De la superstițiile Romei Antice și până la jongleriile bucătăriei italienești, rucola pare să se încadreze în categoria plantelor cu o istorie extrem de…suculentă. Citeam deunăzi a romanii o foloseau pe post de talisman, dar și ca afrodisiac. Exact! Se făcea că poțiunile în cauză se preparau pe bază de rucola și alte ierburi aromatice, în vederea potențării și stimulării sexualității. Nu v-ați fi gândit niciodată la rucola în termenii ăștia, nu?
Lăsând, însă, la o parte, aspectele scandaloase, rucola este cu adevărat una dintre cele mai aromate și mai gustoase alternative la clasica salată. Cu atât mai mult cu cât o poți integra în multe alte preparate și, fiind amară, este minunată pentru inima noastră.
Din punct de vedere medical, însă, beneficiile și proprietățile acesteia sunt multiple și de reținut:
- Luptă împotriva cancerului: este bogată în fibre și antioxidanți, dar și în glucozinolati, ceea ce reduce riscul dezvoltării cancerului de plămâni, prostată, sân și pancreas
- Conține multă clorofilă, ceea ce ajută la sănătatea ficatului. Pentru a prelua cât mai mută clorofilă din frunzele de rucola, experții ne recomandă să o consumăm crudă
- Este puternic răcoritoare și hidratantă, mai ales pe timp de vară, grație compoziției de 90% apă
- Ajută la sănătatea oaselor, datorită conținutului ridicat de vitamina K (o ceașcă de rucola conține în jur de 10.9 micrograme de vitamina K), necesară pentru absorbția calciului în oase și dinți. Trei cești de rucola pe zi vor furniza 100% din nevoia de vitamina K a corpului
- Conține de zece ori mai mult calciu decât salata verde
- Ajută la reducerea inflamațiilor din corp
- Curătă și detoxifică organismul, datorită fibrelor care ajută la curățarea colonului și la mișcarea sănătoasă a intestinelor; de asemenea, fitochimicalele, antioxidanții și mineralele esențiale din rucola ajută la eliminarea toxinelor din corp
- Protejează creierul de efectele îmbătrânirii, grație conținutului de vitamina B, dar și a cantității semnificative de acid floic
- Stimulează pierderea în kilograme: două cești de rucola au doar 80 de calorii, dar foarte mulți nutrienți, ceea ce o face un aliat de nădejde în orice dietă
Ideal ar fi să o integrați cât de des în opțiunile voastre alimentare, mai ales că o puteți consuma la orice masă a zilei. Sfatul nutriționiștilor este, însă, să o consumați crudă, pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conține. Cât despre valențele sale afrodisiace, aici va las pe voi să explorați 😉