Diferențele dintre bărbați și femei sunt adesea explicate prin genetică, prin proprietăți biologice înnăscute. Toată lumea a auzit glume despre logica femeilor și încăpățânarea masculină, iar unii chiar o iau în serios. Neurobiologia este o știință tânără care studiază structura creierului și influența proceselor care apar în el asupra comportamentului tău. Realizările medicinei și tehnologiei permit oamenilor de știință să studieze mai profund cel mai complex organ uman și să răspundă la întrebarea: diferă creierul masculin și feminin?
Iată date științifice despre creier, care te duc mai aproape de rezolvarea problemei naturii umane.
1. Dimensiunea creierului
În secolul al XIX-lea, fiziologii au descoperit că creierul unui bărbat este mai mare decât creierul unei femei. De vreme ce femeile de atunci nu se puteau manifesta pe deplin, unii oameni au început să afirme că superioritatea intelectuală a bărbaților este dovedită științific. Dar în același secol al XIX-lea, relația dintre mărimea creierului și a intelectului a fost criticată, așa că aceste mituri nu au fost dovedite. Cercetările moderne confirmă faptul că creierul unui bărbat este , în medie , mai mare decât cel al unei femei cu 10%, dar acest lucru nu afectează în niciun fel IQ – ul, sau resursele intelectuale de orice fel.
2. Emisfera creierului
Ai auzit că inginerii „gândesc” cu ajutorul emisferei stângi și muzicienii cu ajutorul celei dreapte? Acest fapt interesant este de fapt o ficțiune.
FOLLOW ME
Nu există, de asemenea, dovezi științifice despre faptul că emisfera stângă este mai folosită de bărbați, iar cea dreaptă de către femei. Deși oameni de știință au găsit unele diferențe: în creierul bărbaților există mai multe conexiuni neuronale în fiecare emisferă și în creierul feminin – între emisfere. Dar știința încă nu știe exact impactul metodelor de conectare asupra comportamentului uman.
3. Structura creierului
Diferite părți ale creierului diferă în funcție de dimensiune și densitate la bărbați și femei. De exemplu, amigdala, hipotalamusul, fracțiunea de insulină și coajă sunt mai mari la bărbați. Femeile au dimensiuni frontale mai drepte, girus hipocampal, talamus și alte părți.
Dar mărimea departamentelor nu influențează comportamentul. De exemplu, femeile sunt considerate mai emoționale, dar amigdala, care este responsabilă pentru emoții, este mai mare la bărbați.
4. Influența structurii asupra capacității
Până la sfârșitul secolului XX se credea că creierul feminin e responsabil pentru o mai bună capacitate de vorbire care a dat naștere la o mulțime de stereotipuri. Vechea cercetare a abilităților de vorbire nu este fiabilă, deoarece prea puțini oameni au analizat-o. Oamenii de știință moderni consideră că nu există diferențe biologice serioase între discursul bărbaților și cel al femeilor în general.
Același lucru se poate spune despre matematică. Mulți oameni încă mai cred că bărbații sunt mai bine deserviți de științele exacte. Rezultatele multor studii au arătat că bărbații și femeile au învățat în egală măsură programul matematic. Înclinația spre matematică nu este determinată de sex și nu există activități pur feminine și pur masculine.
5. Influența hormonilor
Cum hormonii sexuali afectează creierul și comportamentul uman, oamenii de știință nu și-au dat seama pe deplin. De obicei, comportamentul agresiv este o condiție normală a unui om, testosteronul este de vină. Dar cercetarea modernă a respins această teorie.
6. Boli mentale
Prevalența unor afecțiuni mintale este diferită în rândul femeilor și bărbaților. De exemplu, autismul, tulburarea de deficit de atenție și tulburarea de hiperactivitate, sindromul Tourette și dislexia sunt mai frecvente la bărbați. În rândul femeilor, depresia, tulburarea de anxietate și anorexia sunt mai frecvente decât la bărbații. Din păcate, oamenii de știință nu au descoperit încă de ce acest sex este mai vulnerabil la aceste boli. Una dintre sarcinile principale ale neurobiologiei este de a studia aceste tipare, de a găsi un tratament eficient și de a preveni aceste boli.
7. Influența educației și a stereotipurilor
Neuroștiința îți amintește că creierul este un organ extrem de complex. Și nu există niciun motiv să vorbim despre un creier pur feminin și pur masculin. Eroarea majorității studiilor anterioare este că au încercat să găsească diferențe semnificative atunci când este mult mai util să se concentreze asupra unor caracteristici similare. Creierul fiecărei persoane este unic și fiecare persoană nu seamănă cu o altă persoană. Comportamentul, talentele, temperamentul și alte caracteristici nu sunt afectate de sex. Chiar și genetica nu determină complet esența omului, ești influențat și de educație, mediul cultural și social, stereotipurile.