

8. Glanda timică

Aici se formează celulele care luptă cu virusurile și infecțiile. Procesul e intensive în primii 2-3 ani e viață, apoi funcția intră în declin. Până la vârsta de 30 de ani se oprește complet.

9. Organul vomeronazal

Acesta e foarte dezvoltat la animale, cărora le permite să perceapă substanțele chimice volatile și feromonii. La oameni, acest organ nu e așa sofisticat și nici nu se știie dacă îndeplinește vreo funcție.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.