5 LUCRURI pe care le faci în caz de FURTUNĂ

Furtunile sunt un fenomen natural al căror pericol e adesea subestimat. În fiecare an, sute de persoane au răni cauzate de fulgere. Iată câteva sfaturi pentru a ști ce să faci în timpul unei furtuni electrice și pentru a evita neplăcerile:

1. Cât timp ai pentru a te pune la adăpost?
Ca să știi cât de aproape e furtuna, verifică timpul dintre fulger și tunet. Dacă sunt despărțite de cinci secunde, ai timp suficient să ajungi la adăpost. Dacă nu trece nicio secundă între, furtuna e deasupra ta și pericolul este real.

2. Dacă ești în interiorul unei clădiri
Chiar dacă ești înăuntru, fulgerele tot pot să fie periculoase, mai ales pentru aparatele electrocasnice. Prin urmare, cel mai bine e să scoți din priză calculatorul și televizorul. Mai mult decât atât, închide ușle și ferestrele, uită de intenția de a face baie, mai ales dacă ești la țară și nu aprinde soba sau șemineul. Fumul este un bun conductor electric.

3. Dacă ești în aer liber
Stai departe de orice lucru înalt, de apă și de metal. Stai departe de gardurile de sârmă și ascunde-te sub un arbust jos. Sub nicio formă nu te duce sub un copac, stai la cel puțin 20 de metri de ei. Dacă ești la țară și nu ai arbuști prin apropiere, ghemuiește-te. Te poți ascunde și în vreun șanț. Deși nu s-a demonstrat că telefoanele mobile atrag razele, e mai bine să le închizi.

4. Dacă ești în mașină sau pe bicicletă
Dacă ești în mașină, ai noroc, aceasta e un bun refugiu. Staționează într-un spațiu nu foarte deschis și închide ușile și geamurile. Nu atinge părțile metalice. Dacă ești cu bicicleta, las-o și ascunde-te într-o clădire sau sub un arbore.

5. Dacă vezi vreun fulger globular prin apropiere
Acesta e un fenomen rar, dar trebuie să știi ce să faci. Nu fugi. Fluxul de aer care se creează după tine poate atrage fulgerul globular. Mișcă-te încet sau încearcă să nu te miști deloc. Închide ferestrele dacă ești în casă.

FOLLOW ME

Află și ce trebuie să faci ca să te salvezi din apă:

Majoritatea dintre noi adoră stațiunile litorale și merg la plajă cel puțin o dată pe an. Nu r trebui să uităm că marea nu e numai atrăgătoare, ci și periculoasă. Dacă ajungi în apă, iată cum ar trebui să te comporți:

1. Calmează-te
Nu e de mirare că oamenii care ajung în larg se tem pentru viața lor. Totuși, panica nu te va ajuta deloc – îți va întuneca judcata și te va face să pierzi ritmul corect al respirației.

2. Alege stilul corect de înot
Dacă ajungi în această situație, mai devreme sau mai târziu va trebui să te miști prin apă. Stilul de înot pe care îl alegi va determina cât de mult va ține rezistența ta. În apa calmă, e bine să înoți pe spate, ca să te mai relaxezi. Dacă sunt valuri înoată pe burtă sau ține-ți capul la suprafață cât mai puțin, pentru a economisi energie.

3. Găsește ceva care plutește
Dacă ai ajuns în apă în urma unui naufragiu sau a aterizării unui avion, e posibil să ai destule lucruri prin preajmă care plutesc. Ideală ar fi o barcă de salvare.

4. Ai grijă la haine
Lumina directă a soarelui poate fi extrem de periculoasă. Nu-ți da jos hainele. Dacă ești pe jumătate dezbrăcat, încearcă să găsești ceva care să te protejeze de razele soarelui.

5. Ce vei mânca
Dacă în barcă ai rații de mâncare, împarte-le în porții mici, ca să dureze mai mult. Dacă nu, încearcă să găsești vreun obiect care să te ajute la pescuit. Nu mânca alimentele stricate, oricât ți-ar fi de foame.

6. Hidratează-te constant
În asemenea situații, apa e mult mai prețioasă decât mâncarea. Nu te miști, deci consumi puțină energie, dar lichidul se consumă constant. Nu bea apă de mare. Atunci când plouă, pune niște apă în vreun recipient.

7. Nu-ți strica șansele
Dacă nu știi unde ești, bazează-te pe curent – s-ar putea să te ducă la țărm. Nu te avânta în apă atunci când vezi un vapor, încercând să-l prinzi din urmă. Semnalizează cu o oglindă sau o conservă. Dacă ai norocul de a găsi rachete de semnalizare, nu le trimite în gol – așteaptă până când zărești vreun vas.

sursa: brightside.me

Citește și: 7 REGULI SE SUPRAVIEȚUIRE pe care trebuie să le știe toți OAMENII! Tu știi cum să fii mereu în SIGURANȚĂ?

Cu toţii cunoaştem regulile principale de siguranţă, dar uneori ajungem în nişte situaţii neaşteptate în care suntem confuzi și nu știm ce să facem. Iată câteva sfaturi care s-ar putea să-ți fie de mare ajutor la un moment dat:

1. Cum să recunoști un șarpe veninos
Dacă solzii de pe partea abdominală nu sunt bifurcați, pupilele sale sunt asemănătoare cu cele ale unei pisici, iar capul e delimitat clar de gât, atunci șarpele e veninos. Există însă și excepții de la regulă.

2. Nu folosi telefonul mobil atunci când mergi
A merge și a folosi telefonul în același timp e o provocare prea mare pentru creierul nostru. Te poate face să nu mai fii atent/ă la lucrurile din jur, deci nici la posibilele pericole (precum o mașină care vine brusc cu viteză spre tine.

3. Elimină punctele oarbe atunci când conduci ajustând corect oglinzile retrovizoare
Ajustează oglinzile astfel încât să vezi doar foarte puțin din marginile mașinii tale. Aranjează oglinda retrovizoare astfel încât să vezi orice mașină care vine din spate. Fă asta stând direct la volan.

4. Asigură-te că ai hainele potrivite 
Ține minte că pielea udă elimină căldură mult mai repede, așa că e important să îți menții pielea uscată pentru cât mai mult timp posibil. Asigură-te că temperatura corpului nu scade prea mult purtând haine de lână, care absorb umezeala, spre deosebire de bumbac și alte materiale.

5. Să ai mereu pastile anti-alergice la tine
Nu știi niciodată când ai putea avea o criză alergică. Asigură-te că ai pastile anti-alergice la îndemână – s-ar putea să fie cruciale pentru tie sau pentru a ajuta pe cineva.

6. Amintește-ți că limitele corpului tău sunt adesea determinate de Regula celor Trei
După cum au arătat numeroase studii, în medie, oamenii pot trăi 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost în condiții de vreme extremî, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără hrană.

7. Să ai mereu la tine o sursă de lumină puternică
Experții în siguranță personală cred că o lanternă este o armă eficientă în caz că ești urmărit/ă sau luat/ă prin surprindere. Dacă observi o persoană suspicioasă care se pregătește să te atace, luminează-i direct fața. Adversarul va fi temporar dezorientat, ceea ce îți va da niște timp pentru a scăpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.