Deși nu ne mai putem plânge că nu avem timp să gătim pentru că pandemia ne obligă să stăm în casă, uneori ne este lene să petrecem ore în șir în bucătărie să facem ceva de mâncare.
Am ales 5 rețete care nu costă mult și se pregătesc relațiv repede. Partea bună este că poți mânca din aceste preparate chiar de 2, 3 ori.
1. Salată grecească
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 500 g roșii
- 200 g telemea
- 150 g măsline
- 5 castraveți
- 2 cepe
- 3 linguri de ulei
- 1 salată verde
- 1 lingură zeamă de lămâie
- puțin oregano
- sare
Sănătoasă, sățioasă și ușor de pregătit. Salata grecească îți oferă posibilitatea să renunți sau să adaugi ingrediente. Pentru un gust mai bun puteți folosi legume românești. În loc de zeamă de lămâie puteți adăuga oțet din vin roșu, alb sau din mere( cel pe care îl folosim cel mai des).
2. Chifteluțe din fasole
Timp de preparare: 25-30 de minute
FOLLOW ME
Ingrediente:
- 2 conserve de fasole alba boabe
- miezul de la 3 felii de pâine
- 1 legătură de mărar
- 2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de făină
- sare, piper, ulei pentru prăjit.
Puneți fasolea într-un bol. Presați-o ca pentru piure. Nu este necesar să obțineți o pastă fină. Pot rămâne și câteva bucăți de fasole. Ceapa tocată se călește în 2 linguri de ulei până devine translucidă. Adăugăm ceapa peste fasole și amestecăm. Înmuiem miezul de pâine în apă, îl stoarcem, iar apoi îl adăugăm în compoziție. Punem mărarul tocat, usturoiul pisat, sare și piper. Omogenizăm compoziția și adăugăm 2 linguri de făină pentru a se lega. Formăm bilețe (forma pentru chiftele) apoi dăm cu făină peste el pentru a forma o crustă frumoasă la prăjire.
Prăjim chiftelele în baie de ulei bine încins.
3. Mâncare de fasole galbenă
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 800 g fasole galbenă
- 1 ceapă tocată mărunt
- 1 morcov tăiat cubulețe
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 ardei gras tăiat cubulețe
- 200 g roșii pasate
- 1 legătură de mărar
- 1 lingură amidon
- 2-3 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei
- sare, piper.
Începem prin a căli legumele (ceapa, ardei, morcov). Când sunt gata adăugăm fasolea și roșiile pasate. Folosim amidon pentru a îngroșa puțn sosul. Îl puteți înlocui cu făină. Adăugăm mărarul, pătrunjelul și usturoiul. Dacă doriți, puteți adăuga și ceva carne.
4. Friptură de vită cu legume la grătar
Timp de pregătire: 15 minute
Ingrediente:
- 3 bucăți de antricot de vită (pentru 3 porții, se poate înlocui cu orice alt tip de carne)
- legume pentru grătar: ceapă, ciuperci, dovlecei și ardei gras.
- 1 legătură pătrunjel
- 3-4 linguri oregano
- 1 linguriță rozmarin
- 1 linguriță cimbrișor
- 3 căței de usturoi
- sare, piper.
Pentru această rețetă aveți nevoie de un grill. Pentru început va fi nevoie să pregătim uleiul aromat. Punem într-un bol uleiul peste care adăugăm pătrunjelul, piper, sare, oregano, cimbrișor, rozmarin. Amestecăm bine totul, iar la final se răzuiesc cățeii de usturoi. Se adugă peste fiecare bucată de carne pe ambele părți. Lăsam bucățile de carne să stea pentru aprox 10 min. Legumele le punem într-un bol (fără ceapă) peste care adăugăm uleiul aromat. Apoi le punem pe rând, pe toate pe grătar. Ceapa o vom aroma cu scurt timp înainte de o pune pe grătar pentru a nu se desface foile.
5. Înghetață de zmeură și lapte de cocos
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 300 gr zmeură
- 200 ml lapte de cocos
- 2 linguri de sirop de agave
Turnăm laptele peste zmeura spălată, adăugăm 2 linguri de sirop de agave și blenduim totul. Compoziția o punem într-o caserolă în congelator pentru câteva ore.