Se spune că suma viciilor rămâne mereu constantă. De este sau nu așa, nu vă pot spune, însă un lucru este cert: cei mai mulți dintre cunoscuții mei au și își manifestă adicția pentru dulce sau sărat.
Tu ce alegi: dulce sau sărat? Și tocmai acum, când degetele îmi joacă pe tastatura laptopului, am în dreapta o cană cu cafea aromată și dulce, iar în stânga o ciocolată aerată. Stați așa, nu săriți să mă judecați până vă spun cum stau lucrurile :)) Există o explicație!
Nu cred că aș fi putut scrie acest material despre dulciuri dacă nu aveam ceva dulce lângă mine. Măcar să știu că am voie 😀 Mereu m-am gândit ce norocoasă aș fi fost să prefer gustul sărat în locul celui dulce. Mi-aș fi luat o pungă cu pufuleți sărați și gata cu pofta de sărat. Dar nu poate fi atât de simplu pentru că mie îmi place dulcele. Foarte dulce. Cel mai dulce!
Apropo de adicția de zahăr ori sare, am stat de vorbă cu Fotios Vlahos, specialist în nutriție și manager Eurodiet, să mă lămuresc cum stau lucrurile. De la început, trebuie să încetați să mai căutați motivele pentru care sunteți dependenți de un gust sau altul. Fotios spune că “nu există o explicație pentru care oamenii aleg gustul dulce sau gustul sărat. De obicei, simțim nevoia să mâncăm ceva dulce după ce am mâncat sărat, deoarece am dat organismului ceva sărac în carbohidrați, iar asta face ca imediat să ne scadă glicemia.”
Ca să ne înțelegem: când mâncăm dulce, în organism crește nivelul de serotonină. De multe ori, când suntem, stresați și supărați, simțim că avem nevoie de ceva dulce.
Specialiștii în nutriție spun că organismul se obișnuiește cu gustul de dulce, iar atunci când simțim senzația că avem nevoie urgentă să consumăm zahăr sau orice care să conțină dulce, este un semnal de a alarmă că nivelul glucozei din sânge este foarte scăzut.
FOLLOW ME
Curiozitatea mea cu privire la această adicție nu s-a oprit aici. L-am întrebat pe Fotios dacă se pot schimba aceste preferințe. Eu, de exemplu, mi-aș dori să îmi scot din minte “dietele cu prăjituri”, iar specialistul spune că se poate “că din momentul în care se reglează nivelul glucozei în sânge, atunci nici nevoia de a consuma dulce nu mai există.”
Cred că v-am mai spus că tot ce nu este în exces este bun. Problema mea este că nu prea știu când să mă opresc. Sau….nu prea pot. Să îmi spună mie cine se poate opri din mâncat prăjituri! 😀
Ce este mai rău, însă, dulcele sau săratul? Ei bine, aceasta-i întrebarea, iar nutriționiștii spun că „cel mai rău este dulce, pe care l-am cumpărat din comerț pentru că nu știm cum a fost preparat.”
Și totuși, există 4 lucruri pe care le putem face pentru a ne rezolva adicția de dulce sau sărat:
- să ne începem ziua cu un mic-dejun sănătos
- să avem mese echilibrate pe parcursul zilei
- să mâncăm înainte de a ne fi foame
- să ne asigurăm aportul zilnic de vitamine
Acum că am lămurit cum stau lucrurile în privința gusturilor, rămân și de această dată dezamăgită că nu pot ține dieta cu prăjituri…
PS: Specialiștii spun că cei care își doresc tot timpul să mănânce dulce sunt stresați, necăjiți sau în căutare de lucruri noi. Fotios Vlahos spune că acești oameni se implică în foarte multe, vor să termine repede ceea ce au început, iar să compensezi anumite dorințe, greu de realizat, cu dulciuri este o bucurie de moment cu efecte grave asupra sănătății și a stării de spirit. Eu nu recunosc nimic din toate astea! :))
Photo: Iuliana Popescu
Make up: Georgiana Gheară
Rochie: Karen Millen
Mulțumesc pentru găzduire, Fior di Latte 🙂
Ela esti o femeie foarte sexi cu niste copii superbi!Bafta in continuare in tot ceea ce faci