Dacă ești atent, în timpul unei plimbări prin oraș, ai putea descoperi diverse feluri de graffiti – pe coșurile de gunoi, pe afișele de spectacole, pe zidurile case lor abandonate sau, dimpotrivă, pe fațadele clădirilor istorice ori pe gardurile parcurilor. Ai putea da de graffiti și pe vagoanele de tramvai, pe remorci sau pe soclul vreunei statui.
Graffiti reprezintă inscripțiile sau desenele realizate în spațiul public, fără acordul proprietarilor sau municipalității, având astfel, un caracter ilicit implicit. Asta nu le împiedică însă existența, fiindcă apar tot timpul prin oraș. Sunt realizate cu sprayuri, pensule, markere, creioane, crete, obiecte ascuțite, cărbuni.
Astăzi, ca și în Roma Antică sau Pompei, graffiti-urile sunt o formă de manifestare a creativității umane, prin intermediul căreia se: transmit mesaje sociale și politice, se aduc laude sau înjurături, se exprimă sentimentele, se încurajează echipe, se critică persoane publice.
Nu întotdeauna însă desenele distrug clădirile orașului. Uneori, ele scot zidurile din banalitate, prin intermediul personajelor înfățișate, al scrisurilor complicate și al textelor inspirate. Uneori, privitorul reușește să vadă nevoia de renovare și redecorare care l-a determinat pe artist să realizeze un anumit desen. Atunci vorbim despre artă stradală.
Aruncă o privire printr-o galerie virtuală cu cele mai bune graffiti din lume:
1. Papeete, Tahiti
FOLLOW ME
2. Casuarina, Peru
3. Tauranga, Noua Zeelandă
4. Papeete, Tahiti
5. Calais, Franța
6. Miami, SUA
7. Stockholm, Suedia
8. Montreal, Canada
9. Oslo, Norvegia
10. Lodz, Polonia
11. Montreal, Canada
12. Ordesa, Spania
13. Bobowa, Polonia
14. Turin, Italia
15. Silema, Malta și Sapri, Italia
16. Bristol, Regatul Unit
17. Paris, Franța
18. Saint-Etienne, Franța
19. Buenos-Aires, Argentina