Te-ai gândit vreodată că vei rezolva mai multe sarcini cu cât lucreiz mai mult? Din păcate, asta e doar o iluzie. Astăzi tot mai mulți oameni muncesc 50, 60 sau chiar 70 de ore pe săptămâne, iar birourile se transformă în a doua lor casă.
Totuși, numeroase experimente ale experților în psihologia muncii arată că oamenii pot fi productivi doar 4-5 ore pe zi. După ce se ajunge în punctul maxim, productivitatea tinde să se oprească, iar oamenii suferă la muncă. Dacă îi ții pe oameni peste timpul în care ei chiar se pot concentra la maximum, e foarte probabil să îi faci să se apuce de obiceiuri rele, obiceiuri care îi pot afecta în orele în care sunt de obicei productivi.
Managerii care scurtează săptămâna de lucru au angajați mai productivi și mai fericiți din punct de vedere personal și profesional. S-a făcut un asemenea experiment și în școală. Niște copii de clasa a 4-a și a 5-a din Colorado au mers la școală 4 zile pe săptămână. Rezultatele lor la citire și matematică au crescut cu 6-12% în comparație cu cele ale copiilor care merg 5 zile la școală. Ideea ca elevii să se concentreze complet la toate cursurile e absurdă, mai ales pentru copii care au probleme cu atenția.
Rezultatele cercetărilor arată că până și o simplă redistribuire a programului de muncă poate avea beneficii enorme pentru angajați și companii. Dacă se muncește doar 4 zile pe săptămână, vor fi reduse costurile pentru încălzirea, răcirea și electricitatea clădirilor, iar angajații se vor bucura de ziua liberă și vor fi mulțumiți de schimbare, fiindcă nu vor mai trebui să treacă încă o dată prin traficul orelor de vârf.