Copiii ce mănâncă în vacanță? Iată ce ne sfătuiește medicul nutriționist!

Copiii ce mănâncă în vacanță? Iată ce ne sfătuiește medicul nutriționist!

Concediu cu copiii? Sună foarte interesant și credeți-mă pe cuvânt că este mult mai mult de atât. Sunt atât de multe detalii de care ar trebui să țineți seama când vă planificați concediul, încât e cu neputință să nu vă scape ceva!
Să luăm, spre exemplu, capitolul mâncare. Ce îi dați copilului să mănânce în vacanță?  Nu când nu merge la grădiniță sau la școală, ci atunci când sunteți plecați la mare sau la munte, ori cine știe prin ce colțuri de lume.

tatu4-3382107

Am stat de vorbă despre acest subiect cu dr. Ruxandra Pleşea,  medic nutritionist, care spune că „este foarte important ca atunci când plecați cu copiii în concediu să vă asigurați că micuții vor avea același obiceiuri alimentare ca și atunci când sunt acasă.”

Pentru copii, orice schimbari, mai ales cele alimentare, le pot provoca disconfort și de aici o serie de alte mari probleme. Eu am observat acest lucru când am plecat prima dată în vacanță cu Alex. Era micuț, bebeluș dar neștiind cât de important este să se simtă ca acasă, l-am văzut cât de mârâit era. Mi-a fost așa vreo două zile. Apoi, după ce am descoperit care era situația și i-am creat confortul necesar, copilul meu a fost un îngeraș, așa cum era de obicei.

Dacă copilul este încă bebeluș, oriunde ați merge, nu trebuie să vă lipsească din bagaj următoarele lucruri:

  • lapte
  • biberoane (și mamele care alăptează trebuie să aibă pregătită această formulă)
  • biberoane pentru apă
  • mâncare specială pentru bebeluși
  • cereale
  • biscuiți
  • alte alimente pe care le oferiți în mod regulat celor mici

Pentru copiii care au trecut pe alimentație diversificată, nu trebuie să lipsească sucurile de legume.

Nutriționistul Ruxandra Pleşea spune că „pentru sănătatea celor mai mici, dar și a noastră ca adulți, este ideal ca alimentația să se bazeze pe fructe şi legume. Cu atât mai mult cu cât în concediu plecăm vara, când sunt zile caniculare.”

FOLLOW ME

Prin consumul de legume și fructe se oferă organismului aportul necesar de:

  • săruri minerale
  • vitamine
  • fibre

Știu că de cele mai multe ori copiilor nu le plac gusturile sucurilor din  legume. Vă dau un pont: amestecați sucurile de legume cu sucuri de ananas, portocală sau/și lămâie.

Atenție: NU exagerați cu sucuri pentru că în cantități mari fac mai mult rău decât bine!

Medicul nutriționist spune că „două pahare/zi sunt suficiente. De preferat, dimineața și în cursul zilei.  De asemenea, le recomand părinților să includă în meniul copiilor un pic mai mari și fructele de pădure: afine, zmeură, fragi și orice alte fructe din această categorie. La cei micuti, nu, întrucât exista riscul de alergen. ”

În vacanță, cei mici fac multă mișcare, iar asta presupune creșterea aportului caloric cu până la 10%.

Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească supele, ciorbițele și preparatele la grill, cu cât mai puține uleiuri, nu mai vorbim de grăsimi. Pe lângă acestea, trebuie să includeți în meniul zilnic:

  • pâinea
  • carnea
  • brânzeturi fermentate

„Recomandarea noastră, a nutrioniştilor, este să li se dea dimineața carne, iar brânzeturile să fie consumate seara.
Fructele se pot mânca pe parcursul întregii zile pentru că oferă sațietate, iar acest lucru oprește pofta de mâncare și tentația de a mânca mai mult sau ceea ce nu este bun pentru organism și/sau siluetă. Și mai este un motiv pentru care noi recomandăm consumul fructelor de sezon: ajută la hidratare.”

Contează să aibă trei mese principale și două gustări, iar orele la care mănâncă trebuie să fie aceleași, pe cât se poate.

Din experiența mea de mamă a doi copii, unul de 10 ani și altul de 4 ani, vă atrag atenția să deschideți bine ochii când alegeți locurile în care mâncați. Nu peste tot alimentele din care este pregătită mâncarea sunt proaspete. Inspectorii Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) fac verificări și amendează unități alimentare, însă aest lucru nu îi oprește pe cei care le administrează să comercializeze produse expirate și stricate. Atenție pentru că ignorarea acestui aspect, de unde și ce comandați pentru copii voștri, dar și pentru voi, vă poate costa foarte mult!

NU UITAȚI SĂ ÎI OFERIȚI COPILULUI APĂ ȘI ALIMENTE CARE SĂ ÎL HIDRATEZE!

Este valabil și pentru voi 🙂

Poftă bună la alimentația sănătoasă și delicioasă! 🙂

PS: Și nu uitați să vă protejați de UV și să nu vă expuneți la soare între orele 11:30-17:00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.