Mulți oameni au o rutină de dimineață foarte asemănătoare – se trezesc, fac un duș, își spală părul cu șampon, și-l usucă și apoi pleacă la muncă. Obiceiul de a-ți spăla părul în fiecare zi ți-l menține curat pe termen scurt, dar pe termen lung poate fi ceva destul de periculos.
Contactul constant cu chimicalele din șampon și cu clorul din apă îți poate afecta părul, fie că ești bărbat, fie că ești femeie. Pe de altă parte, dacă nu-ți speli părul, acesta se murdărește și devine uleios.
Te-ai putea întreba… de ce se murdărește părul?
Părul colectează mizeria și devine uleios din cauza produserii de sebum de pe scalp, de la glandele sebacee. Unii factori afectează cantitatea de sebum produsă pe scalp.
Ce factori afectează producerea de sebum?
Sebumul este produs de glandele sebacee atunci când se dezintegrează. Celulele glandelor trăiesc o săptămână, de la formare până la dezintegrare. Glandele sebacee produc lipide, triglyceride, care sunt distruse de enzimele bacteriale în canalele sebacee, pentru a forma compuși mai mici. Uleiul de pe suprafața pielii este un amestec complex de sebum, lipide, sudoare și material de mediu.
FOLLOW ME
Factorii care influențează:
Vârsta
O persoană mai tânără va produce mai mult sebum pe scalp decât o persoană mai în vârstă.
Sexul
Bărbații sunt mult mai predispuși la a produce mult sebum pe scalp decât femeile.
Anotimpul
Producția de sebum este crescută pe timp de vară la ambele sexe, la orice vârstă.
Contextul hormonal
Unii hormoni vor afecta producerea de sebum de pe scalp, crescând-o sau reducând-o.
Dieta
Ce tip de alimente va duce la producerea mai multor grăsimi sub formă de sebum? Ai ghicit. Alimentele grase cu mulți carbohidrați contribuie la producerea sebumului de pe scalp.
Cât de des ar trebui să te pe cap?
O femeie cu păr lung ar trebui să-și spele părul la fiecare două-trei zile pentru a obține ciclul optim de spălare. Dacă te speli pe cap în fiecare zi, sebumul va fi produs în exces.
Bărbații ar trebui să se spele pe cap maxim o dată la două zile. Ei au părul mai scurt, deci e acoperit de sebum cu mai multă ușurință.
Ce șampon ar trebui să folosești?
Dacă îți speli părul mai des, e recomandat să nu folosești șampoane agresive. Acestea ar putea usca prea tare scalpul și ar putea cauza chiar iritații. Dacă știi că părul tău produse grăsime dintr-un anumit motiv, nu-l spăla cu șampon prea des și folosește unul care să țintească direct producția de sebum.
Dacă părul tău nu se îngrașă prea tare, spală-te pe cap de două ori pe săptămână, asfel încât să cureți murdăria și produsele cosmetic pe care poate că le folosești și care ar putea dăuna părului tău pe termen lung.
Urmează aceste trucuri simple pentru a ține sub control producția de sebum de pe scalp și pentru a îți menține părul frumos și sănătos!
Chiar nu stiam. Multumim pentru informatii.
Nici eu nu stiam..🤦♀️…odata credeam ca daca nu te speli pe cap 1 săptămănă parul va creşte,cu uleiul din păr.Dar acum miam dat seama..Mulțumesc mult!?.Chiar si acum mam spalat..😊🤗