De ce nu e bine să folosim bețișoare de urechi (video)

Nu știu exact când am greșit noi ca specie, dar parcă nimic nu mai facem bine. Când eram în vânătoare de subiecte pentru Numai de Bine, emisiunea pe care o și prezint, obișnuiam să caut subiectele grele. Sau poate mai cinstit spus, mă căutau ele pe mine. Intram în cabinetul unui doctor și voiam să îi propun o abordare mai trăsnită, inevitabil specialistul îmi vorbea de problemele imposibil de evitat. Afecțiunile grave, bolile incurabile, ineficiența sistemului sau neputința lui.

Acum însă, parcă tot ce părea floare la ureche, a devenit o problemă. Culmea, demonstrabilă. Adică nu face parte din categoria fricilor pe care anumiți oamenii ai sistemelor încearcă să ni le introducă în oase. Căci ce vinde mai bine ca frica. Dar să revenim.

Am fost la orelist să vorbesc despre sinuzită și am ajuns la dopul de cerumen. Nu puteam să îmi imaginez câte probleme provoacă acumularea de ceară în urechi. Nu din cauza ei, ci mai degrabă din cauza noastră. Avem dop, încercăm să îl scoatem singuri. Ne doare urechea, noi împingem în continuare ceara în interiorul urechii cu ajutorul bețișoarelor, crezând că o scoatem. De cele mai multe ori dopul de ceară este depistat târziu, iar pacienții încep să observe un auz mai slab, amețeli sau dureri la nivelul urechii.

Știam despre problemele provocate de bețișoarele de urechi, dar nu am știut nivelul la care s-a ajuns. Rupturi de timpane, surzire, și alte răni mai mari sau mai mici.

Pe scurt. Nu folosiți niciodată bețișoarele de urechi. Niciodată. Nici măcar pentru partea exterioară a urechii. Și asta pentru că cei mici vă vor imita când nu sunteți în apropierea lor și există pericolul de a-și face rău. Cel mai bine este să luați o dischetă demachiantă din bumbac, să o tăiați bucățele și să faceți toaleta urechilor în acest fel, fie că sunteți un adult, sau un părinte care face asta pentru copilul lui.

Și încă ceva înainte să vă las cu sfaturile doamnei doctor pediatru orelist Miorița Toader: urechile se curăță singure.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.