Care sunt greşelile pe care le face o mamă în relaţia cu copilul?

Care sunt greşelile pe care le face o mamă în relaţia cu copilul?

Relaţia cu copilul, văzută prin ochii mamei, este cea mai importantă legătura, ceva mai presus de orice. Iubirea şi sprijinul nemărginit oferit de către mamă, este necesar creşterii şi dezvoltării armonioase ale odraslei, dar şi noi facem greşeli, aşa că luaţi în calcul faptul că maturitatea nu vă face mai presus, nu fiţi dezamăgite şi încercaţi să lucraţi cu acea greşeală, reparând-o.

p20141213150002-1024x683-5151280

Iată câteva exemple concrete ale unor greşeli pe care le facem în relaţia cu copiii:

 Le preluați sarcinile.

Nu mai faceți asta, în locul lor. Vor fi nevoiți să facă față oricărui obstacol, iar asta îi va ajuta în viitor să își facă singuri ordine în viață și să respecte termenele limită.

Suntem mai ocupați de fericire decât de competența copiilor noștri.

Asta chiar este un factor important. Încă de la naștere, îi dorim copilului să fie fericit, facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a-l vedea zâmbind, însă pare că nu ne amintim să îl motivăm să obțină acea fericire, pe cont propriu. Când nu vom mai fi în preajmă, se vor da bătuți și nu vor fi capabili să își clădească un trai fericit.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Nu pretinde perfecțiune, nici tu nu ești în stare să o oferi.

Cel mai greu este să reușești să dezveți o mamă de obiceiul de a cere mult prea mult. Majoritatea își imaginează un deznodământ ideal, iar dacă lucrurile nu stau așa cum ar trebui (după părerea lor), totul este în van, iar copilul sfârșește prin a fi admonestat.

Lauda excesivă a copiilor.

Vă iubiți copiii, dar dacă îi țineți ancorați în acel bol de cristal construit de voi, în care laudele și recompensele sunt la ordinea zilei, nu faceți altceva decât să creșteți un copil îngâmfat, care să facă doar ceea ce vrea și să nu își respecte semenii.

Lipsa unei recompense, atunci când este pe deplin meritată.

La polul opus, se află mamele cu braț de fier, care nu concep să recunoască un lucru bun nici atunci când le este vârât sub nas. Recompensele îi vor ajuta și pe moment, dar și în viitor pe copii să se aprecieze la justa lor valoare și să aibă încredere în forțele proprii.

Vorbești de rău pe cineva, de față cu copilul.

Cum îl crești, așa îl ai, nu așa suna o vorbă înțeleaptă? Ei bine, dacă vrei să ai de-a face cu o persoană malițioasă și bârfitoare, repetă să faci acest lucru și nu te arăta surprinsă de conduită mai mult sau mai puțin frumoasă a copilului.

 Cere-le să te ajute atunci când ai nevoie.

Nu îi mai menaja, fie că este vorba despre strânsul mesei și spălatul vaselor, fie de pregătirea rucsacului pentru excursie. Cere-le ajutorul fiicelor tale la prepararea mâncării, peste ani și ani îți vei recunoaște meritele.

Nu le lua apărarea în fața nimănui, indiferent de situație.

Au greșit, sau nu, aceste lucruri se discută cu persoana care este implicată în conflict, nu de față cu copilul tău. Iar dacă este vorba despre un cadru didactic, niciodată nu încuraja violența verbală sau ridicarea tonului, de către copilul tău. Astfel, vei submina autoritatea oricui, iar odrasla va repeta figura de câte ori va avea ocazia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.