Băița este un lucru atât de frumos, dar de care prăinții se tem extraordinar de tare. Privesc bebelușul ca pe ceva foarte firav și le e teamă să îl atingă. Să nu credeți că la mine a 3-a oară a fost altfel. Sunt și eu în aceeași categorie de părinți lipsiți de curaj când vine vorba de băiță. E așa mic și firav și dulce, ca un gândăcel și parcă nu aș vrea să îl strivesc. Așa că am lăsat băița de fiecare dată în grija soțului meu. Soțul meu nu are nicio teamă, se descurcă foarte bine, e îndemânatic. Eu îl ajut doar la partea de final, când îl ștergem, când îl dăm cu cremă și îl „împachetăm” pentru somn.
Deși foarte mulți specialiști spun că ar trebui să facem baie în fiecare seară, doctorul nostru de familie, care mi-a văzut toți cei 3 copii, spune că o dată, de două ori pe săptămână este de ajuns, pentru că ei nu transpiră, nu merg de-a bușile să se murdărească. Noi îi facem de două ori pe săptămână baie complet, și pe cap, iar în rest îl spălăm la funduleț de fiecare dată după ce are scaun.
Se recomandă să faceți băița înainte de masă, pentru că dacă o faceți după ce au mâncat, din cauza mișcărilor, vor vărsa. Dacă aveți totuși un bebeluș foarte înfometat, care se trezește și v-ar mânca și pe voi, și atunci momentul băiței ar amâna foarte mult masa, puteți să îi dați jumătate de lăptic înainte de baie și cealaltă parte după baie. Cel mai bine ar fi să păstrați o oră fixă la care să-i faceți baie în fiecare zi sau măcar o perioadă aproximativă. Pentru că la noi momentul băiței este întotdeauna cu soțul meu, ultima dată, el a avut trabă la birou până mai târziu și bebelușul se trezise deja, dar am așteptat până când a venit el. Este greu de crezut că după atâta timp poate să îmi fie teamă, știu, dar este purul adevăr. Așa că și dacă voi aveți astfel de temeri, încercați să le propuneți tăticilor și s-ar putea să fiți foarte surprinse să vedeți cât de încântați vor fi și cât de bine se vor descurca.
În primele luni, băița este un factor de sres pentru bebeluși, așa că cel mai bine ar fi să reușiți să vă încadrați în 5-7 minute, maxim 10. Alesiei țin minte că nu îi plăcea absolut deloc. Țipa tot timpul, dar lui bebi îi place și atunci când simte căldura apei încep și dă din piciorușe.
Dacă le faceți baie în chiuvetă, puneți deasupra un prosopel, astfel încât pielea lor să nu ia contact direct cu chiuveta, care e prea rece pentru ei. Noi așa îi facem baie momentan, urmând ca după o lună să-i facem în cădiță.
Tot pentru a termina tot procesul cât mai repede, pregătiți tot ce aveț nevoie înainte de a începe băița.
FOLLOW ME
Ce ne trebuie pentru băiță:
cădiță dezinfectată (în prima lună puteți face băița în chiuvetă, care a fost dezinfectată și clătită bine)
mașă de înfășat
scutec/ prosopel pe care să îl scoateți
hăinuțe curate
cremă/ulei de corp
comprese sterile
ser fiziolgic
seringă
După băiță, temperatura optimă la care trebuie să stea un copil este de 22-24 de grade.
V-am pregătit alături deAdriana Florică, Asistent Șef Neonatologie la Regina Maria, un video în care puteți vedea cum ar trebui să facem băiță bebelușului:
Aștept să-mi spuneți cum a fost pentru voi experiența băiței, dacă v-ați ocupat voi de la început sau ați avut parte de ajutor. Vă îmbrățișez!
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
M-am regasit complet aici, si la noi in primele doua luni soțul s-a ocupat de asta,după soacra inca doua luni, noi ii făceam baie in cadita eu doar ii turnam apita,de la 4 luni l-am spălat singura,aveam si un suport pentru cadita care mă ajuta mult, la al doilea nu cred ca as mai avea temeri.
Parcă am uitat după doi copii pe care eu i-am spălat bineînțeles la cel mare ma ajutat soțul meu foarte mult el il spăla ca nu mă simțeam bine și îmi era să nu pățească ceva mititelu! 🙈❤
Multumim frumos!
Ce intrebare as avea:
Trebuie înfasat după băie bebeluș?
Și eu am avut aceste temeri la început, la ambii copii m-a ajutat mama mea să le fac baita, îmi era foarte frică să le fac eu baie așa că, am apelat la ajutorul mamei mele! Mulțumim pentru acest video :*
Chiar dacă piticul meu are aproape 8 luni încă plânge foarte tare la baita 😞
In tot ceea ce a privit cresterea copiilor m-am ocupat personal. Cu ceva emotii la prima baita, cam grabita, dar a iesit bine.
Desi, curand, va urma al treilea copil, am emotii cu privire la baie.
Nu m.a ajutat ca la noi a fost exact invers,el a fost mai speriat, iar eu nu am avut nici o teama in ceea cel privește pe cel mic.Îi făceam băiță in cădită si ii placea,plângea la scos.Acum are 6 lunițe si nu mai plânge nici la scos.
Cred ca prima baita va fi intotdeauna cu emotii . Bebelusul este mic si firav. Nu cred ca este gresit sa ai ajutor, macar la primele baite. 🙂