Dacă ar trebui să fac un top al tuturor ceaiurilor mele preferate, pe primul loc ar fi ceaiul de ghimbir, pe locul 2 ceaiul de migdale şi scorţişoară, iar pe locul 3 ceaiul de cireşe. Acesta îmi place mai ales vara, când îl beau cu gheaţă. Mi se pare că înlocuieşte cu succes orice suc şi este în acelaşi timp extrem de sănătos.
Dacă m-ar întreba cineva de ce îmi place ceaiul de ghimbir, aş răspunde că am simţit pe pielea mea că atunci când beau ceai de ghimbir atât organismul meu, cât şi sistemul imunitar sunt întărite. De foarte multe ori am observat că beau 2-3 ceşti de ceai de ghimbir şi reuşesc să trec peste orice răceală. În momentele în care simt că mă satur de ceaiul de ghimbir şi îl las deoparte, ajung să răcesc imediat.
Deşi multă lume nu consideră ceaiul de ghimbir un ceai gustos, mie îmi place extrem de mult şi aş putea să îl beau simplu fără nicio problemă. Ca să-ţi dau un pont pentru a-l face mai gustos, la un ibric mare de apă şi o rădăcină de ghimbir cât degetul mic, adaugă 2-3 cuişoare şi un baton de scorţişoară, iar ceaiul va deveni bestial.
Dacă ai răcit şi vrei să te pui rapid pe picioare, ceaiul de ghimbir cu multă lămâie şi miere te va ajuta enorm. Deşi copiii mei nu beau ceai de ghimbir pentru că nu le place deloc gustul lui, dau prin răzătoare o bucăţică de ghimbir pe care îl pun în miere, îl las la macerat câteva ore la frigider şi le dau câte 2 linguriţe pe zi din acest amestec pe care îl mănâncă foarte uşor.
Ceaiul de migdale şi scorţişoară este un ceai pe care îl găsesc în comerţ şi pentru care optez atunci când îmi este poftă de ceva dulce şi nu vreau să mănânc un tort sau o prăjitură. Acest ceai îmi taie orice fel de poftă de dulciuri. Iar ceaiul de cireşe cu gheață îmi place extrem de mult vara pentru că mă răcoreşte.
Ceaiul poate reprezenta o alternativă foarte bună pentru hidratare şi, cum copiii nu prea beau suficientă apă, le dau să bea 2 căni de ceai pe zi, una dimineaţa şi una seara. Dacă este nevoie să plecăm undeva, umplu o sticlă cu ceai şi ei îl pot bea rece pe drum.
Evit să cumpăr ceaiuri din comerț la pliculeţ; prefer ceaiurile vărsate de la magazinele de specialitate. Ceaiul de ghimbir trebuie să fie neapărat natural, rădăcina de ghimbir se rade sau se tocată mărunt.
Ceaiul pentru care am făcut o pasiune recent este ceaiul de mere din Turcia. Acum, când pleacă cineva în Turcia îl rog să îmi aducă ceai de mere vărsat, care şi copiilor le place foarte mult, e foarte bun, puţin dulceag, nu este nevoie să îl îndulceşti. Eu nu pun niciodată zahăr în ceai, foarte rar le pun copiilor. Prefer să pun miere, dar nu atunci când ceaiul este fierbinte, ci după ce s-a răcit.
Atunci când era plecat în Turcia, l-am rugat pe soţul meu să îmi aducă ceai vărsat din bazar, însă s-a încăpăţânat şi a zis că îmi ia din aeroport unde a găsit ceai pulbere. Când a venit acasă şi am văzut ce mi-a luat, m-am luat cu mâinile de cap, iar atunci când am citit eticheta mi-am dat seama că avea mai mult de 50% zahăr.
Nu pot spune că folosesc frecvent alte ceaiuri pentru diverse afecţiuni, deşi am mai încercat ceaiul de coji de ceapă, care însă Alesiei nu i-a plăcut deloc. Ei îi place cel cu fructe de pădure şi cel de tei cu miere, ceai pe care îl bea foarte bine şi atunci când este răcită şi tuşeşte.
Care este topul ceaiurilor voastre preferate și pentru ce afecțiuni le folosiți?
PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun