5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în luna ultima lună din an!

Sugestii pentru un prezent împlinit

Numărăm zilele până la sărbătorile de Crăciun. Iar pregătirile sunt în toi! Curățenie specială, în casă și în suflet. Cumpărături, cadouri, gătit. Suntem mai activi ca oricând.

Când eram mică, nu dormeam cu cel puțin două nopți înainte de 25 decembrie, de nerăbdare și de bucurie. Nu, nu așteptarea cadourilor îmi creau această stare emoțională intensă. Ci detaliile. Casa strălucea de curățenie, în bucătărie erau 40 de grade celsius, temperatura optimă pentru cozonacii care dospeau în copăița din lemn. Mirosul de brad și de portocale răspândeau candoare și pace în toată casa, lemnul ardea în soba de teracotă. Merele, covrigii  și nucile așteptau cuminți în traiste, pentru vizitele copiilor din noaptea de ajun:

”Bună dimineața la Moș Ajun,

Am venit și noi odată,

La un an cu sănătate,

Și la anul când veninm,

FOLLOW ME

Sănătoși să vă găsim!”

Strigam din toți rărunchii, fericiți că se aprind luminile și că ni se deschide ușa! Momentele de bucurie de atunci au clădit maturitatea afectivă de acum.

Ce amintiri, ce binecuvântare este copilăria trăită în siguranță și iubire!

Și astăzi, la aproape 40 de ani distanță, simt la fel, trăiesc la fel aceste sărbători.

Decembrie are o semnificație specială pentru fiecare dintre noi, chiar dacă, din pricina unor probleme nerezolvate, poate vom afirma opusul. În luna decembrie, Cerurile, parcă, se deschid. Mulți dintre noi trăim o stare modificată de conștiință. Suntem mai contemplativi, mai sensibili. Orice emoție, bună sau mai puțin bună, se amplifică.

Dragii mei, indiferent de momentul existențial în care vă aflați, bun sau mai puțin bun, stă în puterea voastră să schimbați calitatea  evenimentelor care vor veni și ai căror protagoniști veți fi.

Iată 5 lucruri pe care NU trebuie să le faceți în luna decembrie!

Și altele care să creeze spațiul unor sărbători fericite, așa cum se cuvine.

Merităm  o stare de spirit mai bună, o calitate a emoțiilor și a gândurilor și mai bună. Semănăm primele semințe ale schimbărilor benefice din Viața noastră!

1.      Nu vă cramponați de tristețe! Dăruiți altora sau vouă înșivă! Știu că vă este mult mai la îndemână să fiți triști și să perpetuați motivele de tristețe, dar acest pattern trebuie să apună. E vremea să fiți mai atenți la calitatea gândurilor și emoțiilor voastre. Sunteți triști, anxioși și nervoși? Faceți o FAPTĂ BUNĂ, oricât de mică, inclusiv pentru voi înșivă. Cred că a venit vremea să vă dăruiți inclusiv vouă înșivă. Ați dăruit mult altora, uitând de propriile nevoi sau dorințe. Dăruiți-vă un gând sau un cuvânt bun, un film sau o carte bună, un motiv de râs, o prăjitură – feerie pentru papilele gustative, o întâlnire cu un prieten de suflet etc. .

2.      Nu vă izolați de semenii voștri sau în gândurile și în fricile voastre! Ieșiți, primiți vizite, contemplați lumina care vă înconjoară la tot pasul, comunicați prin cuvinte cu cei care vă sunt alături și dincolo de cuvinte, cu cei pentru care nutriți sentimente de bine. Vorbiți cu voi înșivă! Sigur veți găsi cel puțin un motiv pentru care, în ultima vreme, ați uitat să vă iubiți, să prețuiți ceea ce sunteți. Sau ceea ce aveți.

3.      Nu reproșați nimănui nimic, nici vieții voastre, nici măcar vouă înșivă! Ce a fost a fost. Ce este, merită îmbunătățit! Schimbarea este o decizie. Chiar dacă ați decis că vreți să schimbați ceva, orice, în existența voastră, reproșurile o țin departe.

4.      Nu bateți din picior, luându-vă la trântă cu imperativul ”VREAU ACUM”! Nerăbdarea creează așteptarea, iar așteptarea generează stare de tensiune, irascibilitate, dezamăgire, pierderea încrederii sau chiar a credinței. În luna decembrie, îți pui ordine în gânduri, meditezi mai mult asupra a ceea ce ești, decantezi ceea ce te definește, invoci valorile care ți-au guvernat ființa și alegerile, conștientizezi tarele personalității și ale obiceiurilor tale nesănătoase, acelea care, fără să știi/să îți dai seama, ți-au sabotat împlinirea și te-au aruncat în nefericire și mânie.

5.      Nu vă pierdeți în mania cumpărăturilor/achizițiilor fără rost! Nevoia compulsivă de a avea, ascunde deseori o lipsă afectivă. Lucrurile nu înlocuiesc IUBIREA. În fond, cheltuind bani pe nimicuri, lucruri inutile, nu te va ajuta să te simți mai bine, cel puțin nu mai mult decât 5 minute. Dăruiește o îmbrățișare, un cuvânt bun, un cuvânt de iubire! Ceea ce dăruiești ca suport moral, se vor întoarce în viața ta în moduri neașteptate și chiar la momentul potrivit.

În rest, în luna decembrie, stabiliți în voi bucuria că sunteți/ființați/existați, bucuria că aveți, inclusiv VIAȚA, bucuria că sunteți sănătoși, bucuria că „mâine” poate căpăta o însemnătate specială pentru mulți dintre voi, dacă și numai dacă constatați că e nevoie să produceți schimbări esențiale în existența voastră și implicit în voi înșivă.

Cei trei magi de la răsărit există și rezidă din voi înșivă!

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

 

Photo Credits: www.theprospect.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.