La ultimul eveniment Super Mame cu Super Puteri, pe care l-am avut sâmbătă, am vorbit despre masa de sărbători.
Noi, românii, avem obiceiul de a pregăti și a mânca mult, iar mamele gătesc cât pentru o armată, 3 zile și trei nopți. Ne întrebăm de ce nu avem timp pentru alte lucruri, de ce muncim atât de mult, de ce suntem obosite, iar lista „de ce”-urilor poate continua. Masa de sărbătoare nu înseamnă doar ciorbă de miel, sarmale, friptură, cozonac și pască.
Iar bun nu înseamnă neapărat greu de pregătit, delicios nu înseamnă plin de calorii, aspectos nu este mereu complicat de realizat.
Mămicile venite la întâlnirea cu noi au aflat cum pot să economisească timp și energie chiar și când trebuie să pregătească meniul de Paști, cu mai multe preparate și în timp ce noi ne-am distrat, am pus întrebări și am primit răspunsuri de la medicul nutriționist Ruxandra Pleşea, am avut și o demonstrație în acest sens.
Patricia Iordache, semifinalistă la Masterchef, ne-a propus un meniu ușor de pregătit, cu un aspect absolut spectaculos. Tot ce trebuie să faceți este să faceți lista de cumpărături, să vă puneți şorţul și să nu uitați de ingredientul fără de care nu veți reuși să faceți nimic: DRAGOSTEA!
Și pentru că Patricia gătește cu multă plăcere și o face cu mult drag, ne-a spus și un secret care poate fi folosit oricând în bucătărie: pentru un dressing reușit, proporția oțet (zeamă de lămâie) și ulei este de 1 la 3. De exemplu: la o lingură oțet sunt necesare 3 linguri ulei.
Cantitățile sunt pentru o masă de 4 persoane:
Aperitive
Frigărui cu mozzarella 10-15 minute
- 8-12 bete de frigărui
- 400 gr. mozzarella biluțe
- 400 gr. roșii cherry tăiate în jumătate
- 3 castraveți tăiați felii
- 4-6 frunze de busuioc tocate mărunt
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Punem biluțele de mozzarella într-un castron și le aromatizăm cu uleiul, busuioc, sare și piper. Pe un băț de frigăruie începem să așezăm alternativ jumătăți de roșii, mozzarella și castraveți.
Rulouri cu somon afumat 10-15 minute
- 4 lipii mari
- 300 gr. cremă de brânza Philadelphia
- 300 gr. somon afumat felii
- 1 salată verde
Întindem un strat de brânză generos pe toată suprafața unei lipii, adăugăm frunzele de salată, apoi felii de somon afumat. Rulăm strâns lipia, o înfășurăm în folie alimentară pentru a nu se desface și așezăm totul la frigider pentru minim o oră. Desfacem ruloul din folie și porționăm în felii late de 5 cm.
Fel principal
Supă cremă de legume 30 minute
- 8 cartofi roșii medii
- 4 morcovi
- 1 rădăcină țelină micuță
- 2 ardei capia roșii
- 2 litri apă
- 1 lingură rasă de sare
- 1/2 linguriță piper
- 3 căței usturoi
- 50 gr. unt
- crutoane pentru servit / smântână
Spălăm și tăiem legumele potrivit, le punem la fiert în 2 litri de apă cu sare, la foc potrivit pentru 25 de minute. Pasăm totul cu un mixer manual sau în blender, potrivim de piper și adaugăm untul. Mai lăsăm să fiarbă pentru încă 5 minute. Servim cu crutoane și/sau smântână.
Friptură de miel și piure de praz 30 minute
- Pulpă de miel aproximativ 600 gr.
- 2-3 rămurele de cimbru
- Ulei de măsline
- Sare
- 1 lingură cu unt
Ungem bucata de carne cu ulei, sare și cimbru. Pregătim o tigaie bine încinsă și frigem carnea câte 2-3 minute pe fiecare parte, adaugând untul și rămurelele de cimbru. Încingem cuptorul la 210 grade și lăsăm carnea pentru 10 minute. Feliem și servim.
Piure de praz
- 3 fire de praz
- 800 gr. cartofi
- 20 gr. de unt
- 100 ml lapte
- 1 nucșoară rasă
- 1 linguriță de sare
- 2 litri apă
Se spală și se curăță de coajă legumele, se taie potrivit, se pun la fiert în apa cu sare pentru 20-25 de minute. Strecutați supa, păstrați zeama, păstrând cam 1 litru din ea. Zdrobiți cartofii și prazul, adăugați untul, nucșoara și sarea. Subțiați cu lapte până ajungeți la consistența dorită.
Salată apio 5 minute
Salată apio
- 6-8 tulpini de țelină (apio)
- 1 măr
- 100 gr. spanac baby
- 1 linguriță de oțet de mere
- 2-3 lingurițe de ulei de măsline
- câteva frunze de mentă proaspătă
- sare
Tulpinele de țelină și mărul se dau pe răzătoare pe ochiurile mari, se amestecă cu spanacul și frunzele de mentă, se pune dressing-ul din ulei și oțet peste și sare.
Salată cu panacetta crocantă
Pentru salată:
- 10 salate verzi
- 300 gr. roșii cherry (150 g roșii, 150 g galbene)
- 200 gr. crutoane
- 100 gr. pancetta afumată
- 100 gr. măsline kalamata fără sâmburi
- 1 ardei gras roșu sau galben, puteți pune jumâtate roșu și jumătate galben
- 3 fire ceapă verde
Dressing:
- 2 căței de usturoi
- 1/2 zeama de la lime și 1/2 zeamă de la o lămâie galbenă
- 100 g parmezan bucată întreagă, nu mărunțit
- 2 linguri iaurt grecesc 10% grăsime
- 1 linguriță sos worcester
- 2 linguri oțet balsamic
- 2-3 frunze busuioc proaspăt
- 1 linguriță muștar (nu picant!)
- piper negru măcinat
sare
Spălăm și tocăm legumele. Feliile de pancetta le rumenim într-o tigaie antiaderentă. În aceeași tigaie, rumenim crutoanele. Amestecăm toate ingredientele pentru dressing. Peste legume punem dressing-ul, fâșiile de pancetta și crutoanele.
Desert
Înghețată cu alune pralinate
Pentru crantzul de alune:
- 100 gr. zahăt
- 100 gr. alune prăjite fără sare
Pentru înghețată
- 600 ml. frișcă lichidă
- 100 gr. caise deshidratate
- 3 albușuri de ou
- 1 fiolă esență vanilie
- semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
- 100 gr. zahăr
- 75 ml. apă
- puțină sare
Topim într-un vas 100 gr. zahăr, amestecând continuu pentru a nu se arde până obținem un caramel de culoare brun-aurie. Când zahărul este complet topit adăugăm 100 gr. alune tocate amestecăm rapid, astfel încât să se amestece în totalitate cu caramel. Amestecăm puțin pentru a găti ușor și alunele, apoi turnam crantzul pe o bucată de folie metalică și-l întindem cât mai uniform. Lăsăm să se răcească , apoi îl dezlipim de pe folie și îl tocăm cu un cuțit sau îl punem într-o pungă și-l zdrobim bine cu ciocanul pentru carne.
Cum preparăm înghețata
Batem cu mixerul frișca lichidă până ce devine pufoasă și o păstrăm în frigider până preparăm amestecul de albușuri.
Mixam cele 3 albușuri cu puțină sare până obținem o spumă tare. Separat, punem într-un vas 75 ml. apa și 100 gr. zahăr și amestecăm din când în când, până începe să fiarbă. Când siropul se leagă ( face spuma ) oprim focul și-l încorporăm în albușurile de ou, mixand continuu. Siropul fierbinte va găti albușurile. Adăugăm vanilia, mai mixăm puțin și lăsăm compoziția să se răcească. Mărunțim caisele deshidratate (eu le-am tocat la robot ), adăugăm frișca bătută, crantzul de alune și compoziția de albușuri. Amestecăm bine cu ajutorul unei linguri. Punem compoziția obținută în vase de plastic prevăzute cu capac și le dăm la congelator pentru minim 4 ore. Putem servi înghețata simplă sau alături de fructe de pădure și diverse sosuri de fructe. Eu am servit cu mure și sos de vișine făcut în casă.
Voi ce meniu ați pregătit pentru sărbători?
PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun