5 semne că bebelușul tău e suprastimulat

Mămicile fericite au bebeluși fericiți… și invers. Mulți mi-au spus că sunt curajoasă când am anunțat că sunt însărcinată cu al treilea copil și, la fel de mulți, îmi spun acum că sunt incredibil de liniștită și că nici nu pare că avem un bebeluș în casă.

Despre curaj nu știu ce să spun, nu am simțit că e o dovadă de eroism, dar la partea de liniște nu pot să mă plâng. Nicholas este un bebeluș foarte cuminte și liniștit, dar nu m-aș grăbi să spun că suntem norocoși, pentru că secretul nu stă în noroc, ci într-un program bine stabilit.

Îmi amintesc de nopțile agitate din vremea în care era Alex bebeluș, când tatăl lui făcea ture cu el toată noaptea sau de primele 6 săptămâni cu Alesia în care era o agitație continuă.

Cu Nicholas nu am făcut același greșeli pe care le-am făcut cu Alex și Alesia și am respectat un program destul de strict de somn și de masă. Iar când s-a întâmplat să mă abat de la programul lui normal, când l-am luat la filmări sau la emisiunea Prietenii de la 11 (unde ne vedem și în această miercuri), când am fost la Sinaia (deși am încercat să plecăm când era ora de somn, numai că nefiind obișnuit să doarmă în mașină, nu a dormit tot drumul), am observat schimbări la comportamentul lui: e obosit, nu vrea să mănânce, adoarme mai greu.

Când avea Alesia 6 săptămâni, a venit la noi prietena mea, Adriana, care e newborn specialist în America. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să scoată din camera Alesiei caruselul și leagănul electric. Când s-a născut am comandat toate jucăriile posibile, leagăne, carusel cu muzicuță deasupra pătuțului, care ce efect credeți că au asupra copilului? Îl agită și mai tare. Mai ales când vine vorba de somn, ei trebuie să stea în liniște, creierul lor trebuie să se dezvolte, nu să-l ținem în zdrăngăneli și zornăieli.

În afară de masă (care durează cam 2 ore, timp suficient pentru a vă juca și a vă arăta afecțiunea) și baie, un nou-născut mai trebuie numai să doarmă. Pentru ei, cel mai important factor în creștere este somnul. Iar dacă deja e foarte obosit și suprasolicitat, îi va fi mult mai greu să adoarmă.

FOLLOW ME

Semne că bebelușul e suprastimulat înainte de somn

Ciclul de somn este foarte scurt în timpul zilei (1 oră)

Adoarme foarte greu

Se trezește de mai mult de trei ori pe noapte

Se trezește la fiecare 15-20 de minute după ce l-ai pus să doarmă noaptea

Se trezește dimineața foarte devreme (6 dimineața)

 

Care sunt semnele că un copil este suprastimulat?

Face mișcări bruște (tremurături, tresăriri)

Respiră alert

Își freacă ochișorii

Privește în gol

E agitat și plânge

Își întoarce capul departe de tine

Își acoperă fața cu mâinile

Își arcuiește spatele

Are piciorușele și mânuțele încordate

Toate aceste neplăceri pot fi evitate dacă bebelușul are un program bine stabilit încă din primele zile pe care le petreceți cu el. Interval regulat de mâncare, băița la aceeași oră și, întotdeauna, înainte de masă. Pentru un bebeluș rutina zilnică e foarte importantă și îi ajută organismul să-și stabilească un ritm normal. Pe măsură ce crește se introduc alte activități specifice vârstei, dar asta se face treptat. Încercați să nu vă abateți prea des de la programul lui și veți vedea că totul o să devină mult mai ușor.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “5 semne că bebelușul tău e suprastimulat

  1. Elena Ramona Sovoiu says:

    Am avut un bebe tare cuminte, nu pot sa zic a avea un program stabilit de mine, chiar nu am avut probleme cu el, doar manca si dormea, plangea doar dupa baie de prea foame🤣

  2. Ica Trandafir says:

    Am observat in prima saptamana,cand el nu sugea la piept eram agitata dar si copilul.Dupa CE s-a intarcat ne-am linistit a man do I.Stares mamei se trasmite bebelusului

  3. Hortensia Stefan says:

    Pentru ca meseria ma ajuts in acest sens am invatat sa stiu cand e prea mult si cand e prea putin in ceea ce priveste stimularea copilului.

  4. Hortensia Stefan says:

    Acum ca al treilea e pe drum am ceva emotii. Simt ca nu mai stiu sa fac ceea ce am facut, nu stiu daca pot sa urmez indrumarile pe care le fac altor parinti. Cred ca e o perioada de panica inainte de nastere, dar imi voi reveni din mers.

  5. Hortensia Stefan says:

    Un motiv pentru care citesc si rascitesc aceste articole e pentru a-mi aminti de perioada de bebeluseala. Ma desensibilizez. Asa ca, astept cu nerabdare toate povestile tale despre viata cu Nicholas.

  6. Hortensia Stefan says:

    In legatura cu leaganul electric. Adus din America special pt micuta m-a ajutat, la Dragos nu am avut pt ca il dadusem mai devreme, dar acum parca as investi in altul.
    Sunt in dubii dupa articolul acesta.

  7. Hortensia Stefan says:

    Tot cu referire la articol, ma gandesc cu groaza ca la noi in casa va fi galagie. Cei mari vor sta acasa pana in toamana, deci pana bebelusa va implini 7 luni. Sper sa reusesc sa ii ofer momentele de liniste de care are nevoie pt dezvoltarea armonioasa.

  8. Hortensia Stefan says:

    Cat despre prietena ta din America, am asa incredere in oamenii pregatiti acolo. Tot ceea ce fac si spun e perfect fezabil si are sens pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.