Vara este anotimpul în care acordăm o atenție sporită pielii, de la epilare, la bronz și la… mirosuri. Deseori, s-a întâmplat să simţim mirosuri neplăcute de la persoanele din jurul nostru, iar primul gând care ne-a venit în minte a fost acela că persoana respectivă nu se împacă suficient cu igiena corporală, însă ştiaţi că mirosurile neplăcute pot fi consecinţa unor boli?
Un organism sănătos miroase a prospeţime. la cealaltă extremă, corpul bolnav emană anumite mirosuri, ceea ce înseamnă că organismul încearcă să tragă un semnal de alarmă. Înţepător, puternic sau pur şi simplu neplăcut, mirosul transmite starea noastră de sănătate.
Mirosul neplăcut apare atunci când bacteriile de la suprafaţa pielii intră în contact cu transpiraţia. Igiena este deosebit de importantă, însă atunci când igiena este perfectă, dar mirosul neplăcut îşi face loc, este timpul pentru un control medical. Ceva nu este în regulă cu organismul.
Da, mirosul pielii se poate modifica și dacă ați consumat alimente precum ceapă și usturoiul. Transpiraţia urât mirositoare indica tumori şi chisturi. Sistemul endocrin este responsabil de aceste probleme delicate, mai ales în cazul femeilor.
O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifesta prin transpiraţie excesivă şi urât mirositoare. La fel se întâmplă şi în cazurile de sindrom al ovarului polichistic, tumori ovariene ori disfuncţii ale glandelor suprarenale.
De asemenea, sudoarea în exces este caracteristică bărbaţilor cu surplus de testosteron, femeilor cu exces de hormoni masculini şi celor cu dereglări ale hipofizei.
FOLLOW ME
Haideți să identificăm mirosurile specifice fiecărei afecțiuni în parte:
Mere stricate sau acetonă
Acest miros poate să indice diabet. Prin transformarea grăsimilor şi proteinelor în glucoză iar naştere corpii cetonici, care, pe lângă faptul că sunt toxici, pot duce la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină prin urină şi transpiraţie, dând mirosul caracteristic de acetonă.
Miros de peşte
Asta indică afecţiuni digestive, adică organismul nu digeră complet alimentele îngurgitate. Asta se întâmplă, de obicei, din cauza lipsei unei enzime. Ar fi de menţionat că şi o substanţă din compoziţia pilulei contraceptive duce la acest iz.
Miros de sirop de arţar
Vine de la leucinoza, o boală ereditare ce duce la tulburări de metabolizare a acizilor din organism, care se manifesta prin mişcări anormale ale corpului şi globilor oculari, alterarea conştientei, ajungându-se până la comă sau retard mental.
Miros de amoniac
Acest iz le este caracteristic celor care au ciroza.
Miros de sânge stricat sau de ridichi de pământ
Acest iz indica insuficienţă hepatică.
Miros de usturoi
Înseamnă că organismul este intoxicat cu fosfor.
Miros de mere verzi
Este întâlnit deseori la… alcoolici.
Miros de fructe exotice şi lac de unghii
Cel mai probabil ai renunţat de curând la pâine şi carbohidraţi. Din acest motiv, trupul capăta un miros ciudat, neplăcut.
Respiraţie cu miros de materii fecale
În acest caz, de vina ar putea fi ocluzia intestinală, supuraţiile pulmonare sau paraziţii intestinali, la copilaşi.
Respiraţie cu iz de migdale amare
Pe înţelesul tuturor, marchează şocul scăderii glucozei din sânge (acidoza metabolică profundă), care duce la instalarea comei rapide.
Acelaşi miros apare şi în cazul intoxicării cu cianură de potasiu. Dacă simţiţi vreunul dintre mirosurile mai sus amintite, nu mai staţi pe gânduri, adresați-vă unui medic!