Pătrunjelul este, probabil, cea mai populară iarba din lume. Este de origine mediteraneană şi are un trecut impresionant de folosinţa ca şi condiment. Totuşi, valorile lui nutritive şi proprietăţile medicale sunt foarte bine cunoscute. Uitaţi ce găsiţi în compoziţia pătrunjelului:
Calciu;
Fier;
Magneziu;
Mangan;
Potasiu;
FOLLOW ME
Zinc;
Vitaminele A, K, C, E, B6 şi B12.
Vitaminele, mineralele şi antioxidanţii conţinuţi de pătrunjel pot să îţi îmbunătăţească sistemul imunitar şi să îţi protejeze vederea, pentru că vitamina A este deosebit de importantă pentru o bună funcţionare a ochilor. Combinată cu alţi antioxidanţi naturali, vitamina A reduce riscul de îmbătrânire oculară. De aceea, poţi combina pătrunjel cu alimente bogate în beta-caroten, precum spanacul şi morcovii.
Pătrunjelul conţine luteina şi zeaxantina, carotenoide care reduc riscul dezvoltării cataractei şi altor boli care distrug retina. Are proprietăţi diuretice puternice, care pot ajuta şi în cazul unor boli de rinichi sau probleme de funcţionare cu vezica biliară, dar şi infecţii ale tractului urinar. Capacităţile anti-inflamatorii pot trata artrita, durerile dentare, rănile, cicatricile şi muşcăturile provocate de insecte.
Uleiurile volatile care intra în compoziţia pătrunjelului pot împiedica formarea unor tumori şi protejează împotriva daunelor celulare. Aceasta erbacee va ajuta şi la îmbunătăţirea funcţionarii inimii, la întărirea structurii osoase şi ţine sub control nivelul de zahăr din sânge.
Se recomanda folosirea pătrunjelului în forma proaspătă, deoarece este de o calitate superioară frunzelor uscate. Optaţi pentru pătrunjel verde, proaspăt și cu frunze napatate, evitând pătrunjelul care a căpătat culoare galbenă sau este ofilit. Cel mai bine ar fi să se folosească pătrunjel organic pentru a se evita pesticidele nedorite și efectele lor nocive. A se păstra pătrunjelul în frigider!
Sucuri de pătrunjel pentru ochi:
Retinita pigmentară: boală ereditară care cauzează pierderea treptată a vederii. Suc: pătrunjel, mere, spanac, struguri, lămâie, zmeură, țelină, iarbă de grâu, praz, usturoi, varză, ghimbir, morcovi, sfecla;
Problemele nervului optic: aceste probleme sunt cauzate de pierderea învelișului protector în jurul nervului optic şi pot duce la pete oarbe și neclare. Suc: pătrunjel, morcovi, fructe de pădure, iarbă de grâu, varză, ghimbir, andive, ghimbir;
Flocoane: (mici linii sau puncte plutitoare, care apar în fața ochilor), cauzate de separarea retinei. Suc: pătrunjel, morcovi, sfecla, usturoi, zmeură, țelină, păstârnac, mere;
Degenerescenta maculară: se manifestă prin vedere încețoșată și este cauzată de deteriorarea maculei, o mică zonă centrală a retinei. Suc: pătrunjel, mere, frunze verzi, ardei gras, broccoli, zmeură;
Glaucom: această condiție provoacă daune nervului optic şi tinde să se agraveze pe măsură ce timpul trece. Suc: pătrunjel, zmeură, gulie, varză, sfeclă, mere, prune, țelină, ridichi, morcovi, castraveţi;
Retinopatia diabetică: apare din complicații ale diabetului și provoacă leziuni la nivelul retinei. Suc: pătrunjel, zmeură, iarbă de grâu, morcovi, anghinare de Ierusalim, sparanghel, spanac, ghimbir, varză, usturoi, dovleac, praz, sfecla, ţelină;
Cataracta/conjunctivita: este un fapt bine cunoscut faptul că, de obicei, cataracta se dezvolta la persoanele în vârstă, că proteina din formele de ochi peste ochi. Pe de altă parte, conjunctivita este o infecție care provoacă iritații, roșeață și durere a zilei și este, de obicei, ca rezultat a unor viruși sau bacterii. Suc: pătrunjel, ţelina, andive, spanac, afine, mere.