Multe lucruri pe care le avem sau le vedem astăzi au o explicație istorică. Iată 13 lucruri care au apărut din motive pe care, cu siguranță, nu le știai.
1. De ce literele de pe tastatură nu sunt în ordine alfabetică
Mulți oameni cred că cele mai utilizate simboluri sunt mai aproapiate de centru, dar nu asta este ideea. Pe primele mașini de scris, literele erau într-adevăr aranjate în ordine alfabetică. Pentru a ușura scrierea, literele adesea adiacente cuvintelor au fost plasate pe tastatură cât mai departe posibil. Deci, a existat un aspect familiar de QWERTY.
2. Cotierele
Această „modă” a plecat de la cei din armată – trebuiau să se târască mult pe coate, iar hainele se rupeau. Prin urmare, pe manecile de uniforme a fost cusut un strat suplimentar de țesatură. Apoi, această idee a fost apreciată și adoptată de vânători. Și după aceea, în anii ’50, studenții universităților americane au împrumutat acest trend.
3. De ce înghețata este pusă într-un con de vafe
FOLLOW ME
La sfârșitul secolului al XIX-lea, înghețata era vândută pe străzi în recipiente de sticlă refolosibile numite „limes for pennies”, care rar au fost clătite cu apă după fiecare client. Dar, în 1904, a apărut o idee strălucită: din cauza căldurii se forma o coadă uriașă și nu erau destule pahare de sticlă pentru toată lumea. La taraba de vafe nu era nimeni. Astfel, s-a scos conul din vafă și s-a pus înghețată în el. Toată lumea a fost mulțumită de rezultat, în special medicii, deoarece vechea metodă a contribuit la răspândirea tuberculozei.
4. Vârful din cauciuc
Înainte, sneakerșii erau pantofi doar pentru jucătorii de baschet, iar vărful din cauciuc proteja degetele, deoarece în timpul jocului puteau fi ușor zdrobite. La acei adidași, vârful a fost făcut din cauciuc foarte dur, spre deosebire de ceea ce se face acum. Apropo, acest vârf nu a fost inițial alb, aspectul fiind schimbat doar de dragul frumuseții.
5. „Coșurile” de la baza sticlelor
Aceste nu reprezintă o etichetă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, după cum probabil crezi. Astfel de puncte convexe sunt necesare doar la locul de producție pentru a codifica numărul de formular și pentru a respinge ambalajul defect.
6. De ce jachetele sunt despicate la spate
Jacheta este haina preferată a tuturor hipsterilor și, probabil, mulți oameni s-au întrebat de ce a fost împărțită la spate și de ce i s-au atașat două șireturi. Totul a pornit de la militarii care au luptat în Coreea în anii ’50. Cele două despicături puteau fi legate în jurul șoldurilor și astfel salvau căldura. Într-o formă ușor modificată, acest detaliu a supraviețuit până în prezent.
7. De ce pâinea are dungi
Opiniile brutarilor erau împărțite. Unii spun că o pâine fără tăieturi se poate sparge atunci când se coace, iar alții cred că acele crestături sunt făcute pentru frumusețe și că diferitele tipuri de pâine sunt mai ușor de diferențiat.
8. De ce codul PIN are 4 cifre
În 1996, Scot James Goodfellow a inventat și a dezvoltat un cod PIN pentru a proteja accesul la conturile bancare ale oamenilor. La început, cifrele din cod au fost 6, dar soția sa s-a plâns că acest cod este greu de reținut, apoi James a rămas doar la 4 cifre.
9. De ce ai nevoie de blană pe glugă
Marginea cu blană a apărut pentru prima dată pe glugile locuitorilor din nordul îndepărtat. Deși aveau haine calde, fața rămânea neacoperită. Pentru a o proteja de frig și de vânt, a apărut o glugă cu blană groasă care a ajutat la menținerea aerului cald de pe față.nAcum, această blană este mai des folosită pentru înfrumusețare.
10. De ce guma de mestecat „Turbo” nu arata ca o alta guma de mestecat
Se pare că forma acestei legendare gume de mestecat din anii ’90 înfățișează pista de la anvelopa auto.
11. De unde vine forma covrigului
Rădăcinile poveștii covrigului s-au pierdut undeva în Evul Mediu, dar, din câte se știe, a fost inventat de un anumit călugăr – a hotărât să coacă o chiflă în formă mâinilor de rugăciune.
12. De ce pușculițele sunt făcute sub formă de porc
În Anglia medievală, banii au fost depozitați în vase de lut, numite borcane pygg, din cuvântul pygg – „lut roșu”. Cu timpul, aceste vase au dispărut din viața de zi cu zi. Cuvântul pygg s-a transformat în final în pig – „porc”, iar pușculițele au început să se facă sub formă de porcușori. Acesta este un caz în care a apărut prima expresia, apoi obiectul.