7 lucruri pe care trebbuie să le faci ca să te SALVEZI din APĂ

Majoritatea dintre noi adoră stațiunile litorale și merg la plajă cel puțin o dată pe an. Nu r trebui să uităm că marea nu e numai atrăgătoare, ci și periculoasă. Dacă ajungi în apă, iată cum ar trebui să te comporți:

1. Calmează-te
Nu e de mirare că oamenii care ajung în larg se tem pentru viața lor. Totuși, panica nu te va ajuta deloc – îți va întuneca judcata și te va face să pierzi ritmul corect al respirației.

2. Alege stilul corect de înot
Dacă ajungi în această situație, mai devreme sau mai târziu va trebui să te miști prin apă. Stilul de înot pe care îl alegi va determina cât de mult va ține rezistența ta. În apa calmă, e bine să înoți pe spate, ca să te mai relaxezi. Dacă sunt valuri înoată pe burtă sau ține-ți capul la suprafață cât mai puțin, pentru a economisi energie.

3. Găsește ceva care plutește
Dacă ai ajuns în apă în urma unui naufragiu sau a aterizării unui avion, e posibil să ai destule lucruri prin preajmă care plutesc. Ideală ar fi o barcă de salvare.

4. Ai grijă la haine
Lumina directă a soarelui poate fi extrem de periculoasă. Nu-ți da jos hainele. Dacă ești pe jumătate dezbrăcat, încearcă să găsești ceva care să te protejeze de razele soarelui.

5. Ce vei mânca
Dacă în barcă ai rații de mâncare, împarte-le în porții mici, ca să dureze mai mult. Dacă nu, încearcă să găsești vreun obiect care să te ajute la pescuit. Nu mânca alimentele stricate, oricât ți-ar fi de foame.

FOLLOW ME

6. Hidratează-te constant
În asemenea situații, apa e mult mai prețioasă decât mâncarea. Nu te miști, deci consumi puțină energie, dar lichidul se consumă constant. Nu bea apă de mare. Atunci când plouă, pune niște apă în vreun recipient.

7. Nu-ți strica șansele
Dacă nu știi unde ești, bazează-te pe curent – s-ar putea să te ducă la țărm. Nu te avânta în apă atunci când vezi un vapor, încercând să-l prinzi din urmă. Semnalizează cu o oglindă sau o conservă. Dacă ai norocul de a găsi rachete de semnalizare, nu le trimite în gol – așteaptă până când zărești vreun vas.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.