Sunt zile în care îți pui serios la îndoială calitățile tale de părinte. Copilul cel mic tocmai ți-a făcut o criză neașteptată într-un supermarket, de genul celora care crezi că nu or să ți se întâmple niciodată. Copilul cel mare este atât de independent și atât de mult te ignoră încât nu crezi că vei putea să te mai strecori vreodată pe sub pielea lui. Este acea zi în care nimic nu merge ca lumea. Ce bine ar fi să avem o lampă fermecată, un descântec care să repare tot răul.
Eu am descoperit și folosesc, ba chiar cu mult succes, anumite fraze care mă ajută să recuperez rapid distanța care simt că există între mine și copii la un moment dat și să îmi recapăt autoritatea. Pentru că autoritatea nu se obținea cu teamă și ton ridicat.
1. Spune-mi cum te simți pentru că vreau să înțeleg ce simți
Simplu, nu? Nu o să îți spună niciodată, așa e? De aia nici nu încerc… Vedeți greșeala de abordare. Construiți puntea aceasta între voi care să vă ajute să treceți prăpastia căscată și o să vedeți că numaidecât vă veți întâlni la mijloc. Nu din prima, poate nu imediat, dar cuvintele acestea vă promit că vor funcționa.
2. Mereu le povestești celor din jur cum tu și orice alt părinte sunteți singurii care îl veți iubi necondiționat tot restul vieții
Te-ai gândit să îi spui și lui că îl iubești acum și îl vei iubit mereu, indiferent cât de furios sau supărat este sau va fi? Această frază îi va transmite nu numai că îl iubești, ci că știi exact prin ce trece. De ce? Pentru că e absolut normal să fie supărat/furios/să se simtă neînțeles.
3. Pot să te îmbrățișez?
Niciodată nu va fi prea mare pentru o îmbrățișare. Și chiar dacă puterea lor va mai păli în timp, încărcătura de dragoste pe care o poartă aceste îmbrățișări va reieși de multe ori la suprafață, cu aceeași vigoare și când puștiul tău va avea 40 de ani. Ele sunt faimoase pentru modul în care pot opri avalanșa emoțiilor negative care se derulează în mintea noastră la un anumit moment.
4. Cum pot să ajut?
O altă întrebare cheie. În loc să îți faci scenarii, să îi întrebi pe alții ce ar trebui să faci sau să vezi cum ar proceda ei în locul tău, de ce nu alegi varianta mai simplă. Întreabă-l pe el.
5. Îmi pare că te-am supărat, putem să o luăm de la capăt?
Nu îți fie teamă să apeși temporar butonul de reset. Vorbim oricum de un truc. Pentru că, de fapt, ceea ce îi ceri este un armistițiu. Un moment 0 de la care să reporniți. Evident că nu o puteți lua de la capăt. Dar este o oportunitate să trageți aer în piept, să zâmbiți și să priviți de pe margine ce frumos vă reveniți când sentimentele pozitive își fac loc pe lângă cele negative. „Îmi pare rău, dar….” nu este o scuză.
6. Data viitoare o să fiu mai atentă/temperată/înțelegătoare
Promisiunea de schimbare este un pas important. Unul din care poate și trebuie să învețe și copilul tău pentru a putea găsi echilibrul pe care încerci să i-l educi.
Baza acestor fraze cheie este oprirea avalanșei de negativ. Când începi să fisurezi și apoi să spargi zidul de NU pe care copilul îl pune între voi, vei reuși să refi legăturile dintre voi. De ce să lăsați momentele grele să vă consume când puteți să le abordați pur științific, să opriți procesul văzut ca firesc dintre cauză și efect.
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun