Parcurile acvatice transformă o vacanță într-o amintire de neuitat. Iar în ultimii ani, au devenit tot mai populare. Fie că ești copil, fie că ești adult, un parc acvatic de distracții poate îndeplini chiar și cele mai sofisticate gusturi și nevoi de adrenalină. De aceea, am vrut să fac un top al celor mai cautate astfel de atracții…. Unele sunt mai aproape, altele în țări mai îndepărtate, însă, cu siguranță, nu sunt o alegere banalaă. Veți avea ce povesti prietenilor la întoarcere!
Inaugurat pe 15 septembrie 2008, Siam Park îşi poartă vizitatorii într-o lume ce aminteşte de vechiul regat al Thailandei. Peisajele exotice sunt completate de grădinile subtropicale şi de plaja cu nisip alb (9.500 mp), arhitectura parcului de 185.000 mp fiind dominată de motive orientale. Siam Park iese în evidenţă prin râul Mai Thai – cel mai mare râu „domol“ din lume, cu o diferenţă de nivel de 8 metri – şi „Wave Palace“. Aici,surferii se bucură de cel mai mare val artificial din lume, cu o înălţime de 3 metri, sistemul fiind capabil să genereze 42 de valuri de diferite forme şi mărimi. O diferenţă între Siam Park şi alte destinaţii de acest gen: toboganele sunt camuflate cu ajutorul vegetaţiei, astfel că părţile metalice şi pilonii sunt ascunse vederii. În timp ce copiii au propria lor zonă, Lost City, dependenţii de adrenalină pot încerca traseul „Mekong Rapids“ – unde se vor simţi ca într-un film cu Indiana Jones – sau „Volcano“, unde un spectacol de lasere va sparge întunericul total care-i înconjoară. Nu lipseşte nici „Tower of Power“, cu o cădere aproape verticală, lungă de 28 de metri. Preţul unui bilet: 28 de euro.
Situat pe coasta Mării Egee, în Turcia, Kusadasi este locul în care se află unul dintre cele mai interesante parcuri acvatice europene. Adaland reuneşte nu unul, ci trei parcuri tematice: Aquapark, Dolphinpark şi Seapark. Primul dintre acestea include numeroase piscine, chiar şi pentru cei mici, 12 tobogane pentru adulţi şi copii, respectiv un traseu lung de 800 de metri dedicat rafting-ului (o premieră pentru regiune). În decorul Dolphinpark puteţi vedea spectacolul susţinut de delfini sau chiar înota cu aceştia în sesiuni ce durează 20-30 de minute. Cea mai nouă atracţie Adaland, Seapark, oferă anumite activităţi pe care nu le mai întâlneşti în Turcia sau Europa. La sosire, oaspeţii primesc un costum de scafandru şi un snorkel, după care sunt purtaţi prin interiorul acvariului. Ulterior, ei se pot relaxa pe plaja cu nisip fin din apropi- ere, după care au posibilitatea de a se înscrie la activităţile opţionale. Cea mai interesantă dintre acestea? Coborârea în laguna cu rechini, în interiorul unei cuşti metalice, şi studierea pu- ternicilor prădători marini de la mică distanţă, garantată pentru a ridica nivelul adrenalinei.
FOLLOW ME
Parte a corporaţiei Jumeirah, Wild Wadi este situat între Burj Al Arab şi Jumeirah Beach Hotel. Cu decoruri organizate în jurul temei „Juha“, un personaj popular din folclorul arab, Wild Wadi propune amatorilor 30 de atracţii şi trasee cu diferite grade de dificultate. Dacă doriţi adrenalină la cote maxime, alegeţi Jumeirah Sceirah. Cel mai înalt şi mai rapid tobogan din afara Statelor Unite, Jumeirah Sceirah are o înălţime de 33 de metri. Stând pe spate, amatorii ajung la finalul toboganului în mai puţin de 6 secunde şi ating viteze de până la 80 km/h! La fel de interesante sunt şi toboganele „master blaster“, cu jeturi puternice de apă, care te propulsează în direcţie ascendentă. Pasionaţii de surf au la dispoziţie două simulatoare, Wipeout şi Riptide, care pompează peste 7 tone de apă/secundă într-o peliculă fină, pe o suprafaţă realizată din spumă sintetică. Un alt superlativ este deţinut de „Breakers Bay“, cea mai mare piscină cu valuri artificiale din Orientul Mijlociu, ce produce valuri de până la 1,5 metri înălţime în 5 configuraţii diferite. Preţul unui bilet pentru o zi ajunge la 52 de dolari.
Desemnat timp de 10 ani consecutiv drept „Cel mai popular parc acvatic din Statele Unite“, Schlitterbahn Waterpark Resort se află pe malurile râului Comal din New Braunfels, între San Antonio şi Austin. Acoperind 263.000 mp, Schlitterbahn oferă peste 40 de atracţii împărţite în 6 zone distincte. Dintre atracţiile parcului amintim 3 roller-coastere ascendente, 9 tobogane, 17 trasee cu apă, 6 piscine, 7 zone pentru copii, terenuri de volei pe nisip şi 5 magazine. Schlitterbahn, tradus în limba germană prin „stradă alunecoasă“, a fost inaugurat oficial în 1979 şi dispunea de 4 tobogane. Zona de est, care se întinde pe 102.000 mp, a fost adăugată în 1991 şi propune un traseu pentru bodyboard-uri. În 1996, a fost inaugurată şi zona Blastenhoff, cu o suprafaţă de 16.200 mp, ce include traseele Torrent River şi Master Blaster. Oaspeţii pot ajunge de la zona estică la cea vestică a parcului cu ajutorul unui tramvai. O nouă atracţie a fost inaugurata de curand, Dragon’s Revenge, definită de 6 caverne cu fum, ceaţă, focuri şi zgomote înfiorătoare. Preţul unui bilet valabil pentru o zi este de 38 de dolari.
Oaspeţii resort-ului Atlantis Paradise Island se bucură de acces gratuit la parcul Aquaventure, care se întinde pe 570.600 mp şi conţine aproa- pe 76 de milioane de litri de apă. Pe lângă to- boganele cu jeturi rapide de apă, Aquaventure include şi un râu lung de 1,6 km, cu cascade şi porţiuni învolburate. După câteva coborâri în forţă, nu trebuie să părăsiţi colacul pentru a ajunge din nou în vârf. Puteţi alege benzile speciale pentru urcare sau jeturile ascendente ce folosesc tehnologia „master blaster“. The Abyss reprezintă traseul preferat al multora, oferind senzaţii pe măsura aşteptărilor. După o cădere lungă de 15 metri, aproape vertica- lă, veţi ajunge la finalul toboganului lung de 60 de metri în 14 secunde, trecând prin cascade şi zone cu aligatori. Experienţa este completată de seria de acvarii aflate la parterul hotelului, denumită „The Dig“. Acesta este cel mai mare habitat marin în aer liber din lume şi reuneşte sute de specii de peşti. Laguna prădătorilor in- clude baracude, pisici-de-mare şi rechini-ferăs- trău, care pot fi admiraţi din tunelul subacvatic de sticlă aflat în bazinul principal.
Dacă ajungeţi în Orlando, merită să petreceţi o zi la parcul acvatic Wet’n Wild, care se întinde pe 122.000 mp. Fie că optaţi pentru traseele de mare viteză, pentru cele dedicate familiei sau plutiţi pe râul lin, waterpark-ul vă pune la dispoziţie o gamă variată de atracţii. În „Brain Wash“ s-ar putea să pierdeţi contactul cu realitatea. Motivul? Veţi cădea de la etajul al şaselea, pe o porţiune de 16 metri, către un tunel lung şi întunecos. În timp ce „The Storm“ – un imens con cu vârful în jos – vă aruncă în toate direcţiile pe măsură ce alunecaţi spre baza lui, cele 3 tobogane care formează „Mach 5“ parcurg un traseu virajat şi descendent, lung de 520 de metri. Pentru familiştii convinşi, traseele The Surge, Bubba Tub şi The Flyer reprezintă locul perfect pentru a trăi senzaţii extreme plutind pe colacele de 4 persoane. Delimitată de o cascadă uriaşă, piscina „Surf Lagoon“ acoperă 1.600 mp şi produce valuri artificiale, vestele de salvare fiind recomandate începătorilor. Preţul unui bilet pentru o zi ajunge la 45 de dolari.