Cum facem corect igiena bebelușului: ochișori, năsuc, unghii, urechiușe și zona genitală

Știu că multe mămici au emoții când vine vorba de băița bebelușului, de tăiat unghiuțele și, în general, de tot ce ține de igiena bebelușului, mai ales dacă sunt la primul copil. Mie chiar și la Nicholas mi-a fost greu cu băița în primele zile și am avut emoții.

E adevărat că poate părea dificil să manevrezi cu precizie un bebeluș micuț și firav, dar trebuie să ne luăm inima în dinți, așa că vă invit să descoperiți astăzi cum facem corect igiena bebelușului.

 

Ochișorii

Ochii se curăță de regulă dimineața sau oricând este necesar. Folosiți o compresă sterilă umezită în ser fiziologic sau apă călduță și tamponați ușor din colțul intern către colțul extern. Nu folosiți aceeași compresă pentru ambii ochișori, iar în cazul în care observați o iritație în zona ochișorilor anunțați imediat medicul pediatru.

Urechiușele

Urechiușele bebelușului au nevoie de multă atenție. Nu folosiți niciodată bețișoare de urechi pentru a îndepărta cerumenul pentru că puteți răni timpanul bebelușului. Pentru a curăța urechiușele puteți folosi un spray special pentru bebeluși, iar după baie, ștergeți urechiușele cu o compresă sterilă.

FOLLOW ME

Unghiuțe

Majoritatea bebelușilor au unghiuțele foarte ascuțite și riscă să se zgârie cu ele pe față dacă nu le tăiați frecvent. Unghiile bebelușilor cresc mai repede decât cele ale adulților și ar fi bine să le tăiați pe cele de la mânuțe de două ori pe săptămână. Folosește întotdeauna un instrument dedicat bebelușilor pentru că cele pentru adulți sunt prea mari pentru ei. Ai grijă să ai o lumină foarte bună pentru a fi precisă în mișcări. Pentru a vă simplifica treaba urmăriți conturul natural al unghiuței.

Eu îi tai unghiuțele lui Nicholas după ce a mâncat, pentru că după ce mănâncă bebelușii sunt mai liniștiți. Mănâncă, ne jucăm puțin, apoi îi tai unghiuțele și vorbesc cu el pe tot parcursul procesului.

Năsucul

Pentru curățarea năsucului puteți folosi o pompiță specială și ser fiziologic. Pompița se spală obligatoriu după fiecare utilizare.

Nu trebuie să curățați năucul în fiecare zi, ci doar atunci când este nevoie. Fie că mucusul e lichid sau uscat, îi cauzează bebelușului senzația de disconfort sau chiar dificultăți în respirație.

În primele săptămâni e nevoie să curățați mai des năsucul pentru că e încărcat de secrețiile pe care le are de dinainte de naștere.

Scalpul

Deși ați crede că nu e nevoie, e bine să pieptănăm bebelușii pentru a îndepărta cojițele. Tot din acest motiv puteți folosi pe scalpul bebelușilor și ulei de cocos. Pe cap nu trebuie să-i spălați la fel de des ca pe corp. O dată pe săptămână e suficient.

Nu trebuie să vă speriați dacă bebelușii au chelie la spate, e din cauză că petrec mult timp în pătuț.

Organele genitale

Igiena organelor genitale ale bebelușului este un subiect sensibil, dar foarte important.

În cazul băiețeilor, curățarea penisului se face numai pe partea exterioară cu apă călduță și un săpun delicat. Nu trageți de prepuț pentru o curățare mai „amănunțită” pentru că poate fi dureros pentru bebeluș.

Dacă aveți fetiță, nu uitați că întotdeauna igiena se face dinspre față spre spate, tot cu apă călduță și un săpun delicat, acordând atenție zonei dintre labii.

Nu trebuie să spălăm bebelușii ori de câte ori schimbăm scutecul, doar când fac treaba mare. Fie că e vorba de fetițe sau băieței, igiena zonelor intime se face întotdeauna cu blândețe. Dacă bebelușilor le apar pete, semne de iritații sau roșeață în zona organelor genitale, anunțați-vă medicul.

Voi ce experiențe ați avut la primul bebeluș? V-a fost greu? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Dacă nu ați văzut deja cum se face băiță bebelușului, găsiți video-ul în categoria jurnal de bebe. Tot acolo puteți găsi și video-ul dedicat îngrijirii buricului.

Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!

Ce veți învăța de la acest curs:

Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul

Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil

Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții

Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți

Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil

Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău

 

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cum facem corect igiena bebelușului: ochișori, năsuc, unghii, urechiușe și zona genitală

  1. Ica tradafir says:

    Nu am avut emotii pentru ca deja aveam put in a experienta cu copii(am avut grija de o verisoara in liceu).partea cu zona genitala putin diferit dar m-am documentat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.