Cum a renunțat Nicholas la suzetă

Așa cum v-am povestit pe instagram, Nicholas a renunțat luna aceasta la suzetă. Au trecut momentan 10 zile de când am făcut asta, așa că m-am gândit că e momentul ideal să vă povestesc cum am reușit și ce poveste am creat pentru a face tranziția foarte ușoară.

De ce am ales să folosim suzeta

Având experiența cu Bibi și Alesia, am început să-i creez rutina lui Nicholas încă din prima zi din care ne-am întors din maternitate. Am vrut să îi setez obiceiuri corecte de somn și  am ales să fac câteva lucruri pe care să le asocieze cu momentul în care trebuia să meargă la somn:să îi dau suzetă, să îi dau păturelele de atașament, și să îl înfăș.

De ce suzetă? Pentru că, o să vedeți, dacă vă veți confrunta cu acest lucru, este mult mai ușor să renunți la suzetă decât la deget (obicei pe care copiii îl adoptă din nevoia de a se autocalma). Cu Alesia am avut de tras mult și bine până a renunțat la degețel, ea și-a supt degetul până aproape de patru ani și ceva, dar am spus că nu mai facem această greșeală cu Nicholas și îi dăm din prima suzeta. 

Foloseam suzeta ca pe o asociere cu somnul, așa că principala grijă era că nu o să mai doarmă. Până în trei luni mă și ajuta să râgâie mai ușor (aplicând niște tehnici învățate de la prietena mea din America, Adriana, care este newborn specialist), apoi și la calmarea durerilor de dinți, dar  regula pe care am aplicat-o de fiecare dată și nu ne-am dezis de la ea: suzeta i-o dăm copilului doar la somn, nu ieșim cu ea în afara pătuțului! Nu afară, nu când ne jucăm, nu când ne plimbă, doar la somn. 

Prima încercare de a renunța la suzetă

Am încercat și am testat prima oară acum aproape un an, când el avea vreo doi anișori și puțin. Am încercat să îi scoatem suzeta și ni s-a  părut că mers foarte ușor, doar că nu a fost chiar momentul potrivit, așa că am avut nevoie și de o a doua încercare. O să vedeți că, în ambele încercări, am avut un numitor comun:  nu am decis „noi acum, azi îi scoatem suzeta”, ci am pregătit copilul câteva zile înainte. 

FOLLOW ME

Să începem cu pregătire de anul trecut El se uita la Polar Express aproape în fiecare zi și îl vedea pe Moș Crăciun și i-am spus și lui: „Uite, haide să-ți aducă și ție Moș Crăciun cadouri,  îi trimitem suzeta și el o să aducă alte cadouri.” Am spus povești în jurul acestui subiect: suzeta și Moș Crăciun. 

Și într-o zi, dintr-o joacă efectiv, iau suzeta și mă fac că i-o arunc și zic: „Gata, uite, i-am trimis-o lui Moș Crăciun, și acum el o să-ți aducă multe cadouri”. Surpriză: copilul a adormit foarte ușor fără suzetă! 

Inițial a primit bine această informație și aproape vreo două săptămâni dormea liniștit, până când a început să se trezească noaptea, el care doarme de la opt săptămâni toată noaptea. A început să se trezească. Asta s-a întâmplat pentru că nu era momentul să i-o luăm.

Perioada cea mai potrivită pentru a renunța la suzetă este în jurul vârstei de trei ani, pentru că până atunci încă le cresc măselele, iar suzeta îi ajută și în acest sens, să se liniștească, să nu simtă durerile atât de tare

Așa că am revenit, i-am dat suzeta înapoi, copilul n-a mai avut nicio problemă, nu s-a mai trezit noaptea, nu a plâns din cauza durerilor de dinți și am continuat. 

Cum am renunțat la suzetă

Acum că are trei ani, este momentul să renunțăm iar la suzetă, soțul meu tot întreba „Când renunțăm la suzetă, haide să-i scoatem suzeta”.

Bun, haide să creăm o nouă poveste în jurul acestei suzete. Am început în vară, când i-am tot spus: „Uite Nicho, acum este mare, lui Nicho nu-i mai trebuie suzeta, haide să mergem să o dăm, mergem la grădina zoologică, uite, sunt niște maimuțele care sunt micuțe și ele au nevoie de suzetă, să doarmă și ele mai bine, așa cum dormi și tu, dar tu ești băiat mare”.

I-am spus de mai multe ori lucrul acesta, până când a venit momentul într-o zi de duminică să mergem la grădina zoologică. Se trezește:

– Nicho, mergem la grădina zoologică?

– DA,!

– Și luăm și zetele? (Zeta, suzeta, așa le botezase el)

– Luăm și zetele.

Se duce, se îmbracă și îl văd că vine cu trei suzete, le bagă în buzunar pe toate. Eu  m-am mirat inițial că a fost așa de receptiv și speram să ducem planul la bun sfârșit.

La zoo, am găsit nișe maimuțele mici, drăgălașe, minunate, iar eu, vă spun sincer, am stat așa cu inima îndoită, nu-mi venea să cred că totuși Nicholas va lăsa suzetele acolo. Dar a reacționat foarte bine, s-a îndrăgostit și el de acele maimuțele drăguțe, a luat suzetele și le-a pus în gard, moment în care ele au venit, s-au agățat de suzete, și el era foarte fericit.

A plecat extraordinar de încântat de la grădina zoologică și zic: „Uite că am făcut-o și pe asta, haide să vedem acum cum trecem peste noapte”. A venit noaptea, „unde-i zeta?”. 

Deja îmi imaginam cum o să mergem la magazin în miezul nopții. Mai aveam două suzete în casă, dar erau ascunde bine-bine și mă întreabă:

 – Zetă albastră avem?

–  Nu mai avem, pentru că pe aceea a luat-o Moș Crăciun, ca să vină să-ți aducă cadouri, o să vezi. Ce vrei să-ți aducă Moș Crăciun?

– Un tren. 

I-a luat puțin mai mult timp să adoarmă, dar a adormit. În timpul zilei la fel, nu mai adoarme la fel de repede, nemaiavând suzetele, dar adoarme. I-am păstrat aceleași obiceiuri, în continuare îi facem întuneric în cameră atunci când doarme și deși îi ia mai mult timp, tot se odihnește, tot doarme toată noaptea, tot doarme 3-4 ore la prânz în fiecare zi. 

În primele zile mă mai întreba:

– Zetă avem? Zeta? Avem zeta?

– Nu mai avem zetă, ai uitat că zeta este la maimuțele?

Ultimul pas: am scris o scrisoare pentru Nicholas, semnată de directorul grădinii zoologice, care i-a mulțumit  că a dat suzetele lui maimuțelelor, că este un adevărat erou, iar ele se simt acum foarte bine și dorm și sunt fericite și sunt odihnite, datorită lui. Deci l-am făcut să pară un erou încă o dată. A fost foarte impresionat de scrisoare. 

Acum nu mai întreabă de suzete, adoarme liniștit, chiar dacă îi ia puțin mai mult timp să facă asta.

Încă o dată vă spun: nu trebuie să vă fie frică să alegeți o suzetă atunci când copilul vostru este mic, pentru că voi aveți controlul asupra ei. 

Aștept să-mi împărtășiți și voi în comentarii sau pe facebook experiențele voastre cu suzeta și să ne povestiți cum ați reușit să renunțați la ea și la ce vârstă. 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.