Atunci când un bebeluș este foarte mic, părinții au tendința de a avea o mulțime de temeri legate de bunăstarea și sănătatea micuțului lor. Aceștia încearcă să ghicească exact ce vrea bebelușul lor și ce anume i-ar putea cauza disconfort. Dar cum îi înțelegi pe bebeluși fără să folosești cuvinte? Experții prezintă 3 metode principale care îi pot ajuta pe bebeluși să comunice cu adulții.
Plânsul este principala modalitate prin care un bebeluș își exprimă nevoile în primele 4 luni de viață. Dar cum pot părinții să înțeleagă dacă bebelușul plânge din cauza foamei, a durerii sau a altceva?
Un plâns de chemare. Bebelușul a fost singur mult timp și acum vrea ca părinții să îl ia în brațe. Plânge continuu timp de 5-6 secunde și apoi face o pauză de 20 de secunde, ca și cum ar aștepta rezultatele. Dacă părintele nu răspunde, atunci acest ciclu se repetă de mai multe ori până când plânsul devine continuu.
Un plâns din cauza foamei. Poate începe cu un plâns de chemare, dar dacă bebelușul nu a fost luat în brațe și hrănit, plânsul va continua și va deveni isteric. De asemenea, bebelușul ar putea continua să își rotească capul, făcând sunete de plesnit cu gura.
Un plâns din cauza durerii. Acest plâns va fi monoton, puternic și constant. Periodic, vor exista izbucniri isterice care vor indica faptul că durerea crește. Cu toate acestea, dacă bebelușul se îmbolnăvește, plânsul său poate fi, de asemenea, monoton, dar liniștit, pentru că nu are suficientă forță pentru a face zgomote puternice.
Un plâns din cauza proceselor fiziologice. Chiar și gazele, urinarea sau defecarea pot provoca inițial disconfort la un copil. Acest tip de plâns seamănă cu scâncetele și scâncetele.
FOLLOW ME
Un plâns din cauza somnolenței. Atunci când copilul vrea să doarmă, dar nu poate adormi din anumite motive, plânsul său va semăna cu un scâncet jignit și lin, urmat de bâiguiri. De asemenea, bebelușul își va freca ochii și urechile.
Un plâns din cauza disconfortului. Acest plâns este iritat și intermitent și este adesea însoțit de agitație. De asemenea, bebelușul se poate agita și arcui. Înseamnă că este timpul să le verificăm scutecul sau poate că îi este prea frig sau prea cald în hainele lor.
Mai mult, bebelușii foarte mici pot plânge atunci când vor să schimbe mediul în care se află sau când sunt frustrați sau plictisiți.
Limbajul corpului spune multe despre starea de bine a unui bebeluș:
Arcuindu-și spatele. Bebelușii sub 2 luni fac adesea această mișcare atunci când răspund la durere și colici. Dacă un bebeluș își arcuiește spatele după ce mănâncă, înseamnă că este sătul. Dacă vă vedeți adesea copilul făcând această mișcare în timpul mesei, poate fi un semn de reflux. Dacă bebelușul are mai mult de 2 luni, această mișcare indică, de obicei, oboseală și o stare de spirit proastă.
Rotirea capului lor. Aceasta este o mișcare de calmare pentru bebeluș. S-ar putea să o facă înainte de a adormi sau atunci când se află în preajma unor persoane necunoscute.
Apucarea urechilor. În cele mai multe cazuri, această mișcare arată că bebelușul doar își explorează corpul. Ar trebui să consultați medicul doar dacă această mișcare este urmată de plâns și se repetă des.
Strângerea pumnilor. Acesta este un semn de foame. Dacă reușiți să o observați la timp, puteți preveni plânsul cauzat de faptul că le este foame.
Ridicarea picioarelor. Acesta este semnul colicilor și al durerilor de burtă. Bebelușul încearcă, din reflex, să atenueze durerea.
Se scutură de brațe. Această mișcare înseamnă că bebelușul s-a speriat. Un sunet puternic, o lumină puternică sau o trezire bruscă pot provoca reflexul de sperietură. În acest caz, bebelușul trebuie să fie liniștit.
Pediatrii recomandă să vorbiți cu bebelușul cât mai des cu putință, explicându-i și arătându-i tot ce se află în mediul lor, chiar dacă pare că nu înțelege nimic încă. Acest lucru îl va ajuta să înceapă rapid să comunice cu cei dragi folosind sunete și gesturi individuale și, de asemenea, îl ajută să se dezvolte mai bine. Vă urăm succes și sperăm să vă înțelegeți ușor!