Cum afectează lipsa fierului din organism IQ-ul copiilor?

Lipsa fierului din organism afectează IQ-ul copiilor?

De ceva vreme m-a lăsat inspirația :). Nu mai știu ce să le pregătesc copiilor de mâncare, astfel încât să le asigur tot necesarul de nutrienți și vitamine.  Mai ales că, de cele mai multe ori, sar peste masa pe care o primesc la școală. Rămân, așadar, două mese de bază: micul dejun și cina. Unde mai pui că acum câteva zile am citit și un articol care spunea așa: „Lipsa fierului din organism poate afecta IQ-ul copiilor”. Adică orez brun, fasole, ficat de gâscă, linte, andive? Aproape că m-a pufnit râsul… mă rog, plânsul… copiii mei să mănânce așa ceva? Sunt eu pentru mâncatul sănătos, dar până acum nu am reușit să-i fac să mănânce chestiile de mai sus. Ce-i drept, mai mănâncă spanac, broccoli și supă de linte. Dar este suficient? Sau ar trebui să luăm suplimente? Și uite cum am început eu „marea documentare” 🙂

4685852-3x2-700x467-4947326

Nu știu câte dintre mămici sunt conștiente de importanța fierului în organism. Și vorbesc aici nu doar de sănătatea copilului, ci și a părinților. Anemia prin carenţă de fier poate afecta dezvoltarea copiilor pe termen lung. Posibilele consecinţe pot fi: performanţe şcolare scăzute, capacitate redusă de memorare şi de orientare în spaţiu, instabilitate emoţională şi performanţe slabe în abilităţile motorii şi de coordonare. Recunosc, nici eu nu știam foarte multe lucruri, dar m-am informat și am descoperit lucruri vitale. Medicii spun că fierul este un nutrient cu rol esențial în creștere și dezvoltare. Printre principalele funcții ale sale este și transportul oxigenului din plămâni către celelalte organe, pentru a depozita și folosi oxigenul.

Dar nevoia de fier este mare din mai multe motive:

  • ajută în menţinerea imunităţii
  • este esenţial în dezvoltarea creierului
  • ajută la dezvoltarea metabolică şi structurală a sistemului nervos
  • asigură energia de care avem nevoie zilnic
  • celulele musculare au nevoie de fier pentru a produce energie
  • enzimele intracelulare au nevoie de fier, de exemplu pentru formarea ADN-ului

 

Este important ca meniul zilnic al celor mici să includă alimente bogate în fier, iar câteva dintre acestea sunt: spanacul, fasolea, broccoli, lintea, andivele, orezul brun, ouăle, soia, lapte de soia, peştele şi carnea roşie.

Pe de altă parte, medicii recomandă administrarea de medicamente care conţin fier în primii ani de viaţă ai copilului. În primele luni de la naştere, fierul este asigurat prin alăptare, însă, de cele mai multe ori, necesarul de fier este mai mare decât aportul.

Ce este foarte important pentru părinți este să aibă cunoștință de modificările de comportament ale copiilor care pot fi influenţate şi de anemia prin carenţă de fier.

Nu este de glumă cu această anemie care nu este o boală în sine. Anemia prin carenţă de fier nu are simptome specifice, iar posibilele semne pot fi:

  • o stare de apatie a copilului
  • pierderea interesului pentru activităţile preferate
  • stările emoţionale schimbătoare

În orice caz, dacă credeți că cei mici au o carenţă de fier în organism, cel mai bine este să mergeți la medic. Acesta va ști cu certitudine ce să vă recomande și ce tratament vă poate indica. Vizita la medic este calea cea mai sigură de a menține sănătatea și de a evita multe neplăceri. Până data viitoare, eu vă doresc multă sănătate și să alegeți alimentele care vă fac bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.