Știți că nu demult am fost în Iordania. Mulți dintre voi m-ați întrebat dacă recomand o astfel de călătorie. Am plecat singură, adică fără familie, și am reușit să deschid ochii și mai mult, să fiu mai pretențioasă, mai severă. Cu alte cuvinte să mă port ca un turist 100%, ca și cum călătoria ar fi jobul meu. Ce frumos visez…
Eu cred că Iordania se potrivește oricărui tip de călător. Pare o banalitate ce spun, dar aveți răbdare cu argumentele mele. Iordania este prietenoasă, oamenii sunt calzi, nu doar primitori, este o țară sigură și spectaculoasă. Și nu folosesc așa ușor cuvintele acestea pentru că nu sunt chiar un turist amator. Cel puțin așa îmi place să cred. Primul lucru care îmi venea în minte când mă apropiam de fiecare loc extraordinar era să întreb unde sunt turiștii. Adică de ce nu sunt valuri, valuri de oameni care să te sufoce, să vină să vadă asemenea minunății? Nu că i-aș fi căutat sau dorit, dar cred că de vină e instinctul consumatorului de capitale și orașe mari. Apoi mi-am amintit că problemele din Orientul Mijlociu au lovit turismul și din acest loc magnific și extrem de sigur. Dar știți ce? Liniștea, chiar solitudinea locurilor aducea un plus, dacă mai era nevoie, acestei experiențe minunate.
În primul rând, indiferent ce fel de turist ești, Petra e o încântare. Ați mai auzit asta, veți mai auzi, sigur nu v-am convins cu argumentul acesta. Dar să vizitezi una dintre cele 7 noi minuni ale lumii, în liniște, ca doar pentru tine, este o experiență pe care nu ai cum să o uiți. Este ca și cum mergi la Luvru să o vezi pe Monalisa și nu numai că nu dai de grupul de 100 de oameni care te țin la 50 de metri de tablou, dar parcă cineva vine și ți-o oferă, direct în brațe și te lasă să o analizezi. Sau chiar mai bine decât atât. Știți cum se spune uneori gratuit sau poate chiar automat că nimic nu te pregătește pentru o anumită întâmplare sau experiență? Este exact povestea mea cu Petra. Parcă ți se oferă să o vezi așa cum a fost mereu, de secole. Nu tu selfie-stickuri care să îți obtureze vederea. Nici turiști pierduți cu hărțile interminabile. Nimic.
Dacă ești turistul care preferă litoralul trebuie să te gândeși la Iordania nu numai la ceea ce este, ci mai ales la ce va fi. Investiții de miliarde de dolari vor transforma Iordania într-o destinație de top și pentru oamenii care caută exoticul mai pretențios și plajele interminabile. Și cum nu este departe de România, la aproximativ 2 ore de de zbor cu avionul (până la Valencia faci 3 ore și 20 de minute), iar sezonul de plajă ține din aprilie până în octombrie, poate chiar mai mult, o văd transformându-se într-o destinație de neratat pentru români.
Eu m-aș reîntoarce oricând în Iordania pentru argumentele de mai sus. Și aș adăuga experienței spa-urile lor. Mai ales cele de la Marea Moartă (corpul de apă cel mai jos de pe pământ și unul dintre cele mai sărate din lume, cu o salinitate de aproape 10 ori mai mare decât cea a Oceanului Planetar). Aici mi-aș lua soțul într-un weekend prelungit fără ezitare. Dacă la tot ce am spus mai adăugăm mâncarea de esență libaneză, preferata mea, cred că v-ați făcut o ideea asupra experienței avute.
Pe scurt? Liniște, spa-uri incredibile, istorie, litoral atrăgător în continuă dezvoltare și siguranță. Aproape de România, cu multe luni de plajă și deloc scump. Nu am descris vacanța ideală? Și le puteți face pe toate. Mergeți în capitala Amann, închiriați o mașină care va fi departe de a vă goli buzunarele și nu mai aveți nicio scuză să nu mergeți.
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun