Relaţia cu copilul, văzută prin ochii mamei, este cea mai importantă legătura, ceva mai presus de orice. Iubirea şi sprijinul nemărginit oferit de către mamă, este necesar creşterii şi dezvoltării armonioase ale odraslei, dar şi noi facem greşeli, aşa că luaţi în calcul faptul că maturitatea nu vă face mai presus, nu fiţi dezamăgite şi încercaţi să lucraţi cu acea greşeală, reparând-o.
Iată câteva exemple concrete ale unor greşeli pe care le facem în relaţia cu copiii:
Le preluați sarcinile.
Nu mai faceți asta, în locul lor. Vor fi nevoiți să facă față oricărui obstacol, iar asta îi va ajuta în viitor să își facă singuri ordine în viață și să respecte termenele limită.
Suntem mai ocupați de fericire decât de competența copiilor noștri.
Asta chiar este un factor important. Încă de la naștere, îi dorim copilului să fie fericit, facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a-l vedea zâmbind, însă pare că nu ne amintim să îl motivăm să obțină acea fericire, pe cont propriu. Când nu vom mai fi în preajmă, se vor da bătuți și nu vor fi capabili să își clădească un trai fericit.
FOLLOW ME
Nu pretinde perfecțiune, nici tu nu ești în stare să o oferi.
Cel mai greu este să reușești să dezveți o mamă de obiceiul de a cere mult prea mult. Majoritatea își imaginează un deznodământ ideal, iar dacă lucrurile nu stau așa cum ar trebui (după părerea lor), totul este în van, iar copilul sfârșește prin a fi admonestat.
Lauda excesivă a copiilor.
Vă iubiți copiii, dar dacă îi țineți ancorați în acel bol de cristal construit de voi, în care laudele și recompensele sunt la ordinea zilei, nu faceți altceva decât să creșteți un copil îngâmfat, care să facă doar ceea ce vrea și să nu își respecte semenii.
Lipsa unei recompense, atunci când este pe deplin meritată.
La polul opus, se află mamele cu braț de fier, care nu concep să recunoască un lucru bun nici atunci când le este vârât sub nas. Recompensele îi vor ajuta și pe moment, dar și în viitor pe copii să se aprecieze la justa lor valoare și să aibă încredere în forțele proprii.
Vorbești de rău pe cineva, de față cu copilul.
Cum îl crești, așa îl ai, nu așa suna o vorbă înțeleaptă? Ei bine, dacă vrei să ai de-a face cu o persoană malițioasă și bârfitoare, repetă să faci acest lucru și nu te arăta surprinsă de conduită mai mult sau mai puțin frumoasă a copilului.
Cere-le să te ajute atunci când ai nevoie.
Nu îi mai menaja, fie că este vorba despre strânsul mesei și spălatul vaselor, fie de pregătirea rucsacului pentru excursie. Cere-le ajutorul fiicelor tale la prepararea mâncării, peste ani și ani îți vei recunoaște meritele.
Nu le lua apărarea în fața nimănui, indiferent de situație.
Au greșit, sau nu, aceste lucruri se discută cu persoana care este implicată în conflict, nu de față cu copilul tău. Iar dacă este vorba despre un cadru didactic, niciodată nu încuraja violența verbală sau ridicarea tonului, de către copilul tău. Astfel, vei submina autoritatea oricui, iar odrasla va repeta figura de câte ori va avea ocazia