Se crede că urechile ar trebui să fie curățate cât mai profund și mai frecvent posibil. Se pare, însă, că ar trebui să cureți numai partea vizibilă a urechii și numai cu ajutorul unei bucăți umede de bumbac, nu mai adânc decât ai face-o folosind degetul.
Multe persoane folosesc bețișoare pentru a-și curăța urechile, însă aceste părți ale corpului au propriul regim de curățare. Specialiștii avertizează că folosirea bețișoarelor de urechi poate duce la pierderea auzului. Ceara este o secreție normală a urechilor, care acționează ca agent de curățare și are proprietăți protectoare, lubrifiante și anti-bacteriene. Aceasta migrează din timpan către ieșire, curățând canalul urechii, pentru ca apoi să cadă.
Bețițoarele nu fac decât să împingă să cerumenul în interiorul urechii, spre timpan și îl blochează. Cerumenul este substanţă ceroasă secretată de glandele canalului auditiv extern al urechii. Este o substanţă cu rol de securizare a urechii de insecte. Pe lângă acest rol, ceara împiedică dezvoltarea fungilor în urechi şi colectează celulele moarte ale pielii, părul şi praful care se adună în urechi în urma proceselor de mestecare a hranei şi căscatului.
Aproximativ jumătate din populație suferă de amețeli și pierderea auzului, din cauza folosirii bețișoarelor de urechi. Odată ce s-a format un blocaj, doar un profesionist din domeniul medical poate curăța efectiv urechile. Cercetările recente arată că folosirea constantă a bețișoarelor de urechi este o cauză majoră a vizitelor la medicul ORL-ist, a celor care se confruntă cu sângerarea canalelor urechii și cu timpan traumatizat.
Așadar, atunci când introducem bețișoarele în ureche, putem să împingem ceara și mai profund pe canalul auditiv ceea ce ar putea afecta auzul. Nu este necesar să folosim bețișoare de urechi, pentru că urechea are propriul sistem natural de curățare, iar ceara are rolul de lubrifiere a canalelor din ureche.