9 EXEMPLE CLARE care arată cum activitățile noastre ne AFECTEAZĂ CREIERUL

Creierul s-ar putea să fie cel mai misterios organ al corpului nostru. Oamenii de știință învață constant lucruri noi despre funcționarea sa, dar există încă numeroase enigme.

Iată câteva dintre cele mai recente descoperiri din ultimii ani din domeniul cercetării creierului, care probabil te vor uimi:

9. Lipsa cronică a somnului îți afectează memoria

Cercetătorii de la Universitatea din California au decoperit dovezi că deficiența de somn poate afecta memoria și poate cauza Alzheimer. În timpul unui somn corect, celulele creierului elimină compușii toxici care au un efect devastator asupra creierului. Dacă cineva nu doarme suficient, acești compuși îți influențează în mod negative celulele creierului.

8. Stresul prelungit distruge creierul

Memorie mai slabă, capacitatea de a învăța mai slabă, autocontrol scăzut – acestea sunt lucrurile pe care ți le aduce stresul cronic. În plus, dacă ești mereu stresat, vei fi irascibil, anxios, încordat, distrat/ă.

FOLLOW ME

7. Dragostea și ura au atâtea lucruri în comun

 

Oamenii de știință au descoperit că dragostea și ura își au originea în aceeași zonă a creierului. Totuși, spre deosebire de ură, dragostea reduce semnificativ activitatea regiunilor din creier reponsabile pentru critică și gândire logică.

 

Citește MAI JOS: 8 EXERCIȚII care îți vor ÎMBUNĂTĂȚI concentrarea și îți vor ajuta CREIERUL

6. Creierul este deosebit de sensibil la deshidratare

Creierul nostru este alcătuit din 80% apă. Prin urmare, o pierdere moderată de lichide (cam 2%) reduce deja atenția, vigilența, deteriorează memoria pe termen scurt și alte abilități cognitive.

5. Sarcina schimbă structura creierului

 

Oamenii de știință au dscoperit că la femeile însărcinate materia cenușie își reduce volumul în zonele responsabile de cogniția social și capacitatatea de a-i înțelege pe alții. Toate acestea sunt necesare pentru a întări legătura dintre mamă și copil și pentru a o ajuta pe femeie să înțeleagă mai bine nevoile copilului său.

4. Prea mult zahăr în dietă afectează memoria și reduce capacitatea de a învăța

O cantitate mare de fructoză încetinește creierul, reduce capacitatea de concentrare, de învățare și reținere a informației. Asta se întâmplă deoarece zahărul în exces distruge conexiunile neuronale din creier. Zahărul industrial este mult mai periculos – acesta este adăugat în băuturile non-aalcoolice, în sosri și în mâncarea pentru copii). Consecințele pot fi contracarate de consumul produselor care conțin azizi grași omega 3.

3. Dragostea pentru partener și sentimentele materne sunt foarte similare

Se pare că relațiile romantice și sentimentele materne sunt foarte similare, dar, în cazul iubirii pasionale, în creier se activează zonele responsabile de excitarea sexuală. În plus, sentimentele de anxietate și frică descresc, iar euphoria se mărește.

2. Pictura îmbunătățește funcționarea creierului

Studiile au arătat că pictura și contemplarea operelor de artă îmbunătățesc interacțiunea dintre regiunile creierului și îi încetinesc îmbătrânirea. De asemenea, cursurile de pictură au un efect mai puternic decât cursurile de critică a artei.

1. Cititul îți antrenează perfect creierul

Cercetătorii de la Oxford au descoperit că procesul cititului îți antrenează abilitățile cognitive ale creierului. Acesta activează zone ale creierului care nu sunt folosite în alte circumstanțe. Privitul la televizor sau jocurile pe calculator nu au aceleași efecte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.